Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Μοιραίοι και ασύστολοι και στην περικοπή του εφάπαξ

ΕΠΕΣΕ ΑΚΡΙΔΑ! ΤΑ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ! ΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ!!!

Της Ελευθερίας Καρνάβου*
Καρνάβου Ελευθερία Μειώνουν ασύστολα το εφάπαξ των εργαζόμενων. Και δεν είναι μόνο η μείωση: Είναι η μέθοδος. Είναι η αναλγησία. Είναι η μπακάλικη προσέγγιση. Είναι η απουσία κάθε απαραίτητου κριτηρίου που θα μείωνε την προκλητικότητα της ενέργειας. Επί σειρά ετών υποχρέωναν τα ταμεία να αγοράζουν χρηματοπιστωτικά προϊόντα του δημοσίου . Επί σειρά ετών βούλιαζαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Επί σειρά ετών άφηναν τον κάθε επιτήδειο – στις εποπτευόμενες από τους πολιτικούς υπηρεσίες και στην κοινωνία - να κατακλέβουν τα ταμεία .
Παριστάνουν πως δεν σκέφτονται ότι όφειλαν να ντρέπονται , καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί ως μέλη ενός πολιτικού συστήματος που επέτρεπε την ανάπτυξη κάθε «ξέφραγου αμπελιού» ασυδοσίας . Φέρονται ως εάν γεννήθηκαν ή εμφανίσθηκαν «χθες». Κομπορρημονούν, στην τηλεόραση, γιατί εντοπίζουν (πχ) «τυφλούς», τους φαύλους γόνους της δικής τους φαυλότητας και εθελοτυφλίας. Στιγμιαία ζήτησαν μια συγγνώμη. Μετά ξέχασαν τα πάντα.
Κατηγόρησαν τους προηγούμενους για «οριζόντια» μέτρα. Εντούτοις οριζόντια όσο και ανερυθρίαστα συνεχίζουν, επί δικαίων και αδίκων.
Ίδια μέτρα για όλα τα ταμεία. Ίδια μέτρα για όλους τους ασφαλισμένους. Λίγο φαίνεται να τους ενδιαφέρει σε τι βαθμό το αποδιδόμενο εφάπαξ είχε πληρωθεί από τον ασφαλιζόμενο κατά 100, 90, 80, 60 %. Λίγο φαίνεται να τους απασχολεί το γεγονός ότι οι δικαιούχοι ανήκουν σε πολλές εισοδηματικές κατηγορίες: Για μια κατηγορία – που δεν διαθέτει άλλους πόρους πλην της σύνταξης - το εφάπαξ αποτελεί ένα ζωτικά απαραίτητο ποσό (π.χ. για νοσοκομειακά νοσήλια ή μια μεγάλη εγχείρηση για τα οποία θα εκλείψουν άμεσα οι δημόσιες παροχές ) η δραματική μείωση του οποίου αφήνει τα μέλη της έρμαια της τύχης από βαριά αρρώστια ή θάνατο. Δυστυχώς φαίνεται ότι αυτά συνιστούν ασήμαντες λεπτομέρειες για γραφειοκράτες / λογιστές, βαθειά απασχολημένους ως σήμερα με την προσωπική τους τύχη, την πολιτική τους επιβίωση ή και τον πλουτισμό τους εν μέσω κρίσεως.
*Η Ελευθερία Καρνάβου είναι Δρ της London School of Economics , ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα