Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Οι μετεγγραφές των φοιτητών θα γίνονται με βάση τον βαθμό , Στα υψηλόβαθμα τμήματα οι πιο υψηλόβαθμοι από τους αιτούντες μετεγγραφή

ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ 
Με βαθμολογικό κριτήριο θα γίνονται στο μέλλον οι μετεγγραφές στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας. Η πολυσυζητημένη διάταξη για την αλλαγή του νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας αναμένεται ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή ή την ερχόμενη Δευτέρα, μαζί με τα στοιχεία που αφορούν τον γενικό βαθμό πρόσβασης στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Ωστόσο, στη χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου του ΠαΣοΚ κατατέθηκε η πρόταση να τεθεί πλαφόν ως 20% στις μετεγγραφές κατηγοριών όπως οι τρίτεκνες οικογένειες και αυτό να συνδυαστεί με το κριτήριο της βαθμολογίας των υποψηφίων. Η πλήρης κατάργηση των μετεγγραφών σε συγκεκριμένες κατηγορίες συνάντησε αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών, λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει διαπιστώσει ήδη ότι η κατάργηση της βάσης του δέκα πρέπει να συνδυαστεί με περιορισμό των μετεγγραφών των φοιτητών μεταξύ των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς με τον τρόπο που γίνονται σήμερα προκαλούν υπερφόρτωση των κεντρικών πανεπιστημίων και υπολειτουργία των περιφερειακών ιδρυμάτων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 με 6.000 άτομα μετακινούνται ετησίως από περιφερειακά σε κεντρικά ιδρύματα, καθώς ανήκουν στην κατηγορία των τρίτεκνων οικογενειών που δικαιούνται μετεγγραφής- με τον νόμο που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας -, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο. Πολλές από αυτές δε έχουν καταγγελθεί σαν μετεγγραφές«μαϊμούδες», καθώς δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί η ορθότητα των δικαιολογητικών που υποβάλλει κάθε οικογένεια που αιτείται μετεγγραφής. Οι διοικήσεις κεντρικών ΤΕΙ από την πλευρά τους έχουν δηλώσει ότι εάν δεν ψηφιστεί αλλαγή του νόμου, δεν θα δεχτούν να κάνουν καμία μετεγγραφή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Με δεδομένα τα παραπάνω, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να αναχαιτίσει το «κύμα» αντιδράσεων που θα ξεσπάσει για το θέμα το φθινόπωρο, χωρίς να πλήξει όμως άμεσα τους εκπροσώπους των τρίτεκων οικογενειών με την κατάργηση των ευεργετικών διατάξεων που ισχύουν για την κατηγορία τους. Οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί ως σήμερα προσέκρουαν σε συνταγματικά «εμπόδια», καθώς πρέπει να διασφαλιστεί το κριτήριο της ισότητας.

Η πρόταση στην οποία ωστόσο φαίνεται ότι συμφωνούν όλοι είναι η θέσπιση του βαθμολογικού κριτηρίου στις μετεγγραφές. Σύμφωνα με αυτή, η... διέξοδος είναι η ομαδοποίηση ομοειδών τμημάτων σε κοντινά πανεπιστήμια, ώστε οι δικαιούμενοι μετεγγραφής να μοιράζονται σε περισσότερες σχολές.

Οι μετεγγραφές θα γίνονται αναλογικά με τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε τμήμα, ενώ τα πιο υψηλόβαθμα τμήματα θα δέχονται και τους πιο υψηλόβαθμους από τους αιτούντες μετεγγραφής.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα δικαιούχοι μετεγγραφής χωρίς ποσοτικό περιορισμό είναι τα μέλη πολύτεκνων (στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και οι τρίτεκνοι) και πολυμελών οικογενειών, παιδιά θυμάτων της τρομοκρατίας, ορφανοί από τον έναν ή και από τους δύο γονείς, διακριθέντες στον τομέα του αθλητισμού και πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες.


ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ

Ευγενία Δικαίου

1ο Λύκειο Γλυφάδας, (19.664 μόρια, 2ο επιστημονικό πεδίο)

«Ηταν σαν να ορθωνόταν μπροστά μου ένα πανύψηλο βουνό. Κι όμως... Βάζω μικρούς στόχους και, όταν τους πετύχω, παίρνω χαρά και δύναμη να συνεχίσω. Στην προσπάθειά μου με βοήθησαν η οικογένειά μου, το σχολείο και το φροντιστήριο. Θέλω να περάσω στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ».
πηγή:tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα