Αλλαγές επί τα χείρω στα πλασματικά έτη, μείωση της σύνταξης χηρείας των δικαιούχων και του ιδιωτικού τομέα και παρεμβάσεις στην εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νέο ασφαλιστικό που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.
Για τα πλασματικά έτη που ενδιαφέρουν χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι «βλέπουν» προς τη σύνταξη, τα… νέα δεν είναι ενθαρρυντικά. Όπως αναφέρουν πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οδεύουν προς κατάργηση οι 12 κατηγορίες πλασματικών ετών.
Πλέον τα πλασματικά έτη περιορίζονται σε πέντε από έως και 12 που προβλέπονται για το Δημόσιο, δεν θα επιτρέπεται η αναδρομική αναγνώριση πλασματικού χρόνου για να κατοχυρωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας που ήταν σε ισχύ έως το 2012, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης για τα πέντε έτη θα είναι μειωμένο με επιπτώση στο τελικό ποσό της σύνταξης.
Με άλλη διάταξη που προωθείται στο νέο ασφαλιστικό, προβλέπεται η μείωση της σύνταξης για τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι μια τριετία μετά την έναρξη της καταβολής έχουν εισόδημα από εργασία ή δική τους σύνταξη, όπως ήδη συμβαίνει για τους δικαιούχους του Δημοσίου τομέα. Ο συνταξιούχος, θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει ποιά σύνταξη από αυτές που λαμβάνει θα περικοπεί, ενώ θα υποστεί και αναδρομική κράτηση αλλά με…έκπτωση από 50% έως και 80% σε περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής της διαφοράς.
Επίσης, παρά την διεκδίκηση των εκπροσώπων των συνταξιούχων για κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, η ρύθμιση που προωθείται προβλέπει την διατήρηση της για το τμήμα των κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, αντί για ολόκληρη την σύνταξη, όπως συμβαίνει σήμερα (από το πρώτο ευρώ).
Ωστόσο, δεδομένου ότι το μέτρο θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, αναμένεται αναμόρφωση των κλιμακίων της εισφοράς, τα οποία θα αυξηθούν, μετακυλίοντας το οικονομικό βάρος σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων.
Ενιαίος Κανονισμός Παροχών
Το επόμενο βήμα προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου κανονισμού παροχών του ΕΦΚΑ. Ως βάση για τα προνοιακά επιδόματα και τις παροχές σε είδος, θεωρείται βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν οι σημερινές προβλέψεις για το πρώην ΙΚΑ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αυστηρότερες προϋποθέσεις που θα τεθούν, θα οδηγήσει στην δραστική περικοπή παροχών.
ΤΕΚΑ
Επιπλέον θα υπάρξει ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στο ταμείο επικουρικής κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) να επενδύει τις εισφορές των ασφαλισμένων, χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν για τα ταμεία κύρια και επικουρικής υποχρεωτικής ασφάλισης.
Με τον τρόπο αυτό, το ταμείο θα μπορεί να επενδύει τα αποθεματικά του δημιουργώντας προφίλ χαμηλού ή υψηλού επενδυτικού ρίσκου, χωρίς να έχει τη δέσμευση να τα καταθέτει στην ΤτΕ, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία.
Συνταξιούχοι με αναπηρία
Την εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η διάταξη για την απασχόληση συνταξιούχων με αναπηρία. Πρόκειται για σημαντικό κενό της προηγούμενης νομοθετικής παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, εξαιτίας του οποίου οι δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης που επιθυμούν να συνεχίσουν να απασχολούνται είναι υποχρεωμένοι να διακόψουν την εργασία τους και αφού συνταξιοδοτηθούν να επιχειρήσουν την επαναπρόσληψη τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα