Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Της… καντίνας στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Τριφυλίας

Ένταση, σε μακρά διαλογική συζήτηση, επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Τριφυλίας, το μεσημέρι της Παρασκευής, για το θέμα στης σφράγισης των καντινών, στο οποίο αναφέρθηκε με μομφές και βολές προς τη δημοτική Αρχή και το δήμαρχο, Παναγιώτη Κατσίβελα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Ανδρινόπουλος.
Ο κ. Ανδρινόπουλος κατά τη συζήτηση του θέματος της έκτακτης ανάθεσης που έκανε σε ιδιώτη ο κ. Κατσίβελας για την αποκομιδή των απορριμμάτων στη Δ.Κ. Γαργαλιάνων, αναφέρθηκε σε λάθος σχεδιασμός και έλλειψη προγραμματισμού και οργάνωσης στο δήμο και είχε σημειώσει, εκτός από τα σκουπίδια, τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τις διακοπές υδροδότησης και τη σφράγιση των καντινών, τονίζοντας πως έχει ευθύνες και η δημοτική Αρχή γι’ αυτή την εξέλιξη. Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Μερκούρης είπε πως, «για τις καντίνες στο Λαγκούβαρδο, δεν έχετε δίκιο εκεί.
Θα ’πρεπε ή δε θα ’πρεπε να εφαρμοστεί η νομιμότητα;», με τον κ. Ανδρινόπουλο ν’ απαντά ότι, «η
νομιμότητα, αλλά προλαβαίνουμε κάτι, δεν κλείνουμε τις καντίνες έτσι, στο έλεος του Θεού, και λέμε πάτε να κάνετε μπάνια όπου θέλετε και φεύγει ο κόσμος κι αδειάζει ο τόπος».
Ο κ. Μερκούρης σημείωσε με έμφαση πως, «όταν εξαντλήθηκαν οι προθεσμίες που έπρεπε να τακτοποιηθούν και δεν τακτοποιήθηκαν, νομίζω ότι καλώς έπραξε η δημοτική Αρχή και θα πρέπει να μάθουν να σέβονται τη νομιμότητα». «Δεν διοικώ εγώ, δεν αποφασίζω εγώ. Λέω ότι, έχετε κι εσείς ευθύνη γι’ αυτό το κατάντημα! Δε λέω ότι δεν κάνατε σωστά για τη νομιμότητα.
Πρέπει, όμως, να προλαβαίνουμε κάποια πράγματα όμως. Πριν πάμε στο παραπέρα να εφαρμόσουμε το νόμο», είπε ο κ. Ανδρινόπουλος προσθέτοντας: «έχει ντους τώρα στην παραλία; έχει ντουζιέρες; Είχαμε μείνει ότι, οι καντίνες θα τα έχουνε όλα αυτοί. Πάτε τώρα να κάνει ένας πολίτης ένα ντους στην παραλία. Υπάρχει άνρθωπος που καθαρίζει την παραλία; Πάτε να δείτε. Γιατί τις καθαρίζανε τις παραλίες οι καντινιέρηδες. Υπόψη, είμαι υπέρ της νομιμότητας, αλλά να έχουμε σχεδιάσει άλλα πράγματα και να μη φτάνουμε στο παραπέντε και λέμε “τελειώσαμε, τώρα εφαρμόζουμε το νόμο”». Από την πλευρά του ο κ. Μερκούρης επεσήμανε πως ο δήμος έκλεισε τις καντίνες «γιατι δεν έχουνε εξασφαλίσει την άδειά τους. Όφειλαν να εξασφαλίσουν άδεια. Δεν την εξασφάλισαν. Ήταν παράνομοι. Και, από κει και πέρα έπρεπε να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία». Στο σημείο εκείνο παρενέβη η πρόεδρος της Ο.Ε. και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μαρία Πανουσιοπούλου, η οποία είπε πως, «η άδεια για τις καντίνες είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το Υγειονομικό, λοιπόν, που πέρασε κι επισκέφθηκε τις καντίνες διαπίστωσε παραλείψεις. Την άδεια την εγκρίνει το Υγειονομικό και μετά χορηγείται. Άρα, ο δήμος δεν έχει καμία ευθύνη επί του θέματος αυτού». Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Αλέκος Κουτρουμπής ρώτησε ποιος σφράγισε τις καντίνες και η κα Πανουσιοπούλου του απάντησε ότι, «ο δήμος σφράγισε διότι οι καντινιέρηδες είχαν την υποχρέωση να προσφύγουν και να πάρουν την άδεια λειτουργίας. Είχαν τα δικαιολογητικά; Δεν τα είχαν. Αφού δεν τα είχαν, δεν έχουν άδεια». Ο κ. Ανδρινόπουλος ρώτησε εάν καθαρίζει κανένας την παραλία και εάν υπάρχουν ντουζιέρες, με την κα Πανουσιοπούλου να του απαντά για την καθαριότητα «αυτό θα το δούμε» και τον κ. Μερκούρη να σημειώνει, «Στάθη μου, ντουζιέρες, ούτως ή άλλως, δε μπορεί να υπάρχουν σ’ όλο το μήκος των παραλιών».
Ο κ. Μερκούρης συνεχίζοντας είπε ότι, «Δηλαδή, θα ’πρεπε να κάνουμε στραβά μάτια και να εξυπηρετήσουμε του λουόμενους για τις ντουζιέρες; Εντολή εκτελούμε. Πήραμε εντολή να κλείσουν οι καντίνες και τις κλείσαμε!», με τον κ. Ανδρινόπουλο να ρωτά «από ποιόν πήρατε εντολή;» και την κα Πανουσιοπούλου να παρεμβαίνει και να λέει ότι, «υπάρχουν καταγγελίες». Ο κ. Μερκούρης πρόσθεσε πως, «τι να κάνουμε; πέρασε το Υγειονομικό και λέει ότι πρέπει να κλείσουνε» και η κα Πανουσιοπούλου σημείωσε πως, «το Υγειονομικό είναι. Αυτό και μόνο».
Ο κ. Ανδρινόπουλος ρώτησε, «πόσες επιστολές τους κάνατε; Προειδοποιητικές. Από τότε που αναλάβανε τις καντίνες», με την κα Πανουσιοπούλου να το απαντά ότι, «Από τη στιγμή που τελείωσε η δημοπρασία, οι υπηρεσίες του δήμου, σε κάθε καντινιέρη, έδωσαν με αποδεικτικό έγγραφο ότι πρέπει να προβούν σε έκδοση άδειας λειτουργίας» και τον κ. Ανδρινόπουλο να ανταπαντά πως, «άλλο ρώτησα. Περνάει η πρώτη βδομάδα και βλέπουμε ότι δεν έχουνε βγάλει χαρτιά.
Ποια είναι η πρώτη προειδοποιητική επιστολή;» και την κα Πανουσιοπούλου να λέει και να προκαλεί αίσθηση η αναφορά της ότι, «δεν είμαστε υποχρεωμένοι. Ο κάθε επαγγελματίας είναι υποχρεωμένος για να λειτουργήσει να έχει άδεια λειτουργίας. Εάν πάει το παιδάκι του κ. Κουτρουμπή ή το εγγονάκι του κ. Τσαλαμανδρή  και πάρει ένα τοστ και αυτό το τοστ είναι με τυρί και ζαμπόν δηλητηριασμένο και τρέχει το παιδί στο νοσοκομείο, ποιος θα έχει την ευθύνη; Θα ενισχύσει η δημοτική Αρχή συμφέροντα κάποιων εις βάρος δημοτών;».
Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Ανδρινόπουλος σημείωσε ότι, «Είπα αυτό; Δεν είπα αυτό. Ανακοινώθηκε κάτι, ότι μία θέση για ξαπλώστρες τις έχουν στήσει σε λάθος μέρος από αυτό που ήταν. Τι έκανε ο δήμος; Ποια υπηρεσία πήγε και του υπέδειξε που να τις στήσει;» και η κα Πανουσιοπούλου ανέφερε πως, «φέτος, οι καντινιέρηδες, μεταξύ τους, ο ένας έθιξε τα συμφέροντα του άλλου και έγινε αυτό που έγινε. Ο δήμος δε μένει αμέτοχος». «Ο δήμος έκανε το πιο απλό και εύκολο. Τις έκλεισε. Ο δήμος είναι και πολιτικό όργανο, δεν είναι μόνο η υπηρεσία που λέει “πάω και σφραγίζω”.
Ο δήμος μπορούσε να κάνει πολλά, μπροστά!», τόνισε εμφατικά ο κ. Ανδρινόπουλος. Απαντώντας η κα Πανουσιοπούλου ανέφερε ότι, «επειδή είναι πολιτικό όργανο κι επειδή πρέπει να διασφαλίσει τα συμφέροντα του δημότη, έκανε αυτό που έκανε τη στιγμή που ο καντινιέρης δεν έχει άδεια λειτουργίας», με τον κ. Ανδρινόπουλο να της ανταπαντά ότι, «επειδή είναι πολιτικό όργανο κι επειδή θέλει να κάνει Ριβιέρα το δήμο, δε μπορεί να κάνει Ριβιέρα έτσι.
Και τα συμφέροντα του δημότη είναι να μη χαλάει τώρα, με απευθείας ανάθεση δημάρχου 25 χιλιάρικα για τα σκουπίδια επειδή έχει λάθος σχεδιασμό και δεν έκανε πριν όσα έπρεπε να είχε κάνει!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα