Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Στην Κεντρική Επιτροπή η σκυτάλη για τις προεδρικές εκλογές - Κοντά στην υποψηφιότητα ο Φάμελλος


Η Πολιτική Γραμματεία εχτές αποφάσισε να μην υπάρξουν νέες προϋποθέσεις, αλλά να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες που είχαν ισχύσει και στις προεδρικές εκλογές του 2023.
Στην απόφαση της πολιτικής γραμματείας ωστόσο συμπεριελήφθη τελικά η φράση ότι «η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων». Υιοθετήθηκε ουσιαστικά η πρόταση των «87» για δέσμευση όλων των υποψηφίων στις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα διατηρήθηκε η πρόταση της ΠΓ προς την ΚΕ για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων διαδικασιών, όπως είχε αποφασιστεί και σε παλαιότερη συνεδρίαση της σχετικά με τη διεξαγωγή συνεδρίου στις αρχές Νοεμβρίου και εκλογής προέδρου και ΚΕ στις 24 Νοεμβρίου για τον Α' γύρο. Στην απόφαση της ΠΓ μειοψηφισαν μόνο οι Πολάκης, Τζάκρη και Τελιγιοριδου.
Επιμένει στις προτάσεις του ο Πολάκης
Στο ζήτημα του χρονοδιαγράμματος ο Παύλος Πολάκης εμφανίζεται ιδιαίτερα ενεργός. Ο βουλευτής Χανίων αναμένεται να ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή να αναθεωρηθεί ο οδικός χάρτης τον οποίο προτείνει με μεγάλη πλειοψηφία η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να καταθέσει πρόταση προς ψήφιση στο όργανο, σύμφωνα με την οποία να πραγματοποιηθεί:
  • Κατάθεση υποψηφιοτήτων μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου
  • Διαρκές συνέδριο στις 5 Οκτωβρίου
  • Εκλογή νέου προέδρου τις 3 Νοεμβρίου
  • Δεύτερος γύρος -εάν χρειαστεί- εκλογής προέδρου τις 10 Νοεμβρίου
Κατόπιν, σύμφωνα με το πλάνο που προτείνει ο Παύλος Πολάκης, να ακολουθήσει Καταστατικό Συνέδριο, Εκλογές νέας Κ.Ε. με βάση τις αλλαγές στο καταστατικό που θα ψηφιστούν, προγραμματική συνδιάσκεψη για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Παραμένει άγνωστο τι θα πράξουν τελικά τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ολυμπία Τελιγιορίδου είχαν συνταχθεί σε παλαιότερη συνεδρίαση της Π.Γ. υπέρ των προτάσεων του βουλευτή Χανίων.
Αντιπαράθεση για ανυπόστατες πληροφορίες
Η συνεδρίαση της ΠΓ όμως σημαδεύτηκε περισσότερο από τα όσα δεν συνέβησαν, παρά τα όσα συνέβησαν: Πληροφορίες ανέφεραν πως η Όλγα Γεροβασίλη επέμεινε στα επιπλεον κριτήρια για τις υποψηφιότητες, με αποτέλεσμα η αντιπρόεδρος της Βουλής φανερά ενοχλημένη να τις διαψεύσει.
Συζήτηση επί των καταγγελιών περί bullying δεν έγινε σύμφωνα με κομματικές πηγές, παρά τις πληροφορίες από το στρατόπεδο Κασσελακη πως η Κατερίνα Νοτοπουλου υπαναχώρησε στις καταγγελίες της.
Στα άκρα η κόντρα για το bullying
Οι καταγγελίες της Κατερίνας Νοτοπούλου πως υπέστη bullying από τον Στέφανο Κασσελάκη μέσω SMS έχει φέρει στα χαρακώματα στελέχη των δυο πλευρών. Η Θεοδώρα Τζάκρη αντεπιτέθηκε στον Γιάννη Ραγκούση, λέγοντας πως «το να μιλάει ο κ. Ραγκούσης για μπούλινγκ με ξεπερνά, ξέρει αυτός».
Η έμμεση πλην σαφής κατηγορία προς τον πρώην βουλευτή προκάλεσε την οργίλη αντίδρασή του, απειλώντας την πως αν δεν ανακαλέσει θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. «Τέτοια λάσπη σε όλη μου τη ζωή δεν την έχω "φάει". Δεν έχω δεχθεί ποτέ τέτοια λάσπη και δεν θα το επιτρέψω, θα την επιστρέψω και θα φροντίσω να τιμωρηθεί σε όλα τα επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά.
Η Θεοδώρα Τζάκρη επανήλθε με προσωπική της δήλωση επιμένοντας στις καταγγελίες κατά του Γιάννη Ραγκούση. Από την πλευρά του ο πρώην βουλευτής επισήμανε σε συνομιλητές του πως η μοναδική φορα που συγκρούστηκαν οι δύο ήταν όταν συνυπήρξαν στο υπουργείο εσωτερικών επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Τότε, υποστηρίζει ο Γιάννης Ραγκούσης, έβαλε εμπόδιο σε σκανδαλώδεις διατάξεις που προωθούσε η Θεοδώρα Τζάκρη και που θα επλητταν το δημόσιο συμφέρον.
Κοντά στην υποψηφιότητα ο Φάμμελος, δυστοκία στους «87»
Ο Σωκράτης Φάμελλος φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στο να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το προσεχές Σαββατοκύριακο. Ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει πλέον αρκετές θετικές απόψεις από την ομάδα των «87» ενώ θεωρείται ως πρόσωπο που μπορεί να «περάσει» και σε ευρύτερα ακροατήρια που δεν περιορίζονται στην άλλοτε «κυβερνητική φρουρά» του κόμματος. Επιπρόσθετα είναι βουλευτής, γεγονός που του δίνει επιπλέον πόντους, καθώς η μέχρι πρόσφατα ιδιότυπη διαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε μην λειτουργική.
Στο στρατόπεδο των «87» ωστόσο επικρατεί προβληματισμός, όχι τόσο για το πρόσωπο που θα βγει μπροστά και θα στηριχθεί από τα στελέχη της ομάδας, αλλά για τους όρους κάτω από τους οποίους θα διεξαχθεί η εκλογική μάχη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Έμπειρα στελέχη των «87» θεωρούν πως τίποτα δεν έχε λήξει αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα που προτείνει η πλειοψηφία της Π.Γ., καθώς στην Κεντρική Επιτροπή οι συσχετισμοί είναι ρευστοί.
Τα ίδια στελέχη επιμένουν πως πρέπει να υπάρξουν σταθερά βήματα μέχρι την εκλογή προέδρου και πολιτικές διεργασίες για τις θέσεις του κόμματος, χωρίς επίσπευση των διαδικασιών. Έτσι, υποστηρίζουν, θα ισχυροποιηθεί πολιτικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα είναι ευάλωτος στις θέσεις και τις διαθέσεις του κάθε προέδρου, όπως συνέβη στην περίπτωση της εκλογής Κασσελάκη. Παράλληλα θεωρούν πως το χρονοδιάγραμμα που έχει μέχρι στιγμής προκριθεί, μπορεί να «επαναπατρίσει» μέλη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα έχουν «αποστρατευθεί» λόγω της απογοήτευσης που προκάλεσε η εσωστρέφεια του προηγούμενου έτους. «Αλλιώς», λένε, «μπορεί να έχουμε μια αντιπαράθεση υποψηφίων προέδρων διόλου πολιτική και αποκλειστικά επικοινωνιακή».
Μετατίθεται για λίγα 24ωρα η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης μετέθεσε την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, με πληροφορίες να αναφέρουν πως αναμένεται να δημοσιοποιήσει σχετικό βίντεο το αργότερο το πρωί του Σαββάτου. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, καθώς την ίδια ώρα θα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή που τον κήρυξε έκπτωτο από το αξίωμά του και την οποία το περιβάλλον του έχει χαρακτηρίσει «απονομιμοποιημένη».
Οι τελευταίες παρεμβάσεις και διαρροές από το στρατόπεδο Κασσελάκη είναι εξαιρετικά φειδωλές και δείχνουν πως η «γραμμή» της σύγκρουσης με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα πεδία, ακόμα στις αίθουσες των δικαστηρίων, έχει προς ώρας μπει στο συρτάρι. Ωστόσο το στίγμα της τακτικής Κασσελάκη μέχρι τις προεδρικές κάλπες θα δώσει ο ίδιος με το βίντεο που θα δημοσιοποιήσει, ενώ στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο αναμένεται να δώσουν μάχη ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου και το συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα