Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Χωρίς νερό κάθε βράδυ σπίτια και καταστήματα στους Γαργαλιάνους

Μόλις 40 κυβικά την ημέρα από Αλικοντούζι, θα «ρίξουν» στη Δεξαμενή τη γεώτρηση της Λεύκης
Χωρίς νερό μένουν κάθε βράδυ σπίτια και καταστήματα στους Γαργαλιάνους καθώς γίνεται πολύωρη διακοπή για να γεμίσει με νερό η δεξαμενή των Γαργαλιάνων από το δίκτυο του Παλαιού Λουτρού (Αλικοντουζίου) από το οποίο στην πόλη φτάνουν μόλις 40 με 50 κυβικά τη μέρα, ενώ οι ανάγκες ημερησίως φτάνουν τα 2.500 κυβικά. Για να εξασφαλιστεί νερό για την ύδρευση των Γαργαλιάνων, όπως είπε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, θα χρησιμοποιηθεί η γεώτρηση της Λεύκης, το νερό της οποίας ο δήμος θα «ρίξει» στη δεξαμενή των Γαργαλιάνων. Το θέμα και πρόβλημα της καθημερινής διακοπής της υδροδότησης στους Γαργαλιάνους τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθη Ανδρινόπουλου και το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας από τη Δ.Ε. Γαργαλιάνων, Καλλίνικο Κυριακουλόπουλο και απαντήσεις έδωσαν ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κατσίβελας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης “Καπετάν Τέλλος Άγρας”, Αναστάσιος Αδρακτάς.
Τι είπε ο ΔήμαρχοςΣύμφωνα με το Gargalianoionline, «τα νούμερα της παροχής νερού στην Δ.Ε. Γαργαλιάνων είναι απογοητευτικά. Υπό κανονικές συνθήκες ο αγωγός που έρχεται από το Αλικοντούζι θα έπρεπε να παρέχει περίπου στα 1300 κυβικά νερού την ημέρα και μαζί με τα 1200 κυβικά της γεώτρησης στο Γκούρι θα ήταν αρκετά για να μην “μένει” από νερό η Δ.Ε. Γαργαλιάνων. Ο Δήμαρχος είπε πως αυτή τη στιγμή έρχονται περίπου 450 κυβικά νερού την ημέρα από το Αλικοντούζι, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση αυτή είναι υπεραισιόδοξη, καθώς σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που έχουμε η ποσότητα δεν ξεπερνά τα 50 κυβικά νερού την ημέρα. Άρα για μια Δ.Ε. που χρειάζεται περίπου 2.500 κυβικά ημερησίως το καλοκαίρι, με το ζόρι φτάνουν τα μισά. Λογικό λοιπόν η πόλη των Γαργαλιάνων να μένει τα βράδια χωρίς νερό για να μπορεί να γεμίσει εκ νέου η δεξαμενή της πόλης. Ο δήμαρχος στην ενημέρωση που έκανε στο Σώμα είπε: «Είναι γνωστό το θέμα που υπάρχει με την έλλειψη νερού στην Δ.Ε. Γαργαλιάνων. Προχωρήσαμε στην αδειοδότηση χρήσης νερού και στην περιβαλλοντική μελέτη για τη γεώτρηση που υπάρχει στη Λεύκη, κατά συνέπεια η Τεχνική Υπηρεσία προχωρά στη μελέτη για να γίνει η δημοπράτηση του έργου ώστε να λυθεί, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα υδροδότησης».
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος, η παροχή της γεώτρησης θα ξεπεράσει τη μισή ημερήσια κατανάλωση της Δ.Ε. Γαργαλιάνων. Αναφορά έκανε και στην αντικατάσταση του αγωγού από το Αλικοντούζι μέχρι τους Γαργαλιάνους, λέγοντας πως η έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον αγωγό προχωράει, η μελέτη θεωρείται υπερπλήρης και είμαστε στη φάση όπου οι διάφορες υπηρεσίες θα γνωμοδοτήσουν για το έργο.
 
Αντιπολίτευση
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Στάθης Ανδρινόπουλος, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για απραξία, καθώς το πρόβλημα είναι γνωστό και δεν είχε κάνει κάτι νωρίτερα. Η γεώτρηση της Λεύκης, ανέφερε ο Στάθης Ανδρινόπουλος, είναι ανενεργή, και μάλιστα το 2013 είχε ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου προκειμένου να γίνει η εκμετάλλευσή της, αφού είχε προβλεφθεί το πρόβλημα του νερού. Ο κ. Ανδρινόπουλος είπε ότι υπάρχουν τρεις τουλάχιστον γεωτρήσεις για να μπουν στα δίκτυα όμως παραμένουν ανενεργές, είναι η γεώτρηση της Βάλτας, που τέλειωσε το 2009, η γεώτρηση στο λατομείων του Μητρόπουλου, όπου ήταν να γίνει και δοκιμαστική άντληση καθώς και η γεώτρηση της Λεύκης που υπάρχει 25 χρόνια τώρα.
Ωστόσο, ο δήμαρχος απατώντας στον κ. Ανδρινόπουλο είπε “για να πάρεις μια γεώτρηση και να την χρησιμοποιήσεις, χρειάζεται απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς και άδεια χρήσης”». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της τελευταίας συνεδρίασης του Δ.Σ. Τριφυλίας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, σχετικά με το θέμα της υδροδότησης της Δ.Ε. Γαργαλιάνων σημείωσε ότι η υδροδότηση γίνεται από τρεις διαφορετικές πηγές, «απ’ το Αλικοντούζι, απ’ τα υδρέματα και από τις γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή Γκούρι. Είναι γνωστό σε όλους ότι την καλοκαιρινή περίοδο, πράγματι, δημιουργούνται αρκετά προβλήματα και όσον αφορά στην ποσότητα του νερού και, δυστυχώς, πολλές φορές, όταν έχουμε βλάβες, το νερό δεν είναι επαρκές. Στο παρελθόν είχαμε αυτά τα προβλήματα, αλλά κάποια στιγμή με διάφορα μέτρα που είχαμε λάβει αλλά και με μικροέργα που είχαμε προγραμματίσει να γίνουν αναφέρομαι στο 2013, είχαμε σταματήσει τέτοια προβλήματα κι εάν είχαν ολοκληρωθεί αυτά τα μικροέργα που είναι μες στις δυνατότητες του δήμου θα είχε, τουλάχιστον, λυθεί οριστικά το θέμα της ποσότητας και θα μιλάγαμε πλέον με μεσομακροπρόθεσμα έργα να λύσουμε και το θέμα της ποιότητας. Το θέμα του νερού λύνεται με την αντικατάσταση του αγωγού του Αλικοντουζιού, που συμφωνούμε κι εμείς ότι πρέπει να γίνει και η μόνη δυνατότητα να γίνει αυτό είναι να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Τα μικροέργα, όμως, που είχαμε προγραμματίσει ήταν τα εξής: Πρώτον, υπήρχε κονδύλι εξασφαλισμένο για να γίνουν οι δοκιμαστικές αντλήσεις στη γεώτρηση στο πρώην νταμάρι του Μητρόπουλου, για τη γεώτρηση της Λεύκης, για τη γεώτρηση της Βάλτας, είχε δε ξεκινήσει μια διαδικασία εξεύρεσης λύσης για την υδροδότηση του Μουζακίου. Και το ερώτημά μας είναι: Όταν γίνεται κάποια γεώτρηση, που αποσκοπεί; Βεβαίως στο ότι θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία. Άρα, όταν γίνανε κάποιες γεωτρήσεις, της Λεύκης πολύ παλιά πριν 25 χρόνια, της Βάλτας, στο νταμάρι του Μητρόπουλου το 2009, ποιο θα έπρεπε να είναι το επόμενο βήμα; Θα έπρεπε να είναι ο εξοπλισμός τους και να δοθούνε σε χρήση. Αυτό έχει σταματήσει λοιπόν και σταμάτησε σκόπιμα από τη δημοτική Αρχή. Επισημαίνω, λοιπόν, ότι μόνο η γεώτρηση στο νταμάρι του Μητρόπουλου, που είναι πολύ κοντά στην κεντρική δεξαμενή του δήμου, θα μπορούσε να έχει δοθεί άμεσα και με πολύ λίγο κόστος και μελλοντικά, τονίζω, να λυθεί το πρόβλημα του Αλικοντουζιού, να γίνει ο νέος αγωγός επειδή οι καταναλώσεις του είναι πολύ μεγάλες…».
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα