Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Χατζηδάκης σηκώνει το γάντι κι απαντά στους 11: «Σε ιστορικά υψηλά ο εξωδικαστικός»


Αναλυτική απάντηση έδωσε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών, στην ερώτηση των 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που αφορούσε στην κυβερνητική πολιτική για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τα δεδομένα με στοιχεία από το υπουργείο, ενώ συμπληρωματική ανακοίνωση εξέδωσε και η καθ’ ύλην αρμόδια Γενική Γραμματέας του υπουργείου, Θεώνη Αλαμπάση.
Παρ’ όλη την προσπάθεια της κυβέρνησης, πάντως, να κατεβάσει τους τόνους, ακόμα και η απάντηση του υπουργού φανερώνει διαφορετικές οπτικές για τη λύση του τεράστιου αυτού προβλήματος μεταξύ του υπουργείου και των «11».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Χατζηδάκης επέλεξε να απαντήσει αμέσως με ανακοίνωσή του ,πριν η ερώτηση των 11 βουλευτών της συμπολίτευσης φτάσει να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο, ακριβώς διότι θέλησε να προλάβει τη δημιουργία στην κοινή γνώμη μιας εικόνας αναλγησίας από την κυβερνητική πλευρά και -αντίστοιχα- ευαισθησίας από τους 11 που έκαναν το βήμα να καταθέσουν την επίμαχη ερώτηση.
Τι λέει ο κ. Χατζηδάκης στην απάντησή του; 
Τέσσερα πράγματα:
1 Αρχικά αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε μια εκρηκτική κατάσταση στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, κι από τότε έως πέρυσι υιοθέτησε έξι νόμους, προκειμένου να ρυθμίσει το πρόβλημα.
2 Χάρη σε αυτή τη μέριμνα από πλευράς κυβέρνησης, συνεχίζει ο υπουργός Οικονομικών, το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες (το οποίο ξεπερνούσε το 40% το 2019), περιορίστηκε σε 7,5% το 2024. Παρατηρεί επίσης ότι το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 92,2 δις ευρώ, ενώ το 2024 στο α’ τρίμηνο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τράπεζες και servicers έχουν μειωθεί σε 70,4 δις ευρώ. Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να δώσει μια απάντηση στη «μομφή» των 11 ότι η πολιτική της κυβέρνησης απάλλαξε τα πιστωτικά ιδρύματα από το άγος των κόκκινων δανείων, όχι όμως και τους δανειολήπτες. Το 2019, συνεχίζει ο κ. Χατζηδάκης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν περίπου στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 32%. Η βελτίωση αυτή, προσθέτει ο υπουργός, είναι πολύ σημαντική και αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με την οικονομία.
3 Ως συνέπεια της πολιτικής που ακολούθησε το υπουργείο, οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κινούνται σε επίπεδα ιστορικού υψηλού. Ειδικότερα ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι τον Αύγουστο του 2024 συνολικά καταγράφονται πλέον, 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, έχει καταγραφεί αύξηση των ρυθμίσεων κατά +50,36%. Ακόμη περισσότερο, υπενθυμίζεται πως το 2019, οι αντίστοιχες ρυθμίσεις το εξωδικαστικού μηχανισμού κυμαίνονταν σε απογοητευτικά επίπεδα των μόλις 2.200 ρυθμίσεων, συνολικά.
4 Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών δεν διστάζει να καυτηριάσει μερικές από τις θέσεις που -υπό μορφή ερωτημάτων- προβάλλουν οι 11, δείχνοντας ότι πράγματι υπάρχει εντός της Νέας Δημοκρατίας, διαφορά απόψεων για το χειρισμό του ιδιωτικού χρέους. Ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι κάποιες από τις προτάσεις των κυβερνητικών βουλευτών, που έχουν ως πυρήνα την επιστροφή σε βασικές αρχές του «Νόμου Κατσέλη» (όπως π.χ. ο μη αντικειμενικός προσδιορισμός του χρήζοντος προστασίας δανειολήπτη και οι καθυστερήσεις στη συζήτηση της υπόθεσης από τα δικαστήρια), «θα παραγνώριζαν ή θα επανέφεραν τις στρεβλώσεις που η πείρα απέδειξε πως ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις, προκάλεσαν σε όλο το σύστημα. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, θα έβλαπταν τους δανειολήπτες, διότι θα τους επιβάρυναν με περισσότερους τόκους». Κάτω από τη διπλωματική γλώσσα του κ. Χατζηδάκη, καθένας μπορεί να εντοπίσει ουσιαστική απόκλιση, ειδικά σε τρόπους διαχείρισης που παραπέμπουν ή θυμίζουν το «Νόμο Κατσέλη», ο οποίος υπήρξε ένα από τα «ιερά δισκοπότηρα» της κυβερνητικής πολιτικής του του ΠΑΣΟΚ αλλά και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των κόκκινων δανείων.
Είναι προφανές ότι οι 11 δεν θα σταματήσουν στην κατάθεση μιας διαφορετικής πολιτικής σε κορυφαία θέματα όπως τα κόκκινα δάνεια, οπότε περιμένουμε κι άλλα επεισόδια στο σήριαλ που μόλις άρχισε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα