Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Βολές εναντίον… όλων για την κατάργηση του Τμήματος στα Φιλιατρά

Γράφτηκε από τον Kώστας Μπούρας
"Οχι" στην κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων Φιλιατρών και Κοπανακίου είπαν στο συλλαλητήριο που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών.
Οπως τονίστηκε, η κατάργηση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή και όσοι την αποφασίσουν θα τους βρουν δυναμικά απέναντί τους.
Το συλλαλητήριο έγινε με αρκετές τοποθετήσεις αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων φορέων οι οποίοι επισήμαναν τους λόγους που συνηγορούν στην αναγκαιότητα διατήρησης του Αστυνομικού Τμήματος της πόλης, λόγοι που έχουν να κάνουν με την γεωγραφική θέση της πόλης, τον πληθυσμό της που ξεπερνά τους 10.000 κατοίκους από τους οποίους οι 3.000 είναι μετανάστες εργάτες, την ιδιομορφία της περιοχής.
Από εκεί και πέρα κανείς δεν έμεινε στο απυρόβλητο, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η προηγούμενη ΝΔ –ΠΑΣΟΚ, η δημοτική αρχή, ο καλλικρατικός δήμος, αλλά και ο ίδιος ο κόσμος της περιοχής καθώς όπως επισημάνθηκε δείχνει μια απάθεια που φάνηκε από το μέγεθος της συγκέντρωσης. Από κάποιους χαρακτηρίστηκε μνημόσυνη η συγκεκριμένη εκδήλωση και από άλλους ως εκδήλωση μετά από τετελεσμένα γεγονότα. Από αρκετούς όμως τονίστηκε πως πρέπει να δουν από εδώ και πέρα τι θα κάνουν και πώς θα διεκδικήσουν την παραμονή του Αστυνομικού Τμήματος. Αυτό, όπως ειπώθηκε, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από αγώνα, όταν όλοι θα είναι ενωμένοι αλλά και με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Μικρή ένταση δημιουργήθηκε όταν μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Καλογερόπουλος, μέλος της Τοπικής Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Φιλιατρών, ο οποίος διακοπτόταν συχνά από το κοινό, με τον συντονιστή όμως της εκδήλωσης δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Σαρματζή να τον προασπίζεται, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον αγώνα που έχει να κάνει.

Οσον αφορά την παρουσία του κόσμου, ναι μεν ήταν αρκετός αλλά ίσως όχι τόσος όσος θα αναμενόταν για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, κάτι που επισημάνθηκε και στις τοποθετήσεις που έγιναν. Αρκετοί προτίμησαν να μην σηκωθούν καν από τις καρέκλες τους στα γύρω καφενεία και καφέ.

Η αρχική τοποθέτηση έγινε από το δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Σαρματζή ο οποίος αναφέρθηκε στις εξελίξεις που έχουν υπάρξει και τόνισε πως "τα θέματα υγείας, παιδείας και ασφάλειας είναι κόκκινη γραμμή και αν κάποιοι νομίζουν ότι δεν θα κάνουμε τίποτα, γελιόνται. Η κυβέρνηση αυτή έχει την πλήρη ευθύνη για ό,τι γίνεται. Και αν προχωρήσει, θα δημιουργήσει μια ανοιχτή πληγή και θα μας βρίσκει πάντα μπροστά της", όπως συμπλήρωσε.

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαθεοδοσίου τόνισε πως ένα έγκλημα που ξεκίνησε από το Δένδια συνεχίζεται σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στάθηκε στο θέμα του "Καλλικράτη" τονίζοντας πως δεν μπορούν να λειτουργούν όλα σε αυτή τη λογική. Απευθυνόμενος στον κ. Κωνσταντινέα τόνισε πως αυτή δεν είναι μια γαλάζια συγκέντρωση. Μια πόλη 8.000 κατοίκων δεν μπορεί να στερείται τμήματος και μια πόλη 1.800, όπως η Κορώνη, να έχει. Αυτό που συμβαίνει, είπε, είναι τα απόνερα μιας άφρονης πολιτικής που λέγεται "Καλλικράτης".

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Γιώργος Ασημακόπουλος επισήμανε ότι σήμερα γίνεται ένα μνημόσυνο για το Αστυνομικό Τμήμα. Οπως είπε, "χρόνια το σχέδιο αυτό προϋπήρχε από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν το εφάρμοσε γιατί τους πρόλαβαν οι εκλογές. Η σημερινή κυβέρνηση κοιτάζει να διαλύσει όλες τις δομές". Τόνισε ότι το "τέρας" Δήμος Τριφυλίας δεν λειτουργεί. Από την δημοτική αρχή εφαρμόζεται η πολιτική των δύο άκρων, υπογραμμίζοντας πως μόνο με ψηφίσματα δεν μπορεί να γίνει κάτι.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αναστάσιος Πούλος τόνισε πως τα Φιλιατρά είναι στη μέση του δήμου. Μέτρησε η λογική των δύο άκρων. Ανέφερε δε πως αν καταργηθεί το Αστυνομικό Τμήμα, θα αναλάβουμε την προστασία εμείς για το επόμενο διάστημα και τότε μη βρεθούν κάποιοι που συναίνεσαν στην κατάργηση να μας κατηγορήσουν. Εμείς οι Φιλιατρινοί, είπε, μπορούμε να λειτουργήσουμε το τμήμα, έχουμε τις γνωριμίες και τη δύναμη. Τα Φιλιατρά αξίζουν καλύτερη τύχη. "Δεν θα δεχθούμε τίποτα άλλο από εδώ και εμπρός. Ζητάμε την διαχείριση που μας ανήκει και αυτό το λέω προς πάσα κατεύθυνση", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών Χαράλαμπος Καναλουπίτης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια πόλη με 8.000 κατοίκους και 3.000 μετανάστες. Δεν μπορεί να κλείσει το τμήμα. Πρέπει να παραμείνει και να επανδρωθεί.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας στάθηκε στην σημασία της ενότητας υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρχει ενιαία συμπεριφορά και συνείδηση και όλοι μαζί να προχωρούν. Οπως είπε, "το κράτος υπάρχει σε αυτό τον τόπο με τις δομές της ασφάλειας, της υγείας και της παιδείας. Δεν μπορεί να αποχωρήσει και από αυτές". Τόνισε πως "δεν είναι ο δήμος που παίρνει τις αποφάσεις. Τις παίρνει η κυβέρνηση και ο καθένας πρέπει να αποδίδει το λογαριασμό εκεί που πρέπει". Τόνισε ότι όταν ήταν ο ίδιος περιφερειάρχης Υγείας δεν πειράχτηκε καμία δομή στην περιοχή και σε όλη την Περιφέρεια. Πρόβλεψε πως έρχονται και άλλα για την περιοχή σε ό,τι έχει να κάνει με την υγεία αλλά και τη στέγαση μεταναστών. Κλείνοντας σημείωσε πως πρέπει να κοιτάξουν όλα αυτά που τους ενώνουν και ότι το πρόβλημα κάθε πόλης είναι πρόβλημα όλου του δήμου.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ευστάθιος Ανδρινόπουλος υπογράμμισε πως αυτή η μελέτη έχει πολιτική εντολή να εφαρμοστεί και ακολουθεί τη λογική του "Καλλικράτη". Οπως είπε, "δεν μπορεί να μη λαμβάνεις υπόψη τα χαρακτηριστικά μιας περιοχής". Πρότεινε να πάρουν την σχετική μελέτη και να την αντικρούσουν με επιχειρήματα. Τόνισε ότι από το συλλαλητήριο θα πρέπει να βγουν κάποιες αποφάσεις και να γίνει ένα Δημοτικό Συμβούλιο, που ό,τι αποφασιστεί να σταλεί στην κυβέρνηση. Πρότεινε δε να αναλάβει ο δήμος το κόστος λειτουργίας των τμημάτων.

Από την πρώτη ελάσσονα μειοψηφία ο δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Καλογερόπουλος επισήμανε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ξεκίνησε από το Δένδια και πραγματοποιείται σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε να απαντηθεί από τη δημοτική αρχή γιατί η απόφαση που πάρθηκε στην Τρίπολη δεν ήρθε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να έχει αποφασίσει αυτό. Υπήρχε, όπως είπε, η πρόταση για ένα πολυδύναμο τμήμα στο δήμο. Το πού θα ήταν δεν είχε ξεκαθαρίσει και αυτό δεν ειπώθηκε ποτέ. Το Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε να πάρει την απόφαση. Επισήμανε ως Τοπική Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ έχουν βγάλει σκληρή ανακοίνωση για αυτό το θέμα. Επίσης τόνισε πως όταν πήγαν στο γενικό γραμματέα στο υπουργείο ήταν αργά, καθώς η απόφαση είχε παρθεί στην Τρίπολη. Καταλήγοντας τόνισε χαρακτηριστικά: "Μας έχουν υποσχεθεί την μόνιμη παρουσία ΟΠΚΕ στην περιοχή. Αν αυτό δεν γίνει, εγώ θα είμαι στην πρώτη γραμμή".

Ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που συνεχίζουν την ίδια πολιτική ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ισοπεδώνοντας ό,τι έμεινε όρθιο. "Είμαστε αντίθετοι στο κλείσιμο του Αστυνομικού Τμήματος" τόνισε και χαρακτήρισε υποκριτές κάποιους τοπικούς παράγοντες που τότε στήριζαν το νόμο και σήμερα είναι επικριτές. Κάλεσε τα τοπικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθούν.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις αφήνοντας στην άκρη μικροπολιτικές και μικροκομματικές για το ποιοι έφταιξαν πιο πολύ ή πιο λίγο.

Ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας είπε ότι πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο "Οχι" στο κλείσιμο του Αστυνομικού Τμήματος της πόλης. Οπως είπε, "χάρηκα που το ζήτημα αυτό έχει γίνει θέμα όλου του δήμου. Πρέπει από εδώ να υπάρξει ένα μήνυμα το οποίο πρέπει να πάει παντού".

Ο πρώην δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας επισήμανε ότι με το αυτοδιοικητικό μόρφωμα που μας ανάγκασαν να υποστούμε, καταστρέφουν τα Φιλιατρά. Χαρακτήρισε το συλλαλητήριο μνημόσυνο. Δεν είναι αυτό συγκέντρωση παρέμβασης, όπως είπε. Προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα δημιουργηθεί ένας θεσμικός φορέας αντίδρασης που θα κληθούν όλοι να συμμετέχουν.

Ο πρώην δήμαρχος Φιλιατρών Δημήτρης Σωτηρόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως γίνεται ένα έγκλημα σε βάρος μιας δομής που μας προστατεύει από το έγκλημα. Ενα συλλαλητήριο, είπε, είναι ό,τι πιο ανώδυνο για την κυβέρνηση και δυστυχώς απόψε εδώ είμαστε πολύ λίγοι. Απευθυνόμενος προς το δήμαρχο τόνισε πως θα περίμενε να ζητούσε να παρθεί απόφαση να κλείσουν την πόλη. Τόνισε ότι "πρέπει να αντιδράσουμε όλοι οι πολίτες, για να καταλάβει η κυβέρνηση και να ξεμπροστιάσουμε όλους τους πολιτικούς".

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Σαρματζής τόνισε πως η υπόσχεση για την μόνιμη παρουσία ΟΠΚΕ στην περιοχή δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Σημείωσε πως η αρχική πρόταση ήταν για ένα Αστυνομικό Τμήμα στο δήμο. Και μετά τις αντιδράσεις διέρρευσε από τον κ. Κωνσταντινέα ότι θα παραμείνει και στους Γαργαλιάνους. Για αυτό είπε δεν μπορούμε να κατηγορούμε το δήμαρχο. Τόνισε ότι είναι κόκκινη γραμμή να κλείσει κάτι στην Κυπαρισσία και ανέφερε ότι με συγκεκριμένους πολιτικούς οι υπηρεσίες πήγαν στην Κυπαρισσία και όχι στα Φιλιατρά. Οπως είπε, "αν είναι να υπάρξει ένα Αστυνομικό Τμήμα, αυτό πρέπει να είναι στα Φιλιατρά". Ζήτησε από τη δημοτική αρχή να φροντίσει για την ισόρροπη ανάπτυξη όλου του δήμου και να τιμωρήσουν αυτούς που έχουν πάρει αποφάσεις. Αλλά και να υπάρχει ένα ψήφισμα που να λέει ότι "αυτό που κάνετε, θα το πληρώσετε".

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βασίλης Αθανασόπουλος τόνισε πως ο Σύλλογός του έχει εκφράσει τη διαμαρτυρία του εδώ και ένα χρόνο. Αναρωτήθηκε τι έχει κάνει η δημοτική αρχή αυτό το διάστημα και τι έχει κάνει για τις άλλες υπηρεσίες που έχουν φύγει από την πόλη. Αντί να υποστηρίζεται η πόλη, υποβαθμίζεται.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, κάτοικος της περιοχής, τόνισε πως έχουν γίνει επαίτες και ότι έχουν χάσει το δικαίωμα να είναι ασφαλείς.

Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Φιλιατρινών Αθήνας Νίκος Βορρές τόνισε πως η πόλη δέχεται συνεχή πλήγματα και όλοι παρακολουθούν αμήχανοι. Πρότεινε να δημιουργηθεί μια μόνιμη επιτροπή διάσωσης και ανάπτυξης της πόλης.

Την συμπαράσταση στον αγώνα τους εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς τονίζοντας πως μόνο αν σκεφτούν ομαδικά και μαζικά μπορούν να πετύχουν, "προχωρώντας με όλα αυτά που μας ενώνουν".

Η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα χαρακτήρισε το σχέδιο χωρίς λογική και ενδελεχή έλεγχο για την αποτελεσματικότητά του.

Ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης επισήμανε ότι το Αστυνομικό Τμήμα πρέπει να παραμείνει και ότι το σχέδιο αυτό δεν εφαρμόστηκε από Δένδια και Κικίλια, καθώς είδαν τις ιδιαιτερότητες που υπήρχαν.

Κλείνοντας ο Δημήτρης Σαρματζής τόνισε πως ήρθε η ώρα να πάρουν όλοι θέσεις και κάλεσε όλους τους βουλευτές, όπως και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να πάρουν θέση.

Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα