Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα: “Το μέλλον μας δεν μπορεί να περιμένει”


Άρθρο του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Δημήτρη Τερζή
“Η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα δεν είναι απλώς ένα ακόμη έργο υποδομής. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Τα τροχαία ατυχήματα που έχουν στοιχίσει δεκάδες ζωές τα τελευταία χρόνια στον επικίνδυνο αυτόν οδικό άξονα κάνουν την ανάγκη άμεσης κατασκευής του δρόμου πιο επιτακτική από ποτέ. Η κάθε μέρα καθυστέρησης ισοδυναμεί με ακόμα περισσότερους θανάτους, με ακόμα περισσότερες οικογένειες να θρηνούν.

Η ασφάλεια των πολιτών μας πρέπει να αποτελεί την πρώτη και κυριότερη προτεραιότητα. Ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα μειώσει δραματικά τα θανατηφόρα ατυχήματα και θα προστατεύσει τις ζωές των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.
“Το να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τις καθυστερήσεις δεν είναι επιλογή. Η κοινωνία της Ηλείας και της Μεσσηνίας έχει φτάσει στα όριά της, απαιτώντας μια οριστική λύση που θα σταματήσει αυτήν την τραγωδία”
Εκτός από την ασφάλεια, όμως, ο αυτοκινητόδρομος Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα είναι ένα έργο που θα ανοίξει τεράστιες προοπτικές για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Με την ολοκλήρωσή του, η Μεσσηνία και η Ηλεία θα συνδεθούν αποτελεσματικά με τους υπόλοιπους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας, όπως η Ολυμπία Οδός και ο αυτοκινητόδρομος Μορέας. Αυτό θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για τον τουρισμό, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Αρχαία Ολυμπία και η Αρχαία Μεσσήνη, καθώς και σε φυσικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς.
Η σύνδεση του νέου δρόμου με τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας και της Καλαμάτας θα προσφέρει ένα σημαντικό αγροτικό και εμπορικό δίκτυο, διευκολύνοντας την εξαγωγή προϊόντων προς την Ευρώπη και την Ανατολή. Οι περιοχές μας θα αναδειχθούν σε βασικούς κόμβους εμπορίου και τουρισμού, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους κατοίκους μας.
Όμως, αυτή η ευκαιρία μπορεί να χαθεί αν δεν κινηθούμε άμεσα.
“Η επικείμενη ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος το καλοκαίρι του 2025 δημιουργεί έναν νέο κίνδυνο. Αν το τμήμα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα δεν προχωρήσει τώρα, το έργο μπορεί να παραπεμφθεί στις καλένδες για δεκαετίες, ίσως και να μη γίνει ποτέ”
Θα έχουμε ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο μέχρι τον Πύργο, αλλά μετά θα αντιμετωπίζουμε ξανά έναν ανασφαλή, στενό και επικίνδυνο δρόμο που θα λειτουργεί ως «μαύρη τρύπα» για τη διασύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Γι’ αυτό, τώρα είναι η στιγμή να δράσουμε. Οι βουλευτές της Ηλείας και της Μεσσηνίας, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, οφείλουν να διεκδικήσουν δυναμικά αυτό που είναι αυτονόητο: την άμεση κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα. Οι τοπικοί σύλλογοι, τα επιμελητήρια και οι φορείς της περιοχής πρέπει να συμπράξουν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.
Το σύνθημα είναι ξεκάθαρο: ή τώρα ή ποτέ. Αν δεν κινητοποιηθούμε σήμερα, κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία και να μείνουμε με έναν οδικό άξονα που θα συνεχίσει να σκοτώνει και να κρατά δέσμιες τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής.
“Η κοινωνία της Ηλείας και της Μεσσηνίας πρέπει να σταθεί ενωμένη. Ο αγώνας για έναν ασφαλή, σύγχρονο δρόμο είναι αγώνας για τη ζωή, για την ανάπτυξη, για το μέλλον των παιδιών μας. Μόνο μαζί, με συλλογική δράση και αποφασιστικότητα, μπορούμε να πετύχουμε το αυτονόητο: την άμεση κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα”
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστερήσεις. Το μέλλον μας δεν μπορεί να περιμένει”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα