Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ακέφαλη έμεινε η ΕΑΣ Μεσσηνίας - Ακυρώθηκε η γ.σ.

Ακέφαλη έμεινε η ΕΑΣ Μεσσηνίας - Ακυρώθηκε η γ.σ.Χωρίς διοίκηση έμεινε η ΕΑΣ Μεσσηνίας και βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς το δικαστήριο με προσωρινή του απόφαση ακύρωσε τη γενική συνέλευση της Ενωσης, στην οποία εγκρίθηκε το καταστατικό και εξελέγη το προσωρινό Δ.Σ. του νέου συνεταιρισμού. Η απόφαση εκδόθηκε μετά από προσφυγή συνεταιρισμών κυρίως της Μάνης και αγροτοσυνεταιριστών, μεταξύ των οποίων και ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ενωσης Βασίλης Κοζομπόλης. Κατά της απόφασης του δικαστηρίου, η οποία ελήφθη τη Δευτέρα χωρίς την παρουσία μελών του προσωρινού Δ.Σ. -δεν είχαν προσέξει στην προσφυγή τη δικάσιμο της συζήτησης για την προσωρινή διαταγή-, υποβλήθηκε αίτηση ανάκλησης που αναμένεται να συζητηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Εκείνο που προξενεί εντύπωση και προκαλεί αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις είναι η συμμετοχή στην προσφυγή του κ. Κοζομπόλη, ο οποίος εισηγήθηκε και ψήφισε όλες τις προτάσεις του Δ.Σ. της ΕΑΣ προς τη γενική συνέλευση, τις υποστήριξε στη σχετική διαδικασία, εξελέγη και μέλος του προσωρινού Δ.Σ. και ύστερα στράφηκε εναντίον όσων υποστήριξε. Ιδια στάση τήρησε και το μέλος του Δ.Σ. και του προσωρινού Δ.Σ. της νέας οργάνωσης Ηλίας Ντονάς.Η οριστική εκδίκαση της προσφυγής κατά της γενικής συνέλευσης έχει οριστεί για τις 4 Οκτωβρίου. Την προσφυγή έχουν καταθέσει οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Δολών, Νεοχωρίου Λεύκτρου, Σωτηριάνικων, Κάμπου, Βάλτας, Εξωχωρίου, Μ. Μαντίνειας και Αβίας και οι αγροτοσυνεταιριστές Βασίλης Κοζομπόλης, Ηλίας Ντονάς, Παναγιώτης Οικονομέας (Νέο Προάστιο), Παναγιώτης Παπαδέας (Μεγάλη Μαντίνεια), Παναγιώτα Ξυπολίτου (Καλαμάτα) και Βασίλης Παπαδόπουλος (Κεντρικό). Προσφυγή κατά της γενικής συνέλευσης έχουν καταθέσει και 8 συνεταιριστές - μέλη του Α.Σ. Σπιταλίου.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το προσωρινό Δ.Σ. της ΕΑΣ επικρίνει τον κ. Κοζομπόλη για τις παλινωδίες και την όλη στάση του. Στην ανακοίνωση σημειώνεται χαρακτηριστικά:
«Σχετικά με την έκδοση της προσωρινής διαταγής που αναστέλλει την ισχύ της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας της 30ής Ιουνίου 2012 και αφήνει ακέφαλη την Οργάνωση δημιουργώντας τεράστια προβλήματα, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους Μεσσήνιους παραγωγούς με τα παρακάτω:
1) Μετά από εισήγηση του κ. Κοζομπόλη και ομόφωνη απόφαση στις 5-6-2012 το Δ.Σ. ομόφωνα έθεσε τις προϋποθέσεις που έπρεπε να πληρούν οι συνεταιρισμοί που θέλουν να συγχωνευτούν με την Ενωση. Αφού προσκομίστηκαν όλα όσα ζητήθηκαν από τους συνεταιρισμούς και εγκρίθηκε ομόφωνα η συγχώνευσή τους, τώρα αυτοί οι συνεταιρισμοί βρίσκονται ξεκρέμαστοι χωρίς διοικήσεις και χωρίς να δύνανται να εφαρμόσουν το νέο νόμο, δηλαδή οδηγούνται σε εκκαθάριση. Τι απαντάμε σε αυτούς τους συνεταιρισμούς, οι οποίοι σημειωτέον έχουν θετική καθαρή οικονομική θέση, περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις στην Α.Τ.Ε.;
2) Συνεταιρισμοί οι οποίοι έκαναν αίτηση για συγχώνευση και απορρίφθηκαν, διότι δεν πληρούσαν κάποιες από τις προϋποθέσεις, δεν έκαναν αίτηση ακύρωσης της απόφασης και έκαναν συνεταιρισμοί οι οποίοι δεν επιθυμούσαν την συγχώνευση με την Ε.Α.Σ., ούτε είχαν υποβάλει αίτηση να εγγραφούν ως μέλη, π.χ. Βάλτας - Κάμπου - Σωτηριάνικα.
3) Εάν δεν είχαμε ζητήσει έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, οκτώ σύμβουλοι για τις 5-3-2012, για να τρέξουν οι διαδικασίες του νόμου 4015/2011 δεν θα είχε γίνει καμία γενική συνέλευση και η Ενωση την 1-7-2012 θα ήταν χωρίς διοίκηση και θα οδηγούνταν σε εκκαθάριση με ευθύνη του κ. Κοζομπόλη, ο οποίος παραπληροφορούσε το Συμβούλιο μέχρι τελευταία στιγμή ότι είχε δοθεί παράταση στις προθεσμίες χωρίς βέβαια να δοθεί ποτέ.
4) Το προσωρινό μας Συμβούλιο από την πρώτη ημέρα ασχολήθηκε με τα πραγματικά προβλήματα της Οργάνωσης και άρχισε να ενημερώνεται για την πραγματική οικονομική κατάσταση, να αντιμετωπίζει τα τρέχοντα ζητήματα, να ψάχνει και να δρομολογεί λύσεις. Ανακαλύψαμε δε ότι κάθε μέρα παραγράφονταν χρέη, λόγω παρέλευσης της πενταετίας και πολλά άλλα. Θεωρούμε αδιανόητο τα ψυγεία της Θουρίας να είναι αποθήκες φαρμάκων για την δακοκτονία και όχι να εξυπηρετούν παραγωγούς, μιας και ο νομός έχει έλλειψη ψυκτικών χώρων. Επειδή η ενημέρωσή μας για τα οικονομικά συνεχίζεται, σύντομα θα δώσουμε στοιχεία στη δημοσιότητα και θα εξηγούμε τους λόγους που έφτασε σε αυτό το οικονομικό αδιέξοδο η Οργάνωση.
5) Μετά από αρκετά χρόνια απραξίας ασχοληθήκαμε με την εμπορία της σταφίδας και για πρώτη φορά τυποποιήσαμε και εξαγάγαμε προϊόν και μάλιστα σήμερα μπορούμε να τα διαθέσουμε και στην εσωτερική αγορά. Επειδή η φιλοσοφία μας είναι ότι οι σταφιδοπαραγωγοί έπρεπε να έχουν λόγο για το προϊόν τους, γι’ αυτό προχωρήσαμε σε αναμόρφωση εκπροσώπησης των μετοχών μας στην ΣΚΟΣ ΑΣΕ και δώσαμε εξ ίσου σε όλα τα μέλη σταφιδοπαραγωγούς του προσωρινού Δ.Σ. μετοχές, καθώς και σε δύο μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής, αναβαθμίζοντάς την να παραβρίσκεται και να έχει λόγο στα Διοικητικά Συμβούλια και στις γενικές συνελεύσεις της ΣΚΟΣ. Ηδη έχουμε οργανώσει και ανακοινώσει ημερίδα εν όψει της νέας εμπορικής περιόδου της σταφίδας για τις 3-8-2012 στη Μεσσήνη με βασικό θέμα το μέλλον και την προοπτική του προϊόντος.
Τέλος, ενώ ο κ. Κοζομπόλης και ο κ. Ντονάς δέχτηκαν και συμμετέχουν στο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο που ορίστηκε στη γενική συνέλευση της 30ής Ιουνίου 2012, τι άλλαξε από τότε και ποιο έννομο συμφέρον έχουν που θίγεται και προχώρησαν στην αίτηση ακύρωσης εκείνης της γενικής συνέλευσης; Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα