Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

«Λεφτά υπάρχουν», αλλά: Πώς να «κόψεις» κονδύλια από ΑΕΙ και σχολεία για να τα δώσεις στο ΙΕΠ και την PISA


Είναι πρόκληση να «υπάρχουν λεφτά» για «θολές» μελέτες και βιομηχανικά διδακτορικά, αλλά να κόβουμε από τα δημόσια Πανεπιστήμια για να στηρίξουμε το ΙΕΠ κι από τα σχολεία για να στηρίξουμε τη σύγχρονη «ιερή αγελάδα» που λέγεται PISA...
Πριν λίγες μέρες, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, υπέγραψε απόφαση με την οποία μεταφέρονται 195.000 ευρώ από τους λογαριασμούς των ΑΕΙ για τις λειτουργικές του δαπάνες στο Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) καθώς ο προϋπολογισμός του τελευταίου αποδείχθηκε ελλειμματικός κατά σχεδόν 600.00 ευρώ.
Δηλαδή παίρνει λεφτά από τα πανεπιστήμια, που ήδη υποχρηματοδοτούνται, για να τα δώσει στο ΙΕΠ.
Μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο, αγανάκτηση εξέφρασαν χιλιάδες γονείς μαθητών για τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών κατά 14.000.000€ στο Α’ εξάμηνο του 2024. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, «οι γονείς αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε ακόμα και για το χαρτί Α4».
Ελα όμως που αμέσως μετά, ο ίδιος υπουργός, υπέγραψε πρόσφατα κι άλλες δύο αποφάσεις:
Με την πρώτη ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 400.000€ με δυνητικό δικαιούχο το ΙΤΥΕ-Διόφαντος, προκειμένου να εκπονήσει μελέτες νέων καινοτόμων τεχνολογικών υποδομών/υπηρεσιών, προτάσεις ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού πληροφοριακών συστημάτων, έρευνα και ανάπτυξη μεθοδολογιών και τεχνολογιών για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της α/θμιας και της β/μιας εκπαίδευσης καθώς και δράσεις προβολής/διάχυσης.
Με τη δεύτερη, ανακοίνωσε πρόθεση χρηματοδότησης ύψους 5.208.000.€ υ με σκοπό τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων, για την ενίσχυση και υποστήριξη της ερευνητικής υποδομής σε θέματα διεθνών εκπαιδευτικών ερευνών στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος PISA (Programme International Student Assessment) Στόχος είναι η ενίσχυση και η υποστήριξη της ερευνητικής υποδομής σε θέματα διεθνών εκπαιδευτικών ερευνών στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος PISA (Programme International Student Assessment) με προμήθεια 4.500 φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και 2.500 ενσύρματων ακουστικών για τις ανάγκες του διαγωνισμού Pisa. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα ενσύρματα ακουστικά θα διατεθούν σε επιλεγμένα σχολεία της χώρας (περί τις 242 στον αριθμό).
Μάλιστα, η «αγάπη» που έχει η κυβέρνηση για τον διεθνή διαγωνισμό PISA είναι τόσο μεγάλη, ώστε εκτός από τη μεταφορά του στα καθ' υμάς με τις διαγνωστικές εξετάσεις που ονομάσαμε «Ελληνική PISA», στα τέλη Μαίου, ο ίδιος υπουργός αποφάσισε να πληρώσουμε και 806.000 ευρώ για την «Ενίσχυση της ερευνητικής υποδομής σε θέματα εκπαιδευτικών ερευνών στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος PISA»
Λίγο παλιότερα, είχε υπογράψει χρηματοδοτήσεις για τα Βιομηχανικά διδακτορικά, αφού αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι το πανεπιστήμιο - επιχείρηση και όχι οι ανάγκες των φοιτητών και ακαδημαϊκών.
Μια απορία: Ποιος μας δουλεύει; Και πόσο ανόητο θεωρεί το λαό η κυβέρνηση;
Γιατί είναι πρόκληση να «υπάρχουν λεφτά» για «θολές» μελέτες και βιομηχανικά διδακτορικά, αλλά να κόβουμε από τα δημόσια Πανεπιστήμια για να στηρίξουμε το ΙΕΠ κι από τα σχολεία για να στηρίξουμε τη σύγχρονη «ιερή αγελάδα» που λέγεται PISA...    alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα