Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Καλαμάτα: Καταδικάστηκαν τρεις για κακοποίηση ζώων - Ένας χρόνος φυλάκιση και 5.000 ευρώ

Σε 1 χρόνο φυλάκιση με αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ τον καθένα καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, τρεις Ελληνες κατηγορούμενους με το νόμο περί προστασίας ζώων συντροφιάς.
Ο ένας καταδικάστηκε γιατί εγκατέλειψε τον άρρωστο σκύλο του και πέθανε, ενώ οι άλλοι δύο τα είχαν αλυσοδεμένα να ζουν σε χώρους χωρίς καθαριότητα και κατάλληλο κατάλυμα, εκτεθειμένα στο κρύο, τη ζέστη και τη βροχή. Και στις τρεις περιπτώσεις, στο δικαστήριο παρευρέθηκε εκπρόσωπος του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας.
Σύμφωνα λοιπόν με τα κατηγορητήρια τα οποία αντιμετώπισαν και βρέθηκαν ένοχοι οι κατηγορούμενοι, τα σκυλιά τους δεν είχαν τη φροντίδα που έπρεπε και καμία κτηνιατρική περίθαλψη. Στη μία μάλιστα περίπτωση, όπου ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε ερήμην για την εγκατάλειψη του κατοικίδιου του, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ενώ το ζώο έπασχε από ερλιχίωση (μια νόσος που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια και χωρίς θεραπεία είναι θανατηφόρα), αυτός το είχε δεμένο στο μπαλκόνι και δεν έκανε θεραπεία σε

κτηνίατρο. Επιπλέον, ο χώρος όπου ζούσε στη βεράντα ήταν βρόμικος και αφού το εγκατέλειψε, μετά από λίγες ημέρες το σκυλί πέθανε.
ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Στις άλλες δύο περιπτώσεις, μέσα στην Καλαμάτα, οι ιδιοκτήτες των σκύλων κρίθηκαν ένοχοι για παθητική κακοποίηση, γιατί δεν παρείχαν την πρέπουσα φροντίδα και το κατάλληλο περιβάλλον διαβίωσης στα ζώα τους. Πιο συγκεκριμένα, στη μία περίπτωση ο ιδιοκτήτης του σκύλου (σύμφωνα με το κατηγορητήριο) κατηγορείτο ότι από το Μάιο έως και τον Ιούνιο του 2016, είχε το ζώο δεμένο με σκοινί σε ένα οικόπεδο, να ζει ανάμεσα σε χαλάσματα. Επιπλέον, όταν έγινε η καταγγελία και μετά, διαπιστώθηκε ότι ο σκύλος ούτε τσιπαρισμένος ήταν όπως ο νόμος προβλέπει, αλλά ούτε είχε κτηνιατρικό βιβλιάριο, ενώ ήταν γεμάτος με ψύλλους και τσιμπούρια.
Στην άλλη περίπτωση, ο ιδιοκτήτης του σκύλου καταδικάστηκε γιατί τον είχε δεμένο σε μια ταράτσα, δεν τον είχε τσιπαρισμένο και δεν του είχε κάνει κτηνιατρικές εξετάσεις. Επίσης, καταδικάστηκε γιατί σύμφωνα με την ετυμηγορία, το σπιτάκι όπου ζούσε το ζώο ήταν μια υποτυπώδης κατασκευή, χωρίς σκέπαστρο, οπότε και ακατάλληλο ως κατάλυμα.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΕΤΣΙ
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε μία τέταρτη περίπτωση, όπου και εκεί παρέστη εκπρόσωπος του Φιλοζωικού, ένας άλλος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση με αναστολή για παράβαση του υγειονομικού κανονισμού. Ο εν λόγω βρέθηκε κατηγορούμενος μετά από καταγγελία για το κοτέτσι του στην Καλαμάτα, γιατί εκτός του ότι το είχε σε κατοικημένη περιοχή, δεν ήταν και κατάλληλο (σύμφωνα με την κατηγορία) για να στεγάζει σε αυτό ζώα. Συγκεκριμένα, εκτός από τις κότες, σε αυτό είχε ακόμα 5 πρόβατα και ένα κατσίκι, καθώς και ένα γατάκι, τα οποία ζούσαν σε ένα χώρο χωρίς καθαριότητα, πολλά στοιβαγμένα άχρηστα αντικείμενα και έντομα (μαζεμένα εξαιτίας των ακαθαρσιών), συνθήκες δηλαδή από τις οποίες τα ζώα του θα μπορούσαν να αρρωστήσουν.
Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
Εν τω μεταξύ η “Ε” προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Φιλοζωικό Ομιλο Καλαμάτας, αλλά δεν βγήκε κανένας στο τηλέφωνο του σωματείου. Ωστόσο, τον περασμένο Ιανουάριο σε ρεπορτάζ με την πρόεδρό του Κατερίνα Πεζώνη είχαμε αναφερθεί στις αλλαγές στο σχετικό νόμο που δίνει πλέον τη δυνατότητα στα φιλοζωικά σωματεία να παρίστανται ως πολιτική αγωγή σε δίκες κακοποίησης ζώου. Με την εν λόγω νομοθετική διάταξη τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες στις δίκες όπου κάποιος κατηγορείται για κακοποίηση, βασανισμό ή βίαιη μεταχείριση κατά ζώου συντροφιάς και να ζητούν μάλιστα και αποζημίωση για το κακοποιημένο ζώο.
Οσον αφορά την εικόνα που έχει η Φιλοζωική για τις κακοποιήσεις ζώων στη Μεσσηνία και μας είχε μεταφέρει η κ. Πεζώνη, υπάρχουν δύο ειδών: Η παθητική κακοποίηση, που είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει το ζώο, δηλαδή για παράδειγμα “τα βαρελόσκυλα”, τα σκυλιά δηλαδή χωρίς κατάλυμα, χωρίς κατάλληλη τροφή και καθαριότητα. Υπάρχει όμως και η βίαιη κακοποίηση, που ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν μπορεί να χειριστεί το ζώο του, καταλήγει είτε να το εγκαταλείπει χτυπημένο, είτε να το χτυπάει ή να το κακοποιεί με διάφορους τρόπους.
(Φωτογραφία αρχείου) eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα