
Η Λαγκάρντ επανέλαβε πολλές φορές ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται για την πορεία μείωσης των επιτοκίων, ούτε όσον αφορά το πότε θα γίνουν αυτές ούτε αναφορικά με το μέγεθός τους, εμμένοντας στη γνωστή θέση ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα νεότερα στοιχεία που υπάρχουν και σε σχέση με τα τρία κριτήριά της – τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του δομικού πληθωρισμού και την ένταση μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Μη ικανοποιητική η πορεία του εγχώριου πληθωρισμού
Με βάση τα τρία αυτά κριτήρια, είπε, η σημερινή απόφαση ήταν ενδεδειγμένη καθώς οι νέες προβλέψεις επιβεβαιώνουν αυτές του Ιουνίου για μείωση του γενικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 2% πριν από το τέλος του 2025, σημειώνοντας ότι τον Αύγουστο μειώθηκε στο 2,2% από 2,6% τον Ιούλιο. Ανέφερε επίσης ότι η νομισματική πολιτική παραμένει περιοριστική.
Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι η μείωση του εγχώριου πληθωρισμού – που αντανακλά κατά βάση στις αυξήσεις των τιμών υπηρεσιών – δεν είναι ικανοποιητική καθώς τον Αύγουστο υποχώρησε οριακά μόνο στο 4,4% από 4,5%. Για τον λόγο αυτό, είπε, χρειάζεται προσοχή.
Αναφέρθηκε, επίσης, στον πληθωρισμό του τομέα υπηρεσιών, ο οποίος αυξήθηκε τον Αύγουστο στο 4,2% από 4% τον Ιούλιο, ενώ οι άλλοι δείκτες σημείωναν πτώση. Αυτή η αύξηση, είπε, συνδέεται με τις υψηλές αυξήσεις στις τιμές των πακέτων διακοπών και των ασφαλειών, ενώ πρόσθεσε ότι οι οι τιμές των υπηρεσιών επηρεάζονται περισσότερο από τις αυξήσεις των μισθών.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι και ο δομικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει καθώς εκτιμάται ότι οι μισθοί θα αποκλιμακωθούν. Η μέση αμοιβή ανά εργαζόμενο, είπε, μειώθηκε στο 4,3% μέσα στο 2024, ενώ πρόσθεσε ότι και το κόστος εργασίας ανά μονάδας προϊόντος αναμένεται να μειωθεί.
Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και η έκθεση Ντράγκι
Για την οικονομία της Ευρωζώνης, οι προβλέψεις της ΕΚΤ ήταν κάπως πιο απαισιόδοξες σε σχέση με τον Ιούλιο, με το ΑΕΠ να προβλέπεται ότι θα αυξηθεί 0,8% φέτος και 1,3% το 2025. Η αγορά εργασίας, σημείωσε, παραμένει ανθεκτική, με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται στο 6,4% τον Ιούλιο.
Η Λαγκάρντ είπε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν η ΕΕ και οι χώρες-μέλη της σε μεταρρυθμίσεις, επικαλούμενη την πρόσφατη έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα καθώς και την έκθεση του Ενρίκο Λέτα, σημειώνοντας ότι κάνουν μία σειρά προτάσεων.
Αναφορικά με τον αντίκτυπο από τη σημερινή μείωση των επιτοκίων στην οικονομία, η Λαγκάρντ είπε ότι θα αργήσει αυτός να φανεί λόγω της χρονικής υστέρησης που υπάρχει, σημειώνοντας ότι σήμερα η οικονομία εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις αυξήσεις των επιτοκίων που έγιναν έως πριν από ένα χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα