Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Πανελλήνιες αποτελέσματα: «Πάτωσαν» σε τρία βασικά μαθήματα οι υποψήφιοι - Τα στατιστικά


Τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλήνιες είναι άκρως απογοητευτικά και επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις για πτώση των βάσεων. Σε τρία βασικά μαθήματα δηλαδή Ιστορία, Φυσική και Μαθηματικά οι υποψήφιοι «πάτωσαν» κυριολεκτικά και τα ποσοστά των γραπτών κάτω της βάσης αγγίζουν το 60%.
Συγκεκριμένα:
  • Ιστορία κάτω από τη βάση έγραψε το 59,87%. Το 2023 κάτω από τη βάση είχε γράψει το 50,71%
  • Φυσική κάτω από τη βάση έγραψε το 58,95%. Το 2023 κάτω από τη βάση είχε γράψει το 48,05%
  • Μαθηματικά κάτω από τη βάση έγραψε το 58,37%. Το 2023 είχε γράψει κάτω της βάσης το 55,93%.
  • Στο πεδίο Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής στα μαθηματικά φέτος έγραψε κάτω της βάσης το 73% των υποψηφίων.
Οι αριστούχοι
Όσον αφορά στα άριστα δηλαδή βαθμούς από 18 έως 20 στα ίδια μαθήματα είναι λιγοστά. Δηλαδή στην Ιστορία άριστα πήρε το 11%, στη Φυσική το 7% και στα μαθηματικά το 4,5%. Σε γενικές γραμμές τα μεγαλύτερα ποσοστά στις άριστες βαθμολογίες υπάρχουν στα Λατινικά (24%), στη Βιολογία (22,5%), στην Πληροφορική (21,5%) και στο μάθημα της Οικονομίας 20,20%.
Κατά τα λοιπά οι υποψήφιοι συνωστίζονται στις μεσαίες βαθμολογίες δηλαδή 13-15, εικόνα που συναντά σχεδόν πάντα στις Πανελλαδικές.
Σύνολο Υποψηφίων
Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις πήραν μέρος συνολικά 90.416 υποψήφιοι εκ των οποίων οι 74.847 από τα Γενικά Λύκεια και οι 15.569 από τα ΕΠΑΛ. Οι περισσότεροι υποψήφιοι ήταν στο Πεδίο Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, δηλαδή 27.341 άτομα και μετά από το πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών 20.142 άτομα. Στα υπόλοιπα δύο Πεδία δηλαδή Θετικών σπουδών και σπουδών Υγείας οι υποψήφιοι ήταν από 13.500 στο κάθε ένα πεδίο.
Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, έχει ενδιαφέρον ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι ήταν από τα τμήματα Υγείας-Πρόνοιας και Ευεξίας (συνολικά 4.789 άτομα) και από τα τμήματα Διοίκησης και Οικονομίας (3.011 άτομα) και Πληροφορικής (2.069 άτομα)
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ: Για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον υπολογισμό των μορίων τους, το Υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν. Η εφαρμογή συνυπολογίζει τους γραπτούς βαθμούς και τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων για κάθε Τμήμα. Η εφαρμογή ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη ιστοσελίδα https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.
Μηχανογραφικό Δελτίο
Την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την προθεσμία για την κατάθεση του μηχανογραφικού και οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεση τους περίπου 10 ημέρες να επιλέξουν τις σχολές που επιθυμούν και να το οριστικοποιήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα