Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

Τράπεζες: Ενίσχυση του ανταγωνισμού, δάνεια και επιτόκια στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Επτασφράγιστο μυστικό κρατούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές τις πρωτοβουλίες που δρομολογούνται ώστε να γίνει πιο φιλικό και λιγότερο κοστοβόρο το τραπεζικό περιβάλλον για τους συναλλασσόμενους, με τις προμήθειες των συναλλαγών να μπαίνουν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των διοικήσεων των τραπεζών. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επικείμενη συνάντηση που θα γίνει ίσως και αύριο η ατζέντα θα περιλαμβάνει και άλλα θέματα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις που θα είναι αποτέλεσμα συμφωνία υπουργείου και τραπεζών.
Η ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη στήριξη της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποτελεί ένα ακόμα θέμα, με την κυβέρνηση να ποντάρει στην δυναμική που θα αναπτυχθεί με τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.
Attica Bank
χθες, διευθύνουσα σύμβουλους της Attica Bank Ελένη Βρεττού  «χτύπησε» το καμπανάκι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τη διαπραγμάτευση των νέων 1,25 δισ. ονομαστικών μετοχών, αξίας 0,05 ευρώ εκάστης, που προέκυψαν από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου να έχουν ξεκινήσει ήδη να διαπραγματεύονται από χθες. Η Ελ. Βρεττού μιλώντας πριν από μερικές μέρες στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, είχε σημειώσει με νόημα ότι «αν δεν πάρεις ρίσκο δεν είσαι τράπεζα, είσαι ενεχυροδανειστήριο».
Όμως αυτό το ρίσκο πρέπει να είναι λελογισμένο καθώς οι τράπεζες διαχειρίζονται χρήματα των καταθετών και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στα τραπεζικά κριτήρια. Σύμφωνα με την CEO της Attica Bank πλέον υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα και φίλτρα και «δεν πρέπει να λειτουργούμε εμμονικά και αρνούμαστε την χρηματοδότηση σε μια επιχείρηση που θέλει και πρέπει να έχει μία δεύτερη ευκαιρία».
Αλλά και το στεγαστικό πρόβλημα με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να ζητά «πιο ενεργή συμβολή εκ μέρους των τραπεζών στην επίλυση του» και ενώ το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» είναι προ των πυλών. Βέβαια, το στεγαστικό πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και όπως τονίζουν εκπρόσωποι της αγοράς απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση του.
Πρόγευση των παρεμβάσεων που δρομολογούνται θα είναι «ζυγισμένες» αποτελεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΙΑΣ να καθιερώσει δύο διακριτά όρια για δύο από τα όρια του IRIS με στόχο την ευρύτερη δυνατή χρήση του IRIS από καταναλωτές και επιχειρήσεις αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος να δημοσιεύει πληροφορίες για επιτόκια και χρεώσεις ώστε να ενισχύσει την αδιάλειπτη πληροφόρηση των συναλλασσόμενων παρέχοντας σαφή και συγκρίσιμη ενημέρωση.
IRIS
Ειδικότερα οι ημερήσιες πληρωμές μέσω IRIS που θα μπορεί να εκτελεί ο καταναλωτής ανεβαίνουν στα 1.000 ευρώ, 500 ευρώ μεταξύ φυσικών προσώπων (IRIS P2P) και 500 ευρώ από φυσικά πρόσωπα προς επιχειρήσεις (IRIS P2B), χωρίς καμία προμήθεια για τον καταναλωτή ενώ προμήθεια 0,3% - 0,5% καταβάλουν οι έμποροι/επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να προτιμούν το IRIS καθώς όταν πληρώνονται κάρτα η προμήθεια είναι τουλάχιστον 1%-1,5%. Η τεχνική υλοποίηση του διαχωρισμού αυτών των ορίων, και η ενεργοποίηση τους, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, αρχής γενομένης από την 7η Ιανουαρίου 2025 και με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2024, θα δημοσιεύει στον ιστιοχώρο της, στοιχεία και πληροφορίες που θα της υποβάλλουν τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα αναφορικά με:
  • τα επιτόκια καταθέσεων,
  • τα επιτόκια πιστώσεων στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, περιλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, καθώς και τις προμήθειες και τα έξοδα που χρεώνουν για τις εν λόγω πιστώσεις.
  • τις χρεώσεις, τις προμήθειες και τα τέλη υπηρεσιών που συνδέονται με τους λογαριασμούς πληρωμών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα