Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Έλεγχο των παλαιών χρεών που δεν πληρώνονται διέταξε η ΑΑΔΕ!


Σε έλεγχο όλων των υποθέσεων των μεγάλων οφειλετών της εφορίας, που λιμνάζουν την τελευταία πενταετία, καθώς και των χρεών που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης την τελευταία 10ετία, προχωρεί η ΑΑΔΕ.
Όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Αρχής, δόθηκε εντολή στις εισπρακτικές υπηρεσίες να προβούν άμεσα σε έλεγχος και επαναξιολόγηση τουλάχιστον του 70% των υποθέσεων μεγάλων οφειλετών της τελευταίας πενταετίας και να διαπιστωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εισπραξιμότητά τους, αλλά και τα αναγκαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον τους.
Ακόμη, ως μέσα πίεσης προς τους οφειλέτες. Αλλά και προς τις εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καθιερώνονται οι ακόλουθες τακτικές:
  • Η υποβολή σχετικής αναφοράς αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών, εντός του επόμενου

Σαν σήμερα 16/9, Βόμβα στη Wall Street σκοτώνει 40 ανθρώπους – Εδώ και 104 χρόνια αναζητούνται οι ένοχοι

Μια βόμβα που εκρήγνυται έξω από το Χρηματιστήριο της Wall Street σκοτώνει 40 ανθρώπους· οι ένοχοι δεν βρέθηκαν ποτέ!
Ήταν ακριβώς μεσημέρι μιας ημέρας σαν σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου του 1920, όταν μια τρομακτική έκρηξη αναστάτωσε τη Wall Street. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 30 άνθρωποι επί τόπου και ακόμα 10 κατέληξαν έπειτα από νοσηλεία στα νοσοκομεία· επίσης εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Τι είχε συμβεί;
Ακόμα και σήμερα, 104 χρόνια μετά, δεν έχει διαλευκανθεί η υπόθεση· ερευνητές και οι ιστορικοί θεωρούν ότι ήταν βομβιστική επίθεση με φυσικούς αυτουργούς τους «Γκαλεανιστές», ομάδα αναρχικών υποστηρικτές του Λουίτζι Γκαλεάνι, ιταλού αναρχικού, που ενέχονταν για σειρά βομβιστικών επιθέσεων.
Πώς χτύπησαν οι βομβιστές: μια άμαξα που έσερναν άλογα, διέσχισε το πλήθος έξω από τη Wall Street και σταμάτησε απέναντι από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας JP Morgan & Co. Μέσα στην άμαξα υπήρχαν- κατά προσέγγιση- 45 κιλά δυναμίτιδας και κάπου 230 κιλά

ΕΟΠΥΥ: Γιατροί και φαρμακοποιοί τον ζημίωσαν 3,5 εκατ. ευρώ με εικονικές συνταγογραφήσεις - 16 συλλήψεις


Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις που διέπρατταν κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων. Συνολικά έγιναν 16 συλλήψεις ενώ η ζημιά του ΕΟΠΠΥ ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.
Πρόκειται για 4 ιατρούς Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, ιδιοκτήτες και υπαλλήλους 8 φαρμακείων στην Αττική, 1 ιατρικό επισκέπτη εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και 1 άτομο που είχε το ρόλο του μεσάζοντα.
Η παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ όπως προέκυψε, διέθεταν παρόμοιο σκοπό, τρόπο δράσης καθώς και κοινά κατά περίπτωση μέλη που δραστηριοποιούνταν παράλληλα.
Πώς δρούσαν
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη των δύο οργανώσεων έχοντας διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, προέβαιναν αρχικά μέσω των ιατρών- μελών τους στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε Α.Μ.Κ.Α. -κυρίως αλλοδαπών- ατόμων.
Τα άτομα αυτά, είτε είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα, είτε βρίσκονταν έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης, ή φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές, με αποτέλεσμα να μην είναι σε

Νέος ΚΟΚ: Κατατίθεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στη Βουλή - Τι αλλάζει για τους οδηγούς


Κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει υψηλές ποινές για όσους παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη, οδηγούν υπό την επήρεια αλκοολ, μιλούν στο κινητό ή δεν φορούν ζώνη ή κράνος, κ.α.
Η βασική φιλοσοφία του νέου Κ.Ο.Κ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι:
Στηρίζουμε τη μοτοσικλέτα, προστατεύουμε τους αναβάτες της και επιδιώκουμε την μεγαλύτερη ασφάλεια των αναβατών με την καθολική χρήση του κράνους. Το κράνος αποτελεί βασικό μέσο προστασίας και η χρήση του για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ασφάλεια του μοτοσικλετιστή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χρήση κράνους. Δεν πρόκειται απλώς για έναν νομικό κανόνα, αλλά για έναν κανόνα ζωής.
Τι αλλάζει - 6 σημεία
Τα 6 κύρια σημεία που τονίζουμε με τον νεο κ.οκ είναι :
1. Η υποχρεωτική χρήση του κράνους, τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρότερες μοτοσικλέτες. Αυστηρές ποινές στους υπότροπους παραβάτες
2. Η μείωση της ταχύτητας στον αστικό ιστό. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η ταχύτητα πρέπει να μειωθεί, καθώς τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στις πόλεις, με το 74%

Κορονοϊός: Η νέα υποπαραλλαγή ονομάζεται XEC και εξαπλώνεται τρομακτικά γρήγορα - Ποια τα συμπτώματα


Μία νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, η XEC, εξαπλώνεται στην Ευρώπη, όντως ισχυρότερη και προκαλώντας ανησυχία τους ειδικούς.
Το στέλεχος XEC εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Ιούνιο στη Γερμανία και έχει ταυτοποιηθεί σε 15 χώρες σε τρεις ηπείρους. Σύμφωνα με επιστήμονες, η υποπαραλλαγή αυτή αναμένεται να είναι η κυρίαρχη σε λίγους μήνες όταν πέσουν οι θερμοκρασίες και ψυχράνει ο καιρός.
Τα χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής
Η XEC αποτελεί συνδυασμό των παραλλαγών KS.1.1 (ανήκει στην κατηγορία FLiRT) και KP.3.3 (γνωστή και ως FLuQE variant) και οι μολύνσεις της αυξάνονται με ρυθμό 3,8% την ημέρα ή 27% την εβδομάδα, κάτι που την καθιστά μία από τις ταχύτερα διαδιδόμενες υποπαραλλαγές του κορονοϊού μέχρι στιγμής.
Ο καθηγητής Μοριακής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps στην Καλιφόρνια, δρ Έρικ Τόπολ, μιλώντας στους Los Angeles Times υπογράμμισε πως η XΕC «μόλις τώρα αρχίζει να εξαπλώνεται ανά την υφήλιο και εδώ» καθώς η διάδοσή της είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο στις ΗΠΑ και «αυτό θα πάρει πολλές εβδομάδες, δύο μήνες προτού

Ψηφιακό Φροντιστήριο: Πρεμιέρα αύριο - Πού γίνονται οι εγγραφές

Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου κάνει επίσημη πρεμιέρα για τους μαθητές της Γ' λυκείου το Ψηφιακό Φροντιστήριο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Παιδείας ως «η μεγάλη καινοτομία» της φετινής σχολικής χρονιάς.
Το Ψηφιακό Φροντιστήριο απευθύνεται συνολικά στους μαθητές και τις μαθήτριες από την Ε' Δημοτικού έως τη Γ' Λυκείου.
Πού γίνονται οι εγγραφές
Στην πλατφόρμα digitalschool.gov.gr, οι περίπου 120.000 μαθητές της Γ' Λυκείου μπορούν να πραγματοποιήσουν εγγραφή και να έχουν πρόσβαση δωρεάν σε ζωντανές παραδόσεις μαθημάτων κατά τις απογευματινές ώρες.
Από πλευράς κυβέρνησης και υπουργείου Παιδείας, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση του Ψηφιακού Φροντιστηρίου, το οποίο αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου για το Ψηφιακό Σχολείο, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, με στόχο την ενδυνάμωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλες τις τάξεις του σχολείου.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει σύντομα λεπτομερέστερη παρουσίαση του Ψηφιακού

Νοσοκομείο Μεταξά: Καταπέλτης το οριστικό πόρισμα για τον πρώην Διοικητή - Τα νούμερα του «πάρτι» διαφθοράς - Καλείται να επιστρέψει 500.000


Καταπέλτης είναι το οριστικό πόρισμα της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών για το Νοσοκομείο Μεταξά και τον αποπεμφθέντα Διοικητή του Χαράλαμπο Τουμπέκη καθώς και μέλη του ΔΣ, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για οικονομικές ατασθαλίες την περίοδο της πανδημίας.
Η ανώτατη επιτροπή της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων συνεδρίασε πριν λίγα 24ωρα ώστε να καταλήξει οριστικά στον καταλογισμό των χρημάτων, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να επιστρέψουν περίπου 500.000 ευρώ (473.201.22 ευρώ), ο πρώην Διοικητής του Μεταξά καθώς και τα μέλη του ΔΣ που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι το ethnos τον Αύγουστο του 2023 είχε αποκαλύψει πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που είχε πραγματοποιήσει ελέγχους στο νοσοκομείο Μεταξά και είχε διαπιστώσει βαριές οικονομικές ατασθαλίες από τον Διοικητή αλλά και μέλη του ΔΣ. Αποκάλυψη που οδήγησε τελικώς τον τέως υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αποπέμψει άρον άρον τον τότε Διοικητή Χαράλαμπο Τουμπέκη.
Τα ευρήματα αφορούσαν συμβάσεις, αγορές αλλά και προμήθειες που είχαν γίνει εν μέσω covid με απ’ ευθείας αναθέσεις, αγορές χωρίς εγκρίσεις ενώ σε πολλές διαδικασίες δεν

Γεωργιάδης: Έξαλλος με Παππά και Πολάκη on air - Φώναζε «αυτό είναι φασισμός»


Με τον Νίκο Παππά «τα έβαλε» ο Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα (16/9) σε ζωντανή μετάδοση, εξαπολύοντας βαριές κατηγορίες κατά της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Υγείας εξηγούσε το σχέδιο για τις εφημερίες στα νοσοκομεία, όταν είδε πίσω από τις κάμερες τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά.
«Βλέπω τον κ. Παππά που χαμογελάει απέναντι, γιατί ξέρει ότι αυτό είναι ένα δύσκολο στοίχημα. Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα λένε "λες να καταφέρουμε να φάμε τον Γεωργιάδη από τις εφημερίες";» είπε αρχικά, απευθυνόμενος στον κ. Παππά, ο οποίος ωστόσο δεν μπορούσε να απαντήσει, καθώς δεν ήταν στο πάνελ και απλά περίμενε να βγει μετά τον υπουργό Υγείας, στο Action24.
«Έχουν πάει να με φάνε με Novartis, με ΚΕΕΛΠΝΟ, με συκοφαντίες, με λεφτά, με διαφθορά. Τα έχω γυρίσει όλα πίσω. Τώρα εύχεται ο Παππάς. Σου λέει "λες να αποτύχει, να τον φάμε τελικά με τις εφημερίες, με τα ράντζα;". Πάλι θα αποτύχουν, όπως έτριψα στη μούρη τη Novartis. Όπως τους έτριψα στη μούρη το ΚΕΕΛΠΝΟ. Και δεν έχουν πάει να ζητήσουν μια συγγνώμη, όχι για μένα. Κυνηγάει ο Πολάκης τα παιδιά του ΚΕΕΛΠΝΟ, αποκλείει τους δημοσίους υπαλλήλους», πρόσθεσε και όταν οι δημοσιογράφοι τού είπαν πως δεν χρειάζεται

Σε έξαρση η βία ανηλίκων: Τρία περιστατικά σε ένα βράδυ στην Αττική - Επιθέσεις με ρόπαλα και μαχαίρια


Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων. Μόνο το βράδυ της Κυριακής, σημειώθηκαν τρεις επιθέσεις σε περιοχές της Αττικής.
Στο Παλαιό Φάληρο δύο 15χρονοι δέχθηκαν επίθεση με ρόπαλα από ομάδα τριών ατόμων, ενώ στο Ίλιον δύο ανήλικοι απειλήθηκαν με μαχαίρι. Παράλληλα, επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε και κατά 13χρονου στην Πετρούπολη.
Επιτέθηκαν σε 15χρονους με κουκούλες και ρόπαλα
Αρχικά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το επεισόδιο στο Παλαιό Φάληρο σημειώθηκε από ομάδα τριών ατόμων, οι οποίοι φορούσαν κουκούλες και κρατούσαν ρόπαλα. Οι δράστες προσέγγισαν δύο 15χρονους στην οδό Τερψιθέας και άρχισαν να τους χτυπάνε, τραυματίζοντας δύο παιδιά στο πρόσωπο, στα χέρια και στο κεφάλι. Στους δύο ανήλικους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Ανήλικοι λήστεψαν ανηλίκους
Παράλληλα, στην οδό Ρόδων, στο Ίλιον, δύο ανήλικοι, 15 και 16 ετών έπεσαν θύματα ληστών, οι οποίοι τους απείλησαν με μαχαίρι προκειμένου να τους πάρουν κινητά τηλέφωνα και χρήματα που είχαν επάνω τους.
Τα παιδιά κατάφεραν να ξεφύγουν και έδωσαν κατάθεση στην Αστυνομία. Μετά από έρευνες

«Πίσσα στις ελιές, στουρνάρι μες στην πόλη»… ξανά στο κέντρο της Κυπαρισσίας

Δυσάρεστα εξεπλάγησαν χθες το πρωί κάτοικοι της Κυπαρισσίας και δη περίοικοι της οδού Λαμπροπούλου, αντικρίζοντας συνεργεία του Δήμου Τριφυλίας να «επιχειρούν» να κλείσουν λακκούβες με… στουρνάρι!
Στο συγκεκριμένο σημείο της Λαμπροπούλου (σ.σ. είναι μονόδρομος μπροστά από 1ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και δρόμος εξόδου από το νοσοκομείο προς τον εθνικό δρόμο), στη συμβολή της με τον κεντρικότερο δρόμο, την Ελ. Βενιζέλου, για το οποίο κατ’ επανάληψη έχουμε γράψει σχετικά στο «Θ» κατόπιν καταγγελιών κατοίκων, υπάρχουν επί δυόμισι περίπου χρόνια λακκούβες που προκλήθηκαν από επεμβάσεις Δήμου και ΔΕΥΑΤ.
Σύμφωνα με κατοίκους, επί μήνες ήταν «χύμα» οι λακκούβες. Έπειτα από διαμαρτυρίες ο Δήμος έριξε σε κάποιες κοκκινόχωμα και αργότερα σε άλλες χαλίκια με λίγο από τσιμέντο, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αναγκάζοντάς τους να κλείσουν μόνοι τους με φτυάρια κάποιες από αυτές. Ωστόσο, το πρόβλημα συνεχίστηκε.
Με τη βροχόπτωση τις προηγούμενες μέρες, όπως είναι φυσικό, το χώμα «έφυγε» και οι

Πύργος: Άργησε η νύφη, αποχώρησε ο ιερέας


Τον… εκνευρισμό του ιερέα σε εκκλησία του Πύργου, προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση της νύφης στον γάμο της…
Το περιστατικό, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», συνέβη χθες το πρωί, όταν το μυστήριο καθυστέρησε κάποια λεπτά παραπάνω από την προγραμματισμένη ώρα με αποτέλεσμα εκτός από τον γαμπρό και τους καλεσμένους, να αναμένει και ο ιερέας. Αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό του εφημέριου ο οποίος αποχώρησε δηλώνοντας ότι δεν θα τελέσει τον γάμο.
Ωστόσο μόλις κατέφθασε η νύφη και με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων ο ιερέας επέστρεψε

Μαρουσάκης: Φθινοπωρινό σκηνικό καιρού με βροχές και καταιγίδες - Πότε κορυφώνεται η αστάθεια


Με άστατες καιρικές συνθήκες θα κυλήσει η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη.
Η αστάθεια θα κορυφωθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπου θα δούμε βροχές και καταιγίδες ξανά προς τα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια τμήματα της χώρας, μιας και το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει την Κεντρική Ευρώπη θα μετατοπίσει πιο αέριες ψυχές μάζες προς την Κεντρική Μεσόγειο, για να δημιουργήσει αυτό τον έντονα άστατο καιρό. Επιπλέον, λόγω των ψυχρών αέριων μαζών θα έχουμε και πτώση της θερμοκρασίας.
Όπως τόνισε ο μετεωρολόγος, από το πρωί στα βόρεια επικρατεί αρκετή ψύχρα ενώ και στην Αθήνα η θερμοκρασία τις πρωινές ώρες είναι κοντά στους 19-20 βαθμούς.
Ο καιρός σήμερα
Άστατος καιρός σήμερα Δευτέρα σε παραθαλάσσιες και θαλάσσιες εκτάσεις της χώρας μας. Αρκετές βροχές θα δούμε σήμερα στο Ιόνιο, στα Κύθηρα, και στην περιοχή της Κρήτης ενώ τοπικές μπόρες θα έχουμε και στο Ανατολικό και βορειοανατολικό Αιγαίο. Καλύτερες οι συνθήκες θα είναι στις κεντρικές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού όπου θα χουμε μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα κινηθούν γύρω στα 5-6 μποφόρ ενώ θα αρχίσουν να

Νέα Αριστερά για Άδωνι: Υπουργός Υγείας... μιας άλλης χώρας


Για «υπουργό Υγείας… μιας άλλης χώρας» κάνει λόγο η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση της για τον 'Αδωνι Γεωργιάδη.
Σχολιάζει ότι έτσι αντιλαμβάνεται τον ρόλο του «όταν εμφανίζεται να μιλά για μικρά προβλήματα και αρρυθμίες που διογκώνει η ανεύθυνη αντιπολίτευση, όταν εγκαλεί τους αχάριστους γιατρούς γιατί δεν εκτιμούν το μισθό των 4.000 ευρώ (!) που παίρνουν στο ΕΣΥ, όταν θριαμβολογεί για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία ως τη λύση που κανείς δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να εφαρμόσει και όταν εξαγγέλλει αλλαγές στο σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων χωρίς να αναγνωρίζει ως βασικότερη αιτία των πολύωρων αναμονών την έλλειψη προσωπικού».
Η Νέα Αριστερά σημειώνει πως «την ίδια ώρα η Eurostat καταγράφει σχεδόν διπλασιασμό των ακάλυπτων αναγκών υγείας του πληθυσμού την τελευταία 5ετία, με το κόστος των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα να είναι η βασική αιτία αυτών των ακάλυπτων αναγκών».
Προσθέτει: «ταυτόχρονα το τελευταίο (μεγάλο) διάστημα καταγράφονται επαναλαμβανόμενα κρούσματα διάλυσης του ΕΣΥ, ελλείψεις προσωπικού σε βασικές ειδικότητες, το 40% των χειρουργικών αιθουσών να είναι κλειστές, εμμονή της κυβέρνησης στα απογευματινά

Εισοδήματα φτώχειας δηλώνει η πλειονότητα των επαγγελματιών! Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ


Με εισοδήματα «φτώχειας» ή ακόμα και ζημιές εμφανίζεται στην εφορία ένας σημαντικός αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις του 2023.
Ούτε η θέσπιση του ελάχιστου τεκμηρίου εισοδήματος πτόησε μεγάλη μερίδα των επαγγελματιών, που δήλωσαν ψίχουλα και φέτος. Πιάστηκαν, βεβαίως, στη φάκα της νέας τεκμαρτής φορολόγησης, τόσο αυτοί που δήλωσαν ζημιές, όσο και εκείνοι που δήλωσαν χαμηλά εισοδήματα και θα πληρώσουν το ανάλογο τίμημα. Για του λόγου το αληθές ο μέσος ετήσιος φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πιάστηκαν στο τεκμήριο είναι 1.733 ευρώ ενώ πέρσι ήταν 548 ευρώ.
Τα εισοδήματα «φτώχειας» που δήλωσε μια μεγάλη μερίδα επαγγελματίες, αποκαλύπτονται από την επεξεργασία των δηλώσεων που έκανε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή της Κυριακής». Από τη χρήση του 2023 προκύπτει ότι το 60% των ιδιοκτητών μπαρ και των ιδιοκτητών κομμωτηρίων, το 47% των καταστημάτων

Περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενοι στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας - Οι δηλώσεις Κεραμέως

Ιδιαιτέρως ικανοποιητική κρίνεται η έως τώρα εφαρμογή του μέτρου της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, γεγονός που καταδεικνύεται από την αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών σε σχέση με τα προηγούμενα έτη στους κλάδους οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο αυτό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των σούπερ μάρκετ. Βάσει των στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ/taxonomy/term/727», σημειώθηκε αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες στα σούπερ μάρκετ, καθώς, από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2023, παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση, ύψους +61,2%.
Ήδη, 73.000 επιχειρήσεις, με 750.000 εργαζόμενους από τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες φύλαξης (security), ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο, κάνουν πλήρη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ενώ, πριν από λίγες ημέρες, η χρήση της επεκτάθηκε σε πιλοτική φάση αρχικά στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2025.
Έτσι, λοιπόν, περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι στους μεγαλύτερους κλάδους της εγχώριας

Έκρηξη στις συναλλαγές μέσω IRIS - Μόχλος αποκλιμάκωσης και των τραπεζικών προμηθειών

Νέα δεδομένα δημιουργεί στον τρόπο συναλλαγών τόσο μεταξύ των ιδιωτών, όσο και μεταξύ των ιδιωτών και επιχειρήσεων, η εκρηκτική άνοδος των συναλλαγών μέσω του συστήματος πληρωμών IRIS, που αλλάζει και τα δεδομένα γενικότερα και στις προμήθειες των τραπεζικών συναλλαγών
Τι είναι το IRIS
To IRIS payments, powered by DIAS, είναι μια υπηρεσία πληρωμών με τρία προϊόντα, που υποστηρίζεται από την εταιρεία ΔΙΑΣ (μέτοχοι είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και οι τράπεζες) και δίνει τη δυνατότητα για άμεσες μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού τηλεφώνου και εξόφληση υποχρεώσεων ή/και πληρωμές σε eShops εντός Ελλάδας.
Τρία είναι τα προϊόντα του IRIS paymentsIRIS Person to Person: άμεση μεταφορά μεταξύ ιδιωτών: Το IRIS P2P απευθύνεται σε όλους τους χρήστες mobile banking εφαρμογών και επιτρέπει την άμεση μεταφορά χρημάτων διατραπεζικά (έως 500 ευρώ ημέρα χωρίς χρέωση). Παράδειγμα που δίνει η ΔΙΑΣ: Βρίσκεστε με μια παρέα σε ένα εστιατόριο η διαδικασία της πληρωμής μπορεί να αποδειχθεί μια μικρή περιπέτεια, καθώς το να πληρώνει για παράδειγμα ένας-ένας από την παρέα με την κάρτα του, κρατώντας όρθιο τον σερβιτόρο, ή να πρέπει να διαθέτει μετρητά ή να ψάχνει να βρει το κοντινότερο ΑΤΜ της τράπεζάς του,

Ά.Σκέρτσος: Έρχονται επιπλέον 12 αυξήσεις σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και συνταξιούχους

Σε μια συνέντευξη - οδικό χάρτη για τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες κυβερνητικές προτεραιότητες (στην "Κυριακάτικη Απογευματινή"), ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος ξεκινά από τον απολογισμό της φετινής κυβερνητικής παρουσίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα επισημαίνει ότι "παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό ένα συνεκτικό, αναλυτικό, ρεαλιστικό και ταυτόχρονα οραματικό σχέδιο 45 σημείων για μια Ελλάδα πιο παραγωγική, πιο δίκαιη, πράσινη, ψηφιακή, αυτόνομη και ισχυρή. Με μια βασική ιδέα στον πυρήνα του: να θεραπεύσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση χρέους του 2010 ώστε οι νεότερες γενιές να καταφέρουν να ζήσουν ξανά στον τόπο μας καλύτερα από τους μεγαλύτερους. Να λειτουργήσει δηλαδή ξανά ο ανελκυστήρας της κοινωνικής κινητικότητας και ανόδου που κάπου "φράκαρε" στα χρόνια της μεταπολίτευσης για να καταρρεύσει εντελώς στα χρόνια της κρίσης".
Περισσότερο κερδισμένοι από τον "πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό" που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι, σύμφωνα με τον 'Α. Σκέρτσο, "τα παιδιά μας και οι νέοι. Διότι το σχέδιο μας υπηρετεί ένα διπλό στόχο: αυτόν της δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης, σε στέρεες βάσεις αντί για σαθρά θεμέλια, με αύξηση του εθνικού και των οικογενειακών

ΑΑΔΕ: Νέος γύρος e-πλειστηριασμών - Tι μπορεί να κατασχέσει η εφορία

Ξεπαγώνουν από τις 16 Οκτωβρίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από την εφορία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να εξαπολύει επίθεση στους μεγαλοοφειλέτες καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν εκτοξευτεί πάνω από τα 107 δισ. Ευρώ.
Μετά από μια μικρή διακοπή λόγω θέρους, η ΑΑΔΕ πατάει ξανά το γκάζι των πλειστηριασμών ακινήτων ασκώντας περαιτέρω πίεση για ρύθμιση οφειλών. Μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί στη σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ 33 πλειστηριασμοί ακινήτων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται διαμερίσματα, οικόπεδα, γραφεία, πάρκινγκ, χωράφια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Το πρόγραμμα φτάνει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2024.
Η λίστα μέρα με την ημέρα μεγαλώνει ενώ μεταξύ των πλειστηριασμών που έχoυν ήδη αναρτηθεί περιλαμβάνονται:
  • Οικόπεδο με οικοδομή. Το κτίσμα είναι 780,9 τ.μ., ενώ υπάρχουν και δύο υπόγεια πάρκινγκ 23 θέσεων. Το ακίνητο βρίσκεται στη Νέα Ιωνία. Τιμή πρώτης προσφοράς: 3.975.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου.
  • Αγροτεμάχιο με βιομηχανική εγκατάσταση σε έκταση 25,4 στρεμμάτων, στον Νομό Βοιωτίας. Τιμή πρώτης προσφοράς: 5,6 εκατ ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει

Κ. Χατζηδάκης: "Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι εντολή για να δουλέψουμε περισσότερο"

«Κεντρική μας επιλογή είναι κάθε χρόνο να αξιοποιούμε το πλεόνασμα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, κυρίως των πιο ευάλωτων. Αυτό κάναμε και φέτος». Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, απαντώντας στην ερώτηση για το πολιτικό σκεπτικό πίσω από τα οικονομικά μέτρα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα από τη ΔΕΘ.
Ο υπουργός επισημαίνει παράλληλα, ότι «ασφαλώς δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε μάγοι και αλλάξαμε με μιας τα πάντα ή ότι οι πολίτες τρώνε πλέον με χρυσά κουτάλια. Δεν δεχόμαστε όμως και τον μηδενισμό της αντιπολίτευσης και κάποιων συνδικαλιστών. Διότι χρόνο με τον χρόνο η Ελλάδα ανεβαίνει σταθερά ψηλότερα».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «είχαμε τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ το 2ο τρίμηνο του ‘24. Την περίοδο 2019- 2023 είχαμε αύξηση του μέσου μισθού κατά 20,2% και του κατώτατου μισθού κατά 27,7%. Ταυτόχρονα η αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος -δηλαδή η καθαρή, αυτή που μένει μετά την αφαίρεση της επίδρασης του πληθωρισμού- ήταν στην Ελλάδα 7,7%, διπλάσια δηλαδή, της ΕΕ (3,3%) και τριπλάσια της

Κύπελλο Μεσσηνίας: Εισιτήριο για τους “8” Μιλτιάδης, Βαλύρα, Μάνη, Κορώνη- Η Εράνη πήρε το ντέρμπι


Οι επτά από τις οκτώ ομάδες της προημιτελικής φάσης στο Κύπελλο Μεσσηνίας έγιναν γνωστές την Κυριακή (15/9).
Στους Πανθουριακό, Ομόνοια, ΑΟ Στενωσιάς που είχαν εξασφαλίσει το εισιτήριο από το Σάββατο, προστέθηκαν οι Μιλτιάδης, Αστέρας Βαλύρας, ΑΕ Μάνης, Ακρίτας Κορώνης.
Στο ντέρμπι της φάσης των “32” η Εράνη Φιλιατρών έχοντας τέσσερις διαφορετικούς σκόρερ ((Σαραντόπουλος, Σπυρόπουλος, Χάρμπας, Μιχόπουλος) νίκησε 4-0 την Κυπαρισσία και την Τετάρτη (18/9) θα κοντραριστεί με τον Τέλο Άγρα για την τελευταία θέση των προημιτελικών.
Τα αποτελέσματα της 3ης φάσης:
Θύελλα Χαρακοπιού – Πανθουριακός 0-3
ΠΑΟΚ Ασπροχώματος – Ομόνοια 1-2
Α.Ο. Στενωσιάς – Μεσσηνιακός Γ.Σ. 1-0
Α.Ο. Μιλτιάδης – Παναθηναϊκός Καλαμάτας 3-0

Η προεκλογική μάχη στο ΠΑΣΟΚ, η «ώρα μηδέν» του ΣΥΡΙΖΑ και τα νέα σενάρια μιας μεγάλης Κεντροαριστεράς

Με μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες αναθερμαίνεται ο προεκλογικός αγώνας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των έξι υποψηφίων. Ήδη φαίνεται να ξεχωρίζουν οι τέσσερις εξ αυτών (αν και ο Μιχάλης Κατρίνης διαμαρτύρεται για την εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις σχετικά με τη δική του υποψηφιότητα), δηλαδή οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Άννα Διαμαντοπούλου και Παύλος Γερουλάνος.
Ο αγώνας έχει ακόμα πολλά στάδια και το ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, μας έχει συνηθίσει σε ανατροπές και «πύκνωμα» του πολιτικού χρόνου, έτσι που έως τις 6 Οκτωβρίου τίποτα δεν είναι δεδομένο και κανείς δεν είναι ούτε βέβαιος για τον δεύτερο γύρο, ούτε εξ αρχής αποκλεισμένος από αυτόν.
Τα δίδυμα
Ενδιαφέρον έχουν και τα σενάρια για τα «δίδυμα» που μπορεί να προκύψουν στην επαναληπτική και τελική αναμέτρηση της 13ης Οκτωβρίου. Πολλά εξαρτώνται από το υπόλοιπο κομμάτι του προεκλογικού αγώνα των υποψηφίων το οποίο θα εξελιχθείς στις επόμενες τρεις εβδομάδες, αλλά και -όπως πάντα συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις- από τον αριθμό όσων προσέλθουν για να ψηφίσουν.
Μηχανισμοί και γνωριμίες μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο σε ένα περιορισμένο εκλογικό

Επιτόκια: Δύσκολη νέα μείωση από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο

«Είναι προφανές ότι η πορεία των επιτοκίων είναι πτωτική», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά για το πόσο γρήγορη θα είναι δεν έδωσε καμία ένδειξη την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ μείωσε για δεύτερη φορά τα επιτόκια στον νέο κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που ξεκίνησε τον Ιούνιο, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, το οποίο είναι και το βασικό μέσο που χρησιμοποιεί, να υποχωρεί στο 3,5% από 3,75%, όπως αναμενόταν ευρύτερα.
Με τη Λαγκάρντ να μη δίνει καμία ένδειξη για την επόμενη συνεδρίαση στις 17 Οκτωβρίου, το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα μείωση τον επόμενο μήνα είναι λίγο πιθανό. Αυτό θεωρούν και οι αγορές, οι οποίες βλέπουν πιθανότητα 20% για μία νέα κίνηση τότε από 40% που έβλεπαν πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Εκτιμούν, όμως, οι αγορές ως σχεδόν βέβαιο ότι τον Δεκέμβριο θα γίνει η τρίτη μείωση στα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ γενικότερα εκφράζεται από αναλυτές η άποψη ότι το Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας θα προχωρά κάθε τρίμηνο σε μείωση των επιτοκίων, αφού έχει

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Ο πρώτος σοβιετικός ηγέτης στις ΗΠΑ – Τα ευτράπελα της επίσημης επίσκεψης και η... νίκη επί του αμερικανικού λαού


Πώς λέμε ο «πρώτος άνθρωπος στο Διάστημα»; Ε, έτσι είπαν και το 1959: «Ο πρώτος σοβιετικός ηγέτης στις ΗΠΑ»!
Ήταν 15 Σεπτεμβρίου του 1959, όταν ο Νικήτα Χρουτσόφ πάτησε το πόδι του επί αμερικανικού εδάφους· ήταν ο πρώτος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης που επισκέφτηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες!
Τις επόμενες δύο εβδομάδες, η επίσκεψη του Χρουστσόφ κυριάρχησε στο παγκόσμιο ειδησεογραφικό στερέωμα και προσέφερε αρκετές δραματικές και χιουμοριστικές στιγμές στην ιστορία του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Χρουστσόφ ήρθε στην εξουσία της ΕΣΣΔ μετά το θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν το 1953. Πολλοί παρατηρητές πίστευαν ότι ο Χρουστσόφ- ο αφοσιωμένος οπαδός του Στάλιν- δεν θα είχε μεγάλη διαφορά από τον προκάτοχό του· προκάλεσε έκπληξη, ωστόσο, ανακοινώνοντας ότι επιδιώκει «ειρηνική συνύπαρξη» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταγγέλλοντας τις «υπερβολές» του σταλινισμού. Το 1959, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης συγκλόνισαν τον κόσμο ανακοινώνοντας ότι ο Χρουστσόφ θα επισκεφθεί την Αμερική και θα συναντηθεί με

Σε αυτά τα χωριά της Μεσσηνίας θα βρεθεί από Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου η Κινητή Αστυνομική Μονάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 16 Σεπτεμβρίου έως 21 Σεπτεμβρίου 2024) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου θα είναι όσον αφορά στη Μεσσηνία, τα ακόλουθα:
Δευτέρα 16/9 απογευματινές ώρες
Δρομολόγιο: Καλαμάτα - Εύα - Αγριλιά - Αμφιθέα - Βασιλάδα - Πολύλοφος - Μάνεσι – Στέρνα.
Τρίτη 17/9 απογευματινές ώρες
Δρομολόγιο: Καλαμάτα - Αχλαδοχώρι - Μαθία - Λύκισσα - Γαμβριά - Κόκκινο - Άνω Αμπελόκηποι - Κάτω Αμπελόκηποι - Εξοχικό - Ζιζάνι - Καπλάνι – Υάμεια.
Τετάρτη 18/9 απογευματινές ώρες
Δρομολόγιο: Καλαμάτα - Φλεσσιάδα - Ποταμιά - Παλαιό Λουτρό - Κάτω
Βούταινα - Βούταινα - Μάκραινα - Παλαιά Βρύση - Κουλκάδα - Κεφαλόβρυσο - Τριπύλα 

Μητσοτάκης: Δεν είμαστε άλλη μία κυβέρνηση - Είμαστε μια άλλη κυβέρνηση

«H Ελλάδα αλλάζει χρονιά με τη χρονιά και σε αρκετά πεδία είναι ήδη ορατά τα αποτελέσματα αυτού του μετασχηματισμού. Δεν είμαστε άλλη μία κυβέρνηση. Είμαστε μια άλλη κυβέρνηση. Και απόδειξη αυτού είναι και το σχέδιο 45 σημείων που παρουσίασα στη φετινή ΔΕΘ. Δεν ήταν ένα «καλάθι» με αλόγιστες παροχές και ανεδαφικές υποσχέσεις, αλλά στοχευμένα μέτρα που αφενός μετασχηματίζουν την οικονομία, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και την εξωστρέφειά της, και αφετέρου στηρίζουν πολλές κοινωνικές ομάδες και πρώτα από όλα τη νεότερη γενιά», τονίζει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.
«Ένα σχέδιο που χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό, όραμα και υπευθυνότητα, εντός του δημοσιονομικού πλαισίου που θέτει η ΕΕ, για να μην μπούμε ποτέ ξανά σε περιπέτειες» υπογραμμίζει.
Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η οικονομική πολιτική του 2025 περιλαμβάνει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων, με πιο σημαντική τη μείωση κατά μία ακόμη μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών. «Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος είναι απάντηση και στο πρόβλημα της ακρίβειας που δοκιμάζει τα νοικοκυριά. Γι' αυτό και πέρα από τα εισοδηματικά «αναχώματα» και τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, στηρίζουμε έμπρακτα το εισόδημα του

Σαν σήμερα 15/9, Γιαννούλης Χαλεπάς: σμίλεψε την ψυχή του στο μάρμαρο και μας παρέδωσε αριστουργήματα μιας ζωής κατατρεγμένης

Ο Γιανούλης Χαλεπάς θεωρείται από πολλούς – και είναι – ο σπουδαιότερος γλύπτης της νεότερης Ελλάδας: σμίλεψε την ψυχή του στο μάρμαρο και μας παρέδωσε το αριστούργημα μιας ζωής κατατρεγμένης!
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου του 1938 όταν ο χαρισματικός καλλιτέχνης - ο σπουδαιότερος γλύπτης ίσως της νεότερης Ελλάδας - Γιαννούλης Χαλεπάς άφησε την τελευταία του πνοή· ήταν 87 χρονών.
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς είχε γεννηθεί το 1851 στον θρυλικό τόπο των μαρμαροτεχνητών της Τήνου, τον Πύργο από οικογένεια μαρμαρογλυπτών και από ιδιαίτερα μικρή ηλικία έδειξε ότι διέθετε ένα σπάνιο ταλέντο.
«Ο μικρός Γιαννούλης Χαλεπάς ξεχώριζε από τα άλλα παιδιά του Πύργου στο ότι έπαιζε τα μαρμαρογλυφικά παιχνίδια του με περισσότερο πάθος και σοβαρότητα απ’ όσο εκείνα, στο ότι πρώτευε πάντα ανάμεσά τους και στο ότι κατέβαλε μεγαλύτερη προσοχή να μοιάσει στους μεγάλους τεχνίτες του χωριού», γράφει ο συγγραφέας της βιογραφίας του μεγάλου γλύπτη,

Ενεργοποιείται το Ψηφιακό Τιμολόγιο – Πώς θα «παγιδεύονται» οι επαγγελματίες

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ρίχνει κι άλλα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη της φοροδιαφυγής, έχοντας στραμμένη την προσοχή της στις επιχειρήσεις και δη στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπου καταγράφοντα υψηλά ποσοστά «παρανομιών»…
Εντός των επόμενων εβδομάδων η ΑΑΔΕ θα ενεργοποιήσει το «Ψηφιακό Πελατολόγιο», το οποίο θα αποτελεί τον Big Brother των ελεγκτικών αρχών και «συνδέεται» με τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis, και μ’ αυτόν τον τρόπο θα καταχωρείται-σε πραγματικό χρόνο- ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία. Αυτά τα data θα συγκρίνονται από τους φορο-ελεγκτές με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται και θα διαβιβάζονται στα ηλεκτρονικά βιβλία myData.
Αυτή η διαδικασία που θα ακολουθείται, εξασφαλίζει ότι δεν θα παραβιάζονται ούτε θα αλλοιώνονται τα δεδομένα που αφορούν κάθε επαγγελματία και ο φορο-ελεγκτής θα έχει μια ξεκάθαρη εικόνα γι’ αυτόν που ελέγχει.
Επίσης της ουσίας το Ψηφιακό Πελατολόγιο είναι η σύγχρονη ψηφιακή έκδοση των

Παπανώτας: «Σκέφτομαι να διεκδικήσω την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο χορός των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει για τα καλά και διάθεση να καταθέσουν υποψηφιότητα έχουν ακόμα και πρόσωπα που κανείς δεν περίμενε. Μετά τον Παύλο Πολάκη, τον Απόστολο Γκλέτσο και τον Νικόλαο Φαραντούρη  και ο Δημήτρης Παπανώτας δήλωσε ότι σκέφτεται να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου του ραδιοφωνικού σταθμού Talk 989, αν θα έβαζε υποψηφιότητα, απάντησε καταφατικά. «Να σου πω το σκέφτομαι, ξέρεις γιατί, γιατί δεν βλέπω κάποιον υποψήφιο ο οποίος θα μπορούσε να το συμμαζέψει», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο έκπτωτος δεν ξέρουμε, έβαλε υποψηφιότητα;» διερωτήθηκε στη συνέχεια ο κ Παπανώτας, αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη.
Θέλει να διεκδικήσει την προεδρία αλλά ψήφισε ... ΠΑΣΟΚ
«Εγώ αν θες να σου απαντήσω σοβαρά, θα δω ποιοι βάζουν υποψηφιότητά και αν κρίνω ότι

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Δημοτική Επιτροπή Τριφυλίας

Με διαδικαστικά θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει τη Δευτέρα στη 1.30 το μεσημέρι η Δημοτική Επιτροπή Τριφυλίας.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής: 
  • Έγκριση της μελέτης αριθμού 1/2024 και καθορισμός όρων διακήρυξης για «Προμήθεια αναλώσιμων υλικών εκτυπωτών /φωτοτυπικών/ fax (μελάνια - toner - drum - φωτοτυπικό χαρτί) και γραφικής ύλης - λοιπά υλικά γραφείου Δήμου Τριφυλίας 2024-2025». 
  • Έγκριση του 2ου ΑΠΕ του ΠΚΤΜΝΕ και της 1ης συμπληρωματικής σύμβασης του έργου «Τεχνικά έργα αγροτικής οδοποιίας». 
  • Έγκριση της με αριθμό 2131/2024 απόφασης δημάρχου Τριφυλίας σχετικά με τη μετακίνηση του με αριθμό κυκλοφορίας ΚΗΙ 2967 υπηρεσιακού οχήματος Δήμου

Ο Κασσελάκης ανακάλεσε το πληρεξούσιο προς τον διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ - Τι αναφέρει ο νομικός του σύμβουλος


Στην ανάκληση του πληρεξουσίου που είχε δώσει στον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, γενικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, έχει προχωρήσει από την περασμένη Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης.
Σημερινό Δελτίο Τύπου του νομικού συμβούλου του κ. Κασσελάκη, Χαράλαμπου Πελέκη, αναφέρει: 
«Με δεδομένο ότι ο κ. Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει πλέον πληροφόρηση από τα όργανα του κόμματος για ενέργειες και αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά και διαχειριστικά θέματα του κόμματος, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να έχει πλέον και την οποιαδήποτε ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις. Ως εκ τούτου, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης ανακάλεσε από την Παρασκευή 13.9.2024 το πληρεξούσιο προς τον κ. Χρήστο Μαυροκεφαλίδη.

Το χρονικό της φρίκης στη Θεσσαλονίκη: Πώς αποκαλύφθηκε η δράση των ανδρών που ανήρτησαν το βίντεο με την κακοποίηση 23χρονου


Ένας 23χρονος στη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε βιασμό από τρεις άνδρες, οι οποίοι φέρεται να βιντεοσκόπησαν τις πράξεις τους και στη συνέχεια να ανέβασαν το βίντεο στο διαδίκτυο.
Οι δυο συλληφθέντες οδηγήθηκαν το πρωί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ ο τρίτος αναζητείται.
Η καταγγελία του 23χρονου
Όπως κατήγγειλε το 23χρονο θύμα, το βράδυ της Παρασκευής (13/9) ένας 33χρονος άνδρας και ένας 34χρονος ιρανικής καταγωγής, μαζί με έτερο συνεργό τους, τον προσέγγισαν και τον οδήγησαν με τη βία σε ισόγειο διαμέρισμα στη Μενεμένη, όπου τον βίασαν, βιντεοσκόπησαν τις γενετήσιες πράξεις τους και στη συνέχεια τις ανάρτησαν στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, οι φερόμενοι ως δράστες στη συνέχεια τον λήστεψαν αφαιρώντας του χρηματικό ποσό, ρολόι, κινητό, υπολογιστή και τραπεζική κάρτα. Ο 23χρονος κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία η οποία εντόπισε στο πλαίσιο του αυτοφώρου τους δύο δράστες.
Ο 23χρονος έχει οδηγηθεί σε νοσοκομείο της πόλης για εξέταση από ιατροδικαστή, ενώ έγιναν

Παγώνουν τρεις φόροι ακινήτων!

Στον πάγο βάζει τις αντικειμενικές αξίες, τον ΦΠΑ στα νεόδμητα και τον φόρο υπεραξίας το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπό τον φόβο να οξυνθεί ακόμη περισσότερο το κλίμα στην αγορά ακινήτων.
Με τις τιμές των ακινήτων να καλπάζουν αυξανόμενες με ρυθμό 10% σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια και το οξύ πρόβλημα της έλλειψης στέγης που παρατηρείται και επιχειρεί να ημίμετρα να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, εκτιμήθηκε πως μια τριπλή παρέμβαση στη φορολογία των ακινήτων, θα χειροτέρευε την κατάσταση.
Αποφασίστηκε έτσι η τριπλή αναβολή των συγκεκριμένων αποφάσεων, ώστε να μην προκληθεί αναστάτωση στην αγορά και δοθεί νέα αυξητική ώθηση στις τιμές των ακινήτων, αλλά και των ενοικίων.
Σε ότι αφορά στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί και μεταθέτει τη λύση του, για αργότερα και όταν έρθει η ώρα, οι αυξήσεις των τιμών εφορίας των ακινήτων θα είναι δραματικές όπως και των φόρων επί των ακινήτων.
Η τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών έγινε τον Ιούνιο του 2021 (και ίσχυσαν από την 1η/1/2022), με βάση τις στοιχεία που συνέλεξαν ιδιώτες πιστοποιημένοι εκτιμητές,

Ποια τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά

Οι μπανάνες, η βρώμη και το γιαούρτι φαίνεται να συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε παιδιά με προδιάθεση, όπως επισημαίνει μελέτη που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Τα παιδιά που έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1 και καταναλώνουν μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι είναι πιθανότερο να εμφανίσουν τη νόσο, ενώ όσα τρώνε φράουλες, βατόμουρα και ορισμένα πράσινα λαχανικά (μπρόκολα, λάχανο και κουνουπίδι) διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο, διαπίστωσε η ίδια έρευνα.
Επιπλέον, τα προϊόντα από σιτάρι επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης από αυτό τον αυτοάνοσο τύπο διαβήτη στα παιδιά με προδιάθεση, διαπίστωσε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά στη Φινλανδία.
Η καθηγήτρια που είναι επικεφαλής της μελέτης είπε ότι το γεγονός πως ορισμένα φρούτα περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων ίσως και να εξηγεί γιατί κάποια από αυτά αυξάνουν ενώ άλλα μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης από διαβήτη τύπου 1.
Η Σούβι Βίρτανεν και οι συνεργάτες της στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Ευημερίας ανέλυσαν το διατροφικό πρόγραμμα 5.674 παιδιών από την Φινλανδία που είχαν γονιδιακή

Πότε είναι αποδεκτή η επίδειξη εγγράφων από το κινητό τηλέφωνο

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η επίδειξη εγγράφων (σ.σ. από το κινητό τηλέφωνο) μέσω της εφαρμογής gov.gr Wallet είναι απολύτως ισοδύναμη με την επίδειξη των φυσικών εγγράφων, όπως είναι το δίπλωμα οδήγησης, η άδεια κυκλοφορίας και η αστυνομική ταυτότητα, εντός της ελληνικής επικράτειας». Αυτό διευκρινίζει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιβολή προστίμου σε οδηγό που επέδειξε ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης μέσω κινητού τηλεφώνου.
Προστίθεται δε ότι «η ψηφιακή επίδειξη των εγγράφων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής», ενώ δεν γίνεται αποδεκτή από τους αστυνομικούς, «η επίδειξη εγγράφων μέσω αποτυπώσεων οθόνης ή από άλλες εφαρμογές, καθώς δεν επιτρέπουν την αναγκαία ταυτοποίηση του κατόχου».
Ειδικότερα η ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ως εξής:

Συντάξεις Οκτωβρίου: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι


Tην Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι πληρωμές για τις συντάξεις Οκτωβρίου, για τους μη μισθωτούς, ενώ δύο μέρες μετά στις 27 του μήνα πληρώνονται και οι μισθωτοί.
Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής ανά ταμείο:
Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ

Διατροφή: Πότε αρχίζει να φαίνεται η διαφορά

Όλοι θέλουμε να είμαστε αλλά και να νιώθουμε καλά και η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να τα καταφέρουμε. Όλα όσα τρώμε καθημερινά μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ενέργεια αλλά και την διάθεσή μας, την συγκέντρωση αλλά και την απόδοσή μας σε οτιδήποτε κάνουμε, από την δουλειά μέχρι και την γυμναστική.
Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση θρεπτικών τροφών, που περιλαμβάνουν για παράδειγμα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης όπως η βρώμη, άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως το κοτόπουλο και ξηρούς καρπούς, μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε καλύτερα σωματικά αλλά και ψυχικά. Πόσο καιρό όμως χρειάζεται για να δούμε αποτελέσματα από την υγιεινή διατροφή;
Τι θα συμβεί μόλις υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή
Καθώς ενσωματώνετε πιο θρεπτικά τρόφιμα στη διατροφή σας σε τακτική βάση, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε αλλαγές σχετικά γρήγορα. Πιο συγκεκριμένα:Εντός των πρώτων ημερών θα έχετε περισσότερη ενέργεια, θα είστε σε εγρήγορση και λιγότερο φουσκωμένοι.
Μετά την πρώτη ή την δεύτερη εβδομάδα μπορεί να εντοπίσετε αλλαγές στη σύνθεση του

Αύξηση 10,8% στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024

Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία στις εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.,
"Η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις λοιπές κοινοτικές αγορές" δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ειδικός σύμβουλος του Σύνδεσμος, Γιώργος Πολυχρονάκης συμπληρώνοντας "είναι ανησυχητικός ο δυναμισμός που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων και περιόδους που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή, κατάσταση που προκαλείται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων μας και καθιστά τις εισαγωγές πιο ελκυστικές".
Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 504.178 τόνους έναντι των 455,070 τόνων τους οκτώ πρώτους μήνες του 2023, καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 10,8%.
Πιο αναλυτικά τα στοιχεία για τις εισαγωγές των κυριότερων προϊόντων:
- 205.079 τόνοι πατάτες έναντι 174.004 τόνων το 2023 (+17,86%) προερχόμενες κυρίως από

Τι αλλάζει στη γνωστοποίηση των ΙΒΑΝ στη φορολογική διοίκηση


Σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Δήμας ανακοίνωσε νέα απόφαση που σχετίζεται με τη δήλωση και τη γνωστοποίηση αριθμών λογαριασμού πληρωμών (ΙΒΑΝ) στη φορολογική διοίκηση. η απόφαση αυτή, η οποία δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ανακοινώνει σημαντικές αλλαγές στις διαδικασίες.
Σύμφωνα με την απόφαση, η δήλωση του αριθμού ΙΒΑΝ για τους δικαιούχους παρόχων υπηρεσιών πληρωμών εντός Ελλάδας, καθώς και για όσους έχουν λογαριασμούς σε χώρες του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA), θα πραγματοποιείται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myAADE.gov.gr). Ειδικότερα, οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση ή υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα καταχωρούν λεπτομέρειες όπως ο αριθμός ΙΒΑΝ, ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών, και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.
Η νέα διαδικασία περιλαμβάνει και την υποχρέωση επικαιροποίησης των στοιχείων σε

Τι να (μην) τρώνε τα παιδιά στο σχολείο και το Σαββατοκύριακο - Χρήσιμες συμβουλές


Με ποιο τρόπο θα βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες τα παιδιά, τι προτείνεται να καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον ως πρωϊνό; 
Σε αυτό το ερώτημα απαντά ο Θεοφάνης Γεωργόπουλος, λέκτορας Εφαρμογών στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές, με αφορμή και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Οι γονείς, αλλά και τα ίδια τα παιδιά, τονίζει ο ίδιος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προβληματίζονται για το ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σημαντικό να μην στερούνται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη τους. Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών θα πρέπει να ακολουθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, διαιτητικές ίνες, όπως είναι τα λαχανικά, πατάτες, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, γάλα και γαλακτοκομικά, ψαχνό κρέας και ψάρι. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγονται τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε

Πανεπιστήμιο Πατρών: Αποκτά παράρτημα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου


Την απόφασή του να προχωρήσει στη δημιουργία παραρτήματος στην Αίγυπτο ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο της Πάτρας, μετά τη συνάντηση που έγινε με στελέχη της κυβέρνησης της Αιγύπτου. Οι δυο πλευρές έχουν ήδη συζητήσει και σχετικά με τα προγράμματα σπουδών που θα προσφέρει το ελληνικό παράρτημα στην Αλεξάνδρεια τα οποία εστιάζονται στους τομείς της μηχανικής, των τεχνών, της κοινωνιολογίας, της διοίκησης και της υγείας, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Όπως τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας, πρόκειται για μία ιστορική στιγμή σε εθνικό επίπεδο, με πολιτική και ακαδημαϊκή σημασία, αφού συνεπάγεται τη δημιουργία του πρώτου παραρτήματος ελληνικού Πανεπιστημίου στο εξωτερικό.
Στις αρχές του μήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νικ. Παπαγεωργίου με τον Υπουργό Ανώτερης Εκπαίδευσης & Επιστημονικής Έρευνας της Αιγύπτου, Δρα Mohamed Ayman Ashour. Ιδιαιτέρως παραγωγική ήταν η συζήτηση ως προς τις δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας και τις εξελίξεις στο ζήτημα λειτουργίας

Τρίτεκνοι: Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2025 – Πού εξισώνονται με τους πολύτεκνους


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία αυτή κατά τη διάρκεια της 88ης ΔΕΘ, ανακοινώνοντας σειρά αλλαγών που θα επηρεάσουν σχεδόν 200.000 οικογένειες με τρία παιδιά.
Από το επόμενο έτος, η ελληνική κοινωνία θα βιώσει μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις, καθώς τα προνόμια που σήμερα ισχύουν για πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω θα επεκταθούν και στους τρίτεκνους.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία αυτή κατά τη διάρκεια της 88ης ΔΕΘ, ανακοινώνοντας σειρά αλλαγών που θα επηρεάσουν σχεδόν 200.000 οικογένειες με τρία παιδιά.
Η νέα πολιτική θα επιφέρει τις εξής σημαντικές αλλαγές:
  • Αναγνώριση Τρίτεκνων ως Πολύτεκνων:Οι οικογένειες με τρία παιδιά θα αναγνωρίζονται ως πολύτεκνες, απολαμβάνοντας τα ίδια προνόμια με τις οικογένειες που έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.
  • Ενίσχυση Οικονομικών Ενισχύσεων: Οι πολύτεκνοι θα δουν αύξηση του μηνιαίου

Τριφυλία το μεγαλείο σου

Του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, μέλους του Τοπικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας με το συνδυασμό της Χάιδως Παναγιωτοπούλου «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια»
Δε θα ευτελίσω τη γλώσσα μου και δεν θα τη βουτήξω σε ανούσιες λέξεις, όπως έχουν μάθει στα δημοτικά συμβούλια Τριφυλίας, Πιστός στην υπόσχεσή μου, μετά την τιμή που μου κάνατε με την ψήφο σας, να εκλεγώ στο τοπικό συμβούλιο Κυπαρισσίας, με το συνδυασμό της κ. Χάιδως Παναγιωτοπούλου, υποχρεούμαι να είμαι η φωνή σας, στους αγώνες για προάσπιση των συμφερόντων σας και να αγωνιστώ στο μέτρο που μου αναλογεί για την επίλυση των μεγάλων αναγκών και προβλημάτων της δύσμοιρης πόλης μας, νιώθοντας ντροπή και λύπη, σας γνωρίζω τα πεπραγμένα της 7/9/2024 στο συμβούλιο λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, στο οποίο η κ. Χ. Παναγιωτοπούλου απουσίαζε λόγω προβλήματος υγείας. 
Ετέθη προς συζήτηση από το τοπικό συμβούλιο Κυπαρισσίας το χρόνιο πρόβλημα του γηπέδου Κυπαρισσίας. Το πλέον ακατάλληλο και χειρότερο της Μεσσηνίας. Σε αυτό αθλούνται και αγωνίζονται πλήθος συλλόγων, ο ΑΟΚ, το Καλό Νερό, Ο Κυπαρισσεύς, με τα παιδικά και προπαιδικά τους τμήματα, οι μαθητές του Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ, οι σύλλογοι κλασικού αθλητισμού, ο ΔΙΩΝ, ΑΣΤ, ΝΟΚΥ, καθώς και οι συμπολίτες μας που αθλούνται. Κατά τη

Ν. Κεραμέως: Σε δυο επίπεδα οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Σε δυο επίπεδα συντελούνται οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας όπως τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ "ΣΚΑΙ".
Το πρώτο έχει στόχο να γίνει πιο δίκαιο και να λαμβάνει υπόψη του την ασφαλιστική ιστορία του προσώπου και το δεύτερο έχει να κάνει με την παρακίνηση για την επιστροφή στην εργασία.
Επιπλέον, η υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι υπάρχει ειδική πρόβλεψη, ώστε ο κάθε άνεργος να καταθέτει το ατομικό σχέδιο δράσης για τη δουλειά που θέλει να βρει και η ΔΥΠΑ εν συνεχεία θα του κάνει έως τρεις προτάσεις απασχόλησης. Αν απορρίψει και τις τρεις αυτές προτάσεις οι οποίες ταιριάζουν στο προφίλ του τότε δεν μπορεί πλέον να δικαιούται προστασίας από το κράτος.
Μιλώντας για τη μείωση της ανεργίας η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι για πρώτη φορά την τελευταία δεκαπενταετία έχει βρεθεί κάτω από το 10%, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν συνιστά λόγο εφησυχασμού καθώς πλέον θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, στοχευμένα, ο στενός

Σπίτι μου ΙΙ: Τα νέα κριτήρια και οι ενστάσεις της αγοράς

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων και τραπεζών για την παραμετροποίηση και της λεπτομέρειες των προγραμμάτων «Σπίτι μου 2» αλλά «Ανακαινίζω το σπίτι μου» συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δις ευρώ εκ των οποίων το 1,3 δις ευρώ θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το 1,1 δις ευρώ από τραπεζικά κεφάλαια.
Ο στόχος
Ειδικά σε ότι αφορά το πρώτο, στόχος είναι να «τρέξει» όσο το δυνατόν νωρίτερα το πρόγραμμα – Ιανουάριο του 2025 σύμφωνα με το κατ’ αρχήν χρονοδιάγραμμα - και να «θεραπευτούν» τα προβλήματα που ανέκυψαν στο «Σπίτι μου 1».
Το σημαντικότερο πρόβλημα στην προηγούμενη φάση ήταν το χρονικό περιθώριο που είχαν στη διάθεση τους οι ωφελούμενοι ώστε να εντοπίσουν το ακίνητο καθώς οι 60 ημέρες αποδείχθηκαν σε πάρα πολλές περιπτώσεις λίγες.
Με δεδομένο ότι και σε αυτή τη φάση η ζήτηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη της προσφοράς και χρειάζεται και χρόνος για να κριθεί ως επιλέξιμο το ακίνητο, εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα ζητήσουν να δοθεί περισσότερος χρόνος.
Το ξεπάγωμα της αγοράς
Σε κάθε περίπτωση η δεύτερη φάση του προγράμματος «Σπίτι μου» που θα «ξεπαγώσει» την

Επιδόματα: Ποιοι κινδυνεύουν να τα χάσουν και ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από τα νέα μέτρα

Δύο στους δέκα δικαιούχους επιδομάτων εκτιμάται ότι θα υποστεί μείωση η θα χάσει ολοσχερώς το επίδομά του λόγω των νέων περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων καθώς πλέον εκτός από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα ελέγχονται οι καταθέσεις, η ακίνητη και κινητή περιουσία και εισοδήματα από άλλες πηγές και τα όποια πιθανά εισοδήματα από τρίτες πηγές.
Χαμένοι βγαίνουν επομένως όσοι είχαν επιπλέον εισοδήματα και τα απέκρυπταν ή δεν περιλαμβάνονταν έως σήμερα στο πεδίο των κριτηρίων.
Από το 2025 στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της επιδοματικής πολιτικής που εξαγγέλθηκε, θα εφαρμοστεί « κόφτης» ο οποίος θα τους βγάζει εκτός των επιδομάτων η θα τους οδηγεί σε χαμηλότερη κλίμακα.
Οι αλλαγές
Μάλιστα οι αλλαγές αφορούν κυρίως τα υψηλότερα επιδόματα που λαμβάνουν περίπου 1,2 εκ πολίτες καθώς σ΄αυτήν την κατηγορία διαπιστώθηκαν οι περισσότερες στρεβλώσεις.
Σαφώς κερδισμένοι από την αύξηση των επιδομάτων είναι οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, οι δικαιούχοι που εντάσσονται στη δεύτερη και Τρίτη κλίμακα του επιδόματος παιδιού , και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος ( που είχε και τη μεγαλύτερη αύξηση) με

Κ. Χατζηδάκης: Απάντηση στη μηδενιστική κριτική οι θετικές εκτιμήσεις της Moody’s

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ανακοίνωση του οίκου Moody’s για την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Moody’s προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας για τρεις κυρίως λόγους που, όπως σημειώνει η ίδια, είναι οι εξής: η ταχύτερη ανάπτυξη, οι καλύτερες σε σχέση με τον προγραμματισμό δημοσιονομικές επιδόσεις οι οποίες αποδίδονται κυρίως στα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής και η περαιτέρω ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος.
Πρόκειται για την δεύτερη αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας από διεθνή οίκο αξιολόγησης ύστερα από την αντίστοιχη κίνηση της DBRS την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Moody’s σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει ισχυρή προσήλωση στη δημοσιονομική σύνεση και έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων (ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ, ηλεκτρονική τιμολόγηση, διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές) που έχουν ενισχύσει τα έσοδα .
Επισημαίνει ακόμη ότι τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα - ενδεχομένως σε συνδυασμό με

Φυσικές καταστροφές: Ποσο κοστίζουν οι αποζημιώσεις στο Kράτος - Για ποιες κατηγορίες είναι υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση

Τον τερματισμό της παροχής αποζημιώσεων από το κράτος σε επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 500.000 ευρώ αλλά και σε ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 500.000 ευρώ που δεν θα τα ασφαλίσουν για φυσικές καταστροφές φέρνουν τα νέα μέτρα για υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί αλλά και η πίεση από την Κομισιόν που έχει εκφράσει έντονη ανησυχία για την επιβάρυνση των κρατών με όλο και αυξανόμενα κονδύλια για αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, οδήγησαν την κυβέρνηση να αυστηριοποιήσει το υφιστάμενο καθεστώς και να κόψει τις κρατικές αποζημιώσεις σε αυτές τις κατηγορίες.
Στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου θεωρούν ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την καθιέρωση υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης για φυσικές καταστροφές για επιχειρήσεις και κατοικίες.
Η έκθεση της Κομισιόν
Σημειώνεται ότι η έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι απαιτείται μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και σημειώνει ότι η κάλυψη των

Moody’s: Κράτησε μια… ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα την ελληνική οικονομία – Τι βελτιώσεις ζητά

H Moody’s δεν έδωσε τελικά την επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο αναβάθμισε σε θετικό το outlook, φέρνοντας την ελληνική οικονομία, μόλις μία ανάσα από το πολυπόθητο σκαλοπάτι που θεωρείται ως η σφραγίδα της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα την τελευταία πενταετία.
Ετσι παραμένει η μόνη από τους πέντε οίκους που δεν έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα, καθώς οι άλλοι τέσσερις (DBRS, Fitch, S&P, Scope) έχουν φέρει το ελληνικό αξιόχρεο σε αυτή τη βαθμολογία, επιβεβαιώνοντας εν πολλοίς τον χαρακτηρισμό της «η πλέον αυστηρή».
Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Moody’s είχε προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, από το Ba3 στο Ba1, μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, θέτοντας σε σταθερές τις προοπτικές, ενώ τον περασμένο Μάρτιο επιβεβαίωσε την αξιολόγηση διατηρώντας αμετάβλητες τις προοπτικές.
Πρόκειται για την δεύτερη αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας από διεθνή οίκο

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Σφαγή της Βιάννου: Το δεύτερο μακελειό των Ναζί στην Ελλάδα μετά τα Καλάβρυτα - Η Κρήτη θρηνεί ακόμα

Ήταν  14 Σεπτεμβρίου του 1943, ανήμερα του Σταυρού, όταν μαζικές εκτελέσεις από Γερμανούς Ναζί στη Βιάννο της Κρήτης σημαδεύουν βαθιά την Ιστορία του Νησιού.
 Η Σφαγή της Βιάννου ήταν η δεύτερη σε πλήθος νεκρών μετά εκείνη των Καλαβρύτων!
Τον Σεπτέμβριο του 1943, στην περιοχή του χωριού Σύμη στη Βιάννο, ομάδες ανταρτών με επικεφαλής τον αντιστασιακό – θρύλο της Κρήτης καπετάν Μανώλη Μπαντουβά συγκρούστηκαν με τμήμα του γερμανικού στρατού. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η αιχμαλωσία 14 γερμανών στρατιωτών και η εξόντωση αρκετών αλλά και η διάλυση του στρατιωτικού τμήματος. Οι Γερμανοί έστρεψαν την εκδικητική μανία τους εναντίον του άμαχου πληθυσμού της επαρχίας Βιάννου τον οποίο και κατακρεούργησαν.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1943 τμήματα γερμανικού στρατού της Μεραρχίας Ηρακλείου Κρήτης περικύκλωσαν ολόκληρη την επαρχία και με υποσχέσεις προς τους κατοίκους ότι δήθεν δεν είχαν να πάθουν κάτι τους έπεισαν να επιστρέψουν στα χωριά τους. Με άνανδρο τρόπο άρχισαν να συλλαμβάνουν τους κατοίκους αδιακρίτως και να τους εκτελούν ομαδικά στους

Τουρισμός: Δεν είδαν με καλό μάτι οι παράγοντες της αγοράς της εξαγγελίες στην ΔΕΘ

Οι επιχειρηματίες και οι παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, καθώς αντιμετωπίζουν αρνητικά την αύξηση της φορολογίας και θεωρούν τις αποφάσεις για το Airbnb αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Η αύξηση του τέλους κλιματικής αλλαγής και του τέλους κρουαζιέρας προβλέπεται να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα κατά 250 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα του κλάδου προκαλούν ανησυχίες, και κανείς δεν γνωρίζει πόσο ισχυρό θα είναι το πλήγμα.
Μεταξύ των εξαγγελιών του Κ. Μητσοτάκη ήταν η απαγόρευση για ένα έτος της ένταξης νέων ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για τρεις κεντρικές περιοχές της Αθήνας.
Οι ιδιοκτήτες που θα ενοικιάσουν μακροχρόνια τα κλειστά ακίνητά τους ή θα μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες, θα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος επί των μισθωμάτων. Παράλληλα, θα επιβληθεί αυξημένο τέλος στις συμβάσεις μέσα από αυτές τις πλατφόρμες, με στόχο τη ρύθμιση της αγοράς και την αύξηση των δημόσιων εσόδων.Τέλος ανθεκτικότητας
Στον τομέα των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια,