Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ύφεση και ανεργία διαψεύδουν τον αισιόδοξο Στουρνάρα

Μια ακόμη πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάραδιαψεύδεται από τα στατιστικά στοιχεία της χώρας. Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος και προβλέπει ότι το 2014 η χώρα θα έχει ανάπτυξη 0,6%, η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναθεώρησε τις αρχικές εκτιμήσεις της και τοποθετεί την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο στο 5,6% από 5,3%.
Ο μέχρι σήμερα ανθεκτικός στην κρίση τομέας των εισαγωγών - εξαγωγών εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης ενώ την ίδια ώρα τουρισμός και ανεργία βρίσκονται στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 8,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου
μειώθηκαν κατά 11,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2012.Μείωση κατά 22,9% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Ωστόσο οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,6% ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 7,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Στον τομέα της ανεργίας καταγράφηκε και νέο ρεκόρ τον Μάρτιο στο 26,8% από 22,2% που ήταν τον Μάρτιο του 2012 και 26,7% τον Φεβρουάριο του 2013. Οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών και οι γυναίκες είναι τα μεγάλα θύματα με το ποσοστό των ανέργων να φτάνει στο 58,3% και 30,4% αντίστοιχα.
Στη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε μείωση 16,9% του δείκτη κύκλου εργασιών στον τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης.
Τα παραπάνω στοιχεία εάν συνδυαστούν με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείουκαι του ΟΟΣΑ για συνέχιση της ύφεσης (1,2%) και το 2014, θα μπορούσαμε να πούμε πως διαψεύδουν πανηγυρικά το success story του κ. Στουρνάρα...
newpost.gr
Αναρτήθηκε από Dimitris Nikogloy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα