Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Ελιά-Ελιά και Φώτη βασιλιά, ονειρεύονται στη ΔΗΜΑΡ

Αποφασισμένος να τηρήσει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς φέρεται ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος αντιμετωπίζει κάθημερινά εσωκομματικές πιέσεις λόγω της απόφασής του να συμμετετάσχει σην τρικομματικη κυβέρνηση Σαμαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο συνήθως διαλλακτικός Κουβέλης εμφανίζεται αδιάλλακτος όσον αφορά τη στήριξη της κυβέρνησης και έχει καταστήσει σαφές σε όλα τα στελέχη του κόμματος ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από τη γραμμή στήριξης αποτελεί αιτία ρήξης.
Παρόλη τη σταθερή στάση του αρχηγού όμως, ο οποίος προειδοποιεί ότι προτιμάει να πάει στο σπίτι του, παρά να αθετήσει τη συμφωνία του με τους Σαμαρά και Βενιζέλο, τα σύννεφα πυκνώνουν στου ουρανό της ΔΗΜΑΡ, όπως έδειξε και η τελευταία παραίτηση του γραμματεα της Θεσσαλίας και μελους της ΚΕ Ζαχαρόπουλου.
Κι αυτό γιατί, οι συγκεκριμένες καθημερινές εξελίξεις, όπως η παρέμβαση των ΜΑΤ στη Χαλυβουργία, η αδιαλλαξία της τρόικας, η πιθανή προσφυγή της κυβέρνησης και σε νέα σκληρά μέτρα, υποχρεώνουν την αριστερή ΔΗΜΑΡ να κινείται όλο και πιο δεξιά, με αποτέλεσμα πολλά στελέχη της να αισθάνονται αμηχανία και ορισμένα να εκφράζουν φόβους ότι το κόμμα τους τείνει να εξελιχθεί σε μετα-ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ με ότι αυτό συνεπάγεται για τη φυσιογνωμία, τη στρατηγική και την πολιτική του.

Δεν λείπουν φυσικά κι εκείνοι που αποδίδουν την πίεση που δέχεται η ΔΗΜΑΡ στο ΣΥΡΙΖΑ και στην κριτική που αυτός ασκεί τόσο για τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση, όσο και για τη στάση της στα προβλήματα που καθημερινά προκύπτουν και στα οποία το κόμμα του Φώτη Κουβέλη παίζει το ρόλο αριστερού στηρίγματοςτης δεξιάς πολιτικής Σαμαρά, όπως διατείνονται.
Μια συμπαγής και ισχυρή τάση ωστόσο στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη, θεωρεί ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο "υπεύθυνο βήμα" το οποίο θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ενιαιου κόμματος της σοσιαλδημοκρτίας και στην Ελλάδα, που με την ενοποίηση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μπορεί να αποτελέσει μια ελληνική εκδοχή της ιταλικής Ελιάς.
Υπάρχουν βέβαια και γι' αυτή τη στρατηγικη στόχευση επιφυλάξεις στις γραμμές του κόμματος και δεν λείπουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι "μπορεί ο Φώτης να ονειρεύεται ελιές, αλλά για την ώρα καθόμαστε σε αγκάθια" και ανρωτιούνται με νόημα "πόσο λάδι έβγαλε τελικά η ιταλικη Ελιά", αναφερόμενοι στην αποτυχία και στο άδοξο τέλος του ιταλικού αυτού πειράματος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη βρίσκεται σε μια ρευστή και μεταβατική κατάσταση και είναι βέβαιο ότι η συμμετοχή της στην κυβέρνηση Σαμαρά και η στάση της τους επόμενους μήνες θα κρίνει πολλά για το μέλλον της -αλλά και αν έχει μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα