Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του ν/σ για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε, επί τον άρθρων και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κατά τη σημερινή, δεύτερη ανάγνωσή του.
"Παρά τις αιχμές ρητορικού χαρακτήρα, δεν επισκιάστηκαν τα χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου", σχολίασε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, "χαρακτηριστικά που κινούνται σε τρεις άξονες: την κοινωνική διάσταση, τη δημοκρατική διάσταση και την πρόθεση να καθιερώσει ακαδημαϊκούς κανόνες, σε ένα τοπία που το υπάρχον θεσμικό καθεστώς απορρύθμισε σε σημαντικό βαθμό".
Στην ομιλία του, ο κ. Γαβρόγλου υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά τις διατάξεις που αφορούν στα μεταπτυχιακά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η απαλλαγή από τα δίδακτρα ή τα τέλη εγγραφής "δεν είναι μέτρο φιλανθρωπίας, αλλά ανοίγματος των πανεπιστημίων σε όσους δεν μπόρεσαν να είναι μέρος της διαδικασίας των ΠΜΣ" και ότι, η ρύθμιση αναφορικά με τους μισθούς των καθηγητών "είναι θέμα ισοτιμίας στα πανεπιστήμια".
Ο υπουργός επανέλαβε ότι τα περιφερειακά συμβούλια δεν αντικαθιστούν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, και ότι τα ΣΙ καταργούνται και αναφορικά με το αίτημα εξομοίωσης των πτυχίων των 5ετών σπουδών με master τόνισε ότι "αναγνωρίζεται η ακαδημαϊκή ισοτιμία". "Η μοριοδότηση ή το βαθμολογικό, προφανώς να γίνει. Δεν μπορεί όμως να έχει

μισθολογικές επιπτώσεις", αποσαφήνισε.
Εξάλλου, ο υπουργός ανακοίνωσε και ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις, η πιο σημαντική εκ των οποίων αφορά τους ΕΛΚΕ. "Πρέπει να αναγνωριστεί ότι κάναμε τεράστια βήματα. Χθες το βράδυ συναντηθήκαμε και με τον κ. Τσακαλώτο, και με εκπροσώπους των Πρυτάνεων και καταλήξαμε το 30% των αποθεματικών που πάει στον προϋπολογισμό να γίνει 25%", δήλωσε. Ακόμη, μεταξύ των νομοτεχνικών βελτιώσεων περιλαμβάνεται ρύθμιση που δίνει παράταση στις συμβάσεις των συμβασιούχων του Ανοικτού Πανεπιστημίου, μέχρι τον Απρίλιο, ώστε να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός, μέσω ΑΣΕΠ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, διατυπώθηκαν για μια ακόμη φορά επιφυλάξεις και παρατηρήσεις. Ενδεικτικά, η βουλευτής ΝΔ και τομεάρχης Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου διατρέχεται από "προχειρότητα, οπισθοδρόμηση, υπερ-ρύθμιση και υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του υπουργού". "Προσπαθείτε απεγνωσμένα να φτιάξετε ένα αίσθημα συναίνεσης. Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι απέναντί σας", συμπλήρωσε η κ. Κεραμέως, ενώ, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος επανέλαβε τις αντιρρήσεις σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν το άσυλο, τη φοιτητική συμμετοχή στη διοίκηση των πανεπιστημίων ("να συμμετεχουν, όχι όμως να συνδιοικούν", είπε χαρακτηριστικά), την "υποβάθμιση του ρόλου της ΑΔΙΠ" και χαρακτήρισε "άυλο τίτλο" το μεταπτυχιακό των 5ετών σπουδών, αφού "δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοις πράγμασι".
Σημειώνεται, ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση και επεξεργασία την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Ιουλίου στην Ολομέλεια, με στόχο να ψηφιστεί την Τρίτη, 1 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα