Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΙΤΣΗ & ΞΑΝΘΟΥ Ξεκινάει η λειτουργία των 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ)

Ξεκινάει η λειτουργία των 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ)Τη χρηματοδότηση της λειτουργίας 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) με καταρχήν δημόσια δαπάνη 73,5 εκατ. ευρώ, ανακοινώνουν το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης και το Υπουργείο Υγείας.
Με την υπογραφή του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γιώργου Ιωαννίδη, ξεκινά η «Λειτουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, μέσω του νέου ΕΣΠΑ.
Με την απόφαση για την λειτουργία των 239 ΤΟΜΥ προχωρά η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού ολόκληρης της χώρας.
Οι ΤΟΜΥ, που προβλέπεται βάσει του σχεδιασμού να τριπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, θα στελεχωθούν από περίπου 3.000 οικογενειακούς γιατρούς (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) καθώς και από άλλους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας). Η δαπάνη για τη λειτουργία των νέων δομών θα ξεπεράσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το νέο ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους.
Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε ότι «για πρώτη φορά η ψήφιση ενός Σχεδίου Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) συνοδεύεται από ένα σχέδιο άμεσης υλοποίησης. Παράλληλα, λοιπόν, με τη ψήφιση του Νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, είναι έτοιμη η προκήρυξη για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, έχουν προσδιοριστεί τα

κριτήρια επιλογής και οι αμοιβές του προσωπικού και κυρίως έχει διασφαλιστεί η βιώσιμη χρηματοδότηση των νέων δομών».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε:
«Εξασφαλίσαμε τους απαραίτητους πόρους και προχωράμε στη χρηματοδότηση της πρωτοποριακής αυτής μεταρρύθμισης, η οποία αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο βήμα για την προάσπιση του κοινωνικού κράτους. Υλοποιούμε με συνέπεια τον κυβερνητικό σχεδιασμό για ένα αξιόπιστο, ποιοτικό, σύγχρονο και προσβάσιμο σε όλους Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Με τη λειτουργία των ΤΟΜΥ, ενισχύονται οι δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας, οι οποίες εκτός από την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, θα καλύψουν καθολικά και ισότιμα τον πληθυσμό με προτεραιότητα στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ παράλληλα θα ανασχέσουν την αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία και θα ανακουφίσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα