Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Εκτός από Νίκα και Αναστασόπουλο, παράταση θητείας θέλουν οι δήμαρχοι

Η πλειοψηφία των δημάρχων της Μεσσηνίας τάσσεται υπέρ της παράτασης της θητείας τους έως το 2015. Μόνο οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεσσήνης έχουν την άποψη ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να γίνουν τον Ιούνιο του 2014, μαζί με τις ευρωεκλογές, όπως έχει αποφασιστεί. Οι δήμαρχοι που ζητούν την παράταση υποστηρίζουν ότι έτσι θα τους δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσουν έργο, με την ένταξη και υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι.
ΡεπορτάζΓιάννης Σινάπης
Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποια είναι η άποψή τους για το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας τους έως το 2015, οι δήμαρχοι μας απάντησαν τα εξής:
Παναγιώτης Νίκας
(Καλαμάτας)

«Ο,τι λέει ο νόμος. Η θητεία ως ορίζει ο νόμος».
Στάθης Αναστασόπουλος
(Μεσσήνης)

«Να γίνουν κανονικά οι εκλογές και να εναρμονιστούν με τις ευρωεκλογές. Τόσο για λόγους οικονομίας όσο και εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Θεωρώ ότι δύο 5ετείς θητείες είναι αρκετές για να φανεί το έργο σου, για να κάνεις ή να μην κάνεις πράγματα. Στη μία θητεία δεν προλαβαίνεις να υλοποιήσεις το σχεδιασμό σου».
Δημήτρης Καφαντάρης
(Πύλου - Νέστορος)


«Θεωρώ ότι το να έχεις μια μικρή θητεία σε περίοδο κρίσης είναι από μόνο του πρόβλημα. Τον πρώτο χρόνο το έργο μας αφιερώθηκε στο συντονισμό και την ενοποίηση των υπηρεσιών, που απαιτήθηκαν με τον "Καλλικράτη". Είμαστε στην καρδιά του ΕΣΠΑ και θα χαθεί πολύτιμος χρόνος με τις εκλογές το 2014. Θα είναι σε βάρος της απορρόφησης των κονδυλίων. Θεωρώ επιβεβλημένη την παράταση γι’ αυτούς τους λόγους. Είναι άδικο άνθρωποι που προσπάθησαν να δημιουργήσουν την αυτοδιοίκηση στη νέα της μορφή να κριθούν την ώρα που ξεδιπλώνεται το έργο τους. Πάντως, ο χρόνος των εκλογών θα εξαρτηθεί από τη βούληση του υπουργείου. Θα αποδεχθούμε όποια λογική επιλέξει».
Κώστας Κόλλιας
(Τριφυλίας)

«Θετικά το βλέπω ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ολο αυτό το διάστημα έχει αφιερωθεί σε οργανωτικά ζητήματα του "Καλλικράτη" και η οικονομική κατάσταση ήταν τέτοια που σε κανένα όραμα για ανάπτυξη η αυτοδιοίκηση δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη ευρωπαϊκά προγράμματα, που μπορούν να αξιοποιηθούν. Με αποδέσμευση από τις ευρωεκλογές -που θα έχουν έντονο κομματικό χαρακτήρα- θα αποδεσμευτούν οι τοπικές κοινωνίες, και οι δημοτικές εκλογές θα έχουν περισσότερο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα. Δεν θα υπάρχουν κομματικές συναλλαγές του τύπου "ψηφίστε μας εσείς εδώ κι εμείς θα σας ψηφίσουμε εκεί"».
Φίλιππος Μπάμης
(Οιχαλίας)

«Με τη γραφειοκρατία και με το σύστημα που έχουμε, δεν έχουμε κάνει έργα του ΕΣΠΑ. Εχουμε 2 έργα και καθυστερούν πολύ να μας δώσουν την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, και πηγαίνω και κάνω παρεμβάσεις στις δημόσιες υπηρεσίες. Πρέπει να δοθεί παράταση για να δούμε τι θα κάνουμε. Υπάρχουν λεφτά από το ΕΣΠΑ και θα τα χάσουμε, θα τα πάρουν οι Πορτογάλοι. Να δοθεί παράταση για να γίνουν τα έργα. Για να καταρτίσουμε προϋπολογισμό χρειάζεται να κάνουμε αναθεώρηση, γιατί πέρσι μας ήρθαν τα μισά χρήματα από τη ΣΑΤΑ. Κι εμείς δεν κάνουμε πλασματικό προϋπολογισμό. Μας ζητάνε επιχειρησιακό πρόγραμμα, αλλά δε μας δίνουν τη δυνατότητα να πάρουμε ένα συνεργάτη με γνώσεις για να το κάνουμε. Μας έχουν δώσει ένα σωρό αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Να μας δώσουν παράταση για να προλάβουμε να εντάξουμε έργα».
Δημήτρης Γιαννημάρας
(Δυτικής Μάνης)

«Από πλευράς πολιτικής και παραγωγής έργων, με την αλλαγή του "Καλλικράτη" που χάθηκε ένας χρόνος, δε θα φανεί καθόλου το έργο μας μέσα σε 3,5 χρόνια. Με την παράταση θα μπορούσε να φανεί το έργο των δημάρχων. Αν είναι, όμως, να συνδεθεί με άλλες μειώσεις που θα μας φέρουν σε πλήρη εξαθλίωση στην αυτοδιοίκηση, καλύτερα να τελειώσει η θητεία τον Ιούνιο του 2014. Πάντως, είναι ένα ερώτημα που μας βασανίζει. Η παράταση μας δίνει τη δυνατότητα να πάμε ισότιμα στις εκλογές με οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο δήμαρχο. Διαφορετικά καλύτερα να τελειώνουμε του χρόνου... και να αποφασίσουμε αν θέλουμε να ασχοληθούμε ξανά - για να έχουμε όλα τα χαρτιά στα χέρια μας κι όχι να υπάρχουν κρυφά, που θα τα βρούμε μπροστά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα