Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα του Reporters United εμφανίζει την Costa Navarino ως ανεξέλεγκτο υπερκαταναλωτή νερού


“Το αμίλητο νερό του Costa Navarino” είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιογραφικού θέματος του Reporters United, που εμφανίζει με διάφορα στοιχεία την μεγάλη αυτή τουριστική μονάδα ως ουσιαστικά ανεξέλεγκτο υπερκαταναλωτή νερού και μιλά για απομυθοποίηση της “αειφορίας” του “φαραωνικού συγκροτήματος”. Η δημοσιογραφική έρευνα έγινε από τη Μυρτώ Μπούτση και τη Δάφνη Καράβολα, κράτησε πάνω από ένα χρόνο και περιλαμβάνει στοιχεία από πολλές πηγές καθώς και απαντήσεις από την ΤΕΜΕΣ, την ιδιοκτήτρια εταιρία της Costa Navarino.
Στη δημοσιογραφική αυτή έρευνα καταγράφονται ως ευρήματα τα εξής:
1.Η εταιρεία ΤΕΜΕΣ, που διαχειρίζεται τα Costa Navarino, δεν ελέγχεται για τις ποσότητες νερού που αντλεί από τα τοπικά ποτάμια, για να αρδεύσει τέσσερα γήπεδα γκολφ. Μετρά μόνη της και ενημερώνει την Περιφέρεια, η οποία όμως δεν ελέγχει κανένα από αυτά τα στοιχεία.
2.Η ΤΕΜΕΣ τόσο προς το Reporters United όσο και σε δελτίο τύπου που αναπαράχθηκε από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας ισχυριζόταν το 2023 ότι αντλεί «ποσότητα νερού κοντά στο 1% της απορροής των τοπικών ποταμών». Τα στοιχεία του ρεπορτάζ εγείρουν ισχυρές αμφιβολίες για το αν αυτός ο ισχυρισμός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
3.Η ΤΕΜΕΣ υπολογίζει μόνη της και τις συνολικές ποσότητες του νερού των ποταμών. Οι υπολογισμοί της είναι υψηλότεροι από τα επίσημα στοιχεία του κράτους (στο ένα ποτάμι είναι τριπλάσιοι). Ούτε το υπουργείο Περιβάλλοντος ούτε η ΤΕΜΕΣ έδωσαν απάντηση γιατί συμβαίνει αυτό.
4.Κατά συνέπεια, η ΤΕΜΕΣ είναι πολύ πιθανό στις εκθέσεις αειφορίας της να μη λέει την αλήθεια για το διαθέσιμο νερό της περιοχής της και (το κυριότερο) να αντλεί σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό του νερού απ’ όσο δηλώνει.
5.Στο ένα μάλιστα ποτάμι, τον Γιαννούζαγα, το Costa Navarino, ενώ αδειοδοτήθηκε αρχικά να παίρνει 4% του νερού, αντλεί ήδη το 7%, και είναι πιθανό οι αντλήσεις του, τελικά, να φτάσουν το 11%.
6.Το Costa Navarino, με τη θεσμική και οικονομική υποστήριξη του κράτους, εξασφάλισε τις υποδομές για την υδροδότησή του. Στο ίδιο διάστημα, οι υποδομές για τις τοπικές κοινότητες παρέμειναν στάσιμες ή επιδεινώθηκαν. Το μοναδικό φράγμα στην ευρύτερη περιοχή, το Φιλιατρινό, παραμένει ανενεργό.
7.Από την άλλη, για την ύδρευση δύο ξενοδοχείων της και των 274 πισίνων τους, η ΤΕΜΕΣ αντλεί νερό από τις γεωτρήσεις και τις πηγές ενός ορεινού χωριού. Η εταιρεία πληρώνει το νερό αυτό με έκπτωση 20%, δηλαδή φθηνότερα από τη μέση βαθμίδα κατανάλωσης των κατοίκων του χωριού που έχει τις πηγές.
8.Η έκπτωση δόθηκε ως ανταποδοτικό όφελος για την κατασκευή απ’ την ΤΕΜΕΣ, αγωγού που φέρνει το νερό ώς τις εγκαταστάσεις της, με το επιχείρημα ότι ο αγωγός ωφελεί και δύο χωριά – κάτι που πάντως εν μέρει αμφισβητείται. Η κατανάλωση των ξενοδοχείων είναι υπερπολλαπλάσια των χωριών.
9.Οι επίσημες κρατικές εκθέσεις για τη διαχείριση του νερού δεν περιλαμβάνουν πουθενά τις χρήσεις των γκολφ της ΤΕΜΕΣ. Το νερό που αντλεί από τα ποτάμια παρουσιάζεται ότι έχει ως σκοπό τη «γεωργία».
10.Ο έλεγχος της περιβαλλοντικής πληροφορίας, δίνει στην εταιρεία ένα είδος «γεωξουσίας» στη Μεσσηνία, την οποία επιδιώκει να επεκτείνει μέσω του περιβαλλοντικού της παρατηρητηρίου.
Το θέμα του Reporters United με τίτλο “Το αμίλητο νερό του Costa Navarino” εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα