Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Γιάννος Παπαντωνίου: Αθώος για τις μίζες 2,5 εκατ. ευρώ των εξοπλιστικών

Αθώο λόγω αμφιβολιών κήρυξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, τον Γιάννο Παπαντωνίου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από μίζες ύψους 2,5 εκατ. € που φέρεται να έλαβε ο πρώην Υπουργός Άμυνας για την υπόθεση των εξοπλιστικών και συγκεκριμένα για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, το 2003.
Ομόφωνα απηλλάγησαν από το ίδιο κακούργημα κρίθηκαν επίσης η σύζυγος Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου και ο στενός του φίλος Ανδρέας Μπάρδης.
Το δικαστήριο, ύστερα από ακροάσεις πολλών μηνών, αφού μελέτησε όλα τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, δεν πείστηκε ότι ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας διέπραξε απιστία ή παθητική δωροδοκία, ότι έλαβε δηλαδή τη μίζα των 2,5 εκατ. € και κατά συνέπεια απαλλάσσεται από το αδίκημα του ξεπλύματος Βρώμικου χρήματος, λόγω αμφιβολιών.
Η σύμβαση αναβάθμισης του εξοπλισμού των έξι φρεγατών ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο κατά 381 εκατ. €.
Ακριβώς αντίθετη κρίση είχε διατυπώσει πάντως στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας, κ. Αλέξανδρος Σπηλιώτης.
«Η σύμβαση αυτή έχει όλα τα στοιχεία της απιστίας και ζημίωσε το Δημόσιο κατά 381 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό έγινε η δωροδοκία, τίποτα δεν είμαι τσάμπα. Εφόσον υπήρχε μαύρο χρήμα, έπρεπε να νομιμοποιηθεί. Τα χρήματα έρχονταν στο υπουργείο. Δεν πάει κατευθείαν χρήμα στο γραφείο του υπουργού! Πρέπει να είσαι τελείως ερασιτέχνης! Δεν πάει κανείς ν’ αφήσει στο γραφείο υπουργού τη μίζα!», είχε επισημάνει τότε ο εισαγγελικός λειτουργός, μιλώντας ξεκάθαρα για τεράστια μίζα που εισέπραξε ο τότε Υπουργός και κατηγορούμενος, την οποία στη συνέχεια προσπαθήσει να «ξεπλύνει».
«Σε ένα τρίτο που ακούει τέτοιο αφήγημα του δημιουργούνται αμφιβολίες και υποψίες ότι «κοροϊδευόμαστε». Στην εισαγγελική αρχή δε, δημιουργείται η πεποίθηση ότι αυτό είναι πρόσχημα! Δε μπορεί να λέμε ότι η δωροδοκία θα γίνει μέσω web banking! Είναι αφελές να πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Αλλιώς γίνονται αυτές οι δουλειές, δια της μεταφοράς μετρητού χρήματος», ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Σπηλιώτης και στη συνέχεια χαρτογράφησε τη ροή του μαύρου χρήματος και την νομιμοποίηση αυτού.
«Ο Μπάρδης λάμβανε χρηματικά ποσά μετρητά από τους Παπαντωνίου και Κουράκου και τα έβαζε στη Eurobank και μετά έφταναν στην Ελβετία. Ο Παπαντωνίου έδωσε στον Μπάρδη περίπου 2,5 εκ. ευρώ. Έπρεπε αυτά λεφτά να αποκτήσουν νομιμοφάνεια. Έγινε λοιπόν μια επένδυση σε ομόλογο που έχει το ρόλο ξεπλύματος. Από που έχεις το χρήμα; Από το ομόλογο», είπε σχετικά.
Αναφορικά με τους ισχυρισμούς του πρώην Υπουργού για την πηγή των χρημάτων, τα οποία χαρακτήρισε….προϊον αποταμίευσης, ο εισαγγελέας αντέκρουσε σφόδρα την υπεράσπιση:
«Είπε για κάποια αδελφή του πατέρα του στο Νίγηρα που είχε χρήματα και του έδινε. Αυτά τα χρήματα τα αποταμίευε είπε και μπόρεσε να εξοικονομήσει το ποσό αυτό. Βέβαια, δεν έφταναν αυτά τα χρήματα για να συμπληρωθεί το ποσό, έμενε ένα ποσό 700.000 ευρώ το οποίο είπε πως ήταν από την πρώην γυναίκα του την οποία είχε διευκολύνει και του το επέστρεψε από το 1993-1997 που απεβίωσε. Το σύνολο το χρημάτων όπως δικαιολογούνται από τον κατηγορούμενο, είναι υπερδεκαετίας… Δεν μπορεί να υποστηριχθεί με λογική ακολουθία ο ισχυρισμός ότι είχε κρατήσει μετρητά 2,5 εκ ευρώ σε διάστημα 15 χρόνων».
Τέλος, ο κ. Σπηλιώτης είχε χαρακτηρίσει αστήρικτα ψεύδη τα περί χρημάτων που προήλθαν από την πρώην σύζυγο Παπαντωνίου, με την οποία, ανέφερε ο κ. Σπηλιώτης, ο πρώην Υπουργός είχε κακές σχέσεις:
«Δεν είναι αυτή η προέλευση των χρημάτων. Και θα πω και κάτι ακόμα. Ο κατηγορούμενος είχε τις χείριστες σχέσεις με την πρώην σύζυγο του! Δεν είναι τα πράγματα όπως παρουσιάζονται. Δεν υπήρχαν αρμονικές σχέσεις και αλληλοβοήθεια. Αυτά τα λένε τα γεγονότα».
Για τους υπόλοιπους έξι κατηγορούμενους της υπόθεσης τα αδικήματα που τους βάρυναν παραγράφηκαν.
Εξερχόμενος του δικαστηρίου και συνοδευόμενος από το συνήγορό του, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε:
«Με συγκίνηση υποδέχομαι την απόφαση του δικαστηρίου. Είναι δικαίωση ουσιαστική των πολιτικών μου αγώνων για μια καλύτερη Ελλάδα. Απόφαση δίκαιη που διαγραφει την τεράστια ταλαιπωρία που υπέστη η οικογένεια μου τα τελευταία 8 χρόνια. Απόφαση που τιμά την ελληνική δικαιοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα