Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Τρία κρούσματα μελιταίου πυρετού τους τελευταίους μήνες στη Μεσσηνία

Την αυξημένη προσοχή σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με την κτηνοτροφία, αλλά και στην κατανάλωση φρέσκων γαλακτοκομικών, εφιστά ο προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, Περικλής Παπαδόπουλος, μετά τα τελευταία κρούσματα μελιταίου πυρετού που καταγράφηκαν στην περιοχή μας.
Ιδιαίτερα δε ζητά την ευαισθητοποίηση γιατρών στο ιστορικό ασθενών, καθώς το κρούσμα που καταγράφηκε σε γυναίκα, θα μπορούσε με μια απλή εξέταση αίματος να έχει διαγνωσθεί και να μην ταλαιπωρείται μήνες ολόκληρους ότι πρόκειται για σκελετικά προβλήματα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση στη Μεσσηνία, η γυναίκα, όταν πια κατέφυγε στην Αθήνα καθότι υπέφερε από αφόρητους πόνους στη μέση και στα άκρα, διαγνώστηκε με μελιταίο πυρετό, ενώ από την ίδια ασθένεια νόσησε και παιδί της. Επίσης, έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες και άλλο ένα κρούσμα σε άντρα, ο οποίος νοσηλεύθηκε στην Αθήνα.
Τα κρούσματα αυτά καταγράφονται από τη Διεύθυνση Υγείας της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας, τα οποία όπως επισημαίνεται από τους αρμοδίους, πρέπει να δηλώνονται άμεσα από το Νοσοκομείο και τους γιατρούς, καθώς έχει παρατηρηθεί μεγάλη καθυστέρηση σε αυτό, με αποτέλεσμα να καθυστερεί στη συνέχεια και η ενημέρωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να γίνει η απαιτούμενη έρευνα.Ζώα
Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιασθεί και στη Μεσσηνία μια αύξηση κρουσμάτων μελιταίου πυρετού, όχι μόνο σε ζώα, αλλά και σε ανθρώπους. Η αγορά ζώων από μονάδες που δεν έχουν κωδικό εκτροφής ή ζωοαγορές μπορεί να κρύβει μεγάλους κινδύνους.
Αρχικά, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι πολλοί και κυρίως νέοι, έχουν στραφεί τον τελευταίο καιρό της οικονομικής κρίσης στην αγορά ζώων, υπογραμμίζοντας ότι πρώτα θα πρέπει να απευθύνονται στις κτηνιατρικές υπηρεσίες για να ενημερώνονται για τις εγκεκριμένες μονάδες που έχουν υγιή ζώα. Πρόσθεσε δε, ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι, ακόμα και για τα οικόσιτα ζώα, είναι υποχρεωτικό να εφαρμόζουν το πρόγραμμα για το μελιταίο πυρετό (εμβολιασμός στα θηλυκά, αιμοληψία στα αρσενικά).
Για οποιαδήποτε μεταβολή του ζωικού τους κεφαλαίου, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να απευθύνονται, επίσης, στις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
 
Σοβαρή ασθένεια
Επιπρόσθετα, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις παράνομες ζωαγορές. Ο αγοραστής δεν γνωρίζει καν από πού προέρχονται τα ζώα αυτά και τι ασθένειες μπορεί να φέρουν.
Συνέστησε, δε, αυστηρά, λόγω των προβλημάτων με το μελιταίο πυρετό και την οζώδη δερματίτιδα στα βοοειδή, να σταματήσουν να αγοράζουν ζώα από παράνομες αγορές.
Για τα προϊόντα από τα οικόσιτα ζώα, ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής διευκρίνισε ότι το γάλα που παίρνουν από τα ζώα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλώνεται χωρίς να βραστεί. Μάλιστα, είπε ότι πρέπει να βράζεται κανονικά στους 100ο C και όχι απλώς να ζεσταίναται ή να «φουσκώνει», αλλά να κοχλάζει. Για δε το τυρί, να περνούν τουλάχιστον 3 μήνες πριν την κατανάλωση καταναλώσουν.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι για περίπου μια 5ετία δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα μελιταίου πυρετού σε ανθρώπους και ξαφνικά τον τελευταίο καιρό παρουσιάζονται κι αυτό τον ανησυχεί, εξ ου και ζητά από τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.
Ο μελιταίος πυρετός είναι σοβαρή ασθένεια για τον άνθρωπο, που μπορεί να του δημιουργήσει πολλά προβλήματα με μακροχρόνια θεραπεία και να του αφήσει αναπηρίες.
Μπορεί να διαγνωσθεί με μια απλή εξέταση αίματος και γι’ αυτό ζητά από τους γιατρούς να ενημερώνονται από τους ασθενείς για το ιστορικό και τις συνήθειές τους και όταν έχουν να κάνουν με έναν κτηνοτρόφο να βάζουν στο πλάνο τους και την εξέταση για το μελιταίο. Χαρακτηριστικά, μας ανέφερε πρόσφατο περιστατικό με γυναίκα στη Μεσσηνία, η οποία υπέφερε από πόνους στη μέση και τα άκρα για πολλούς μήνες και της έλεγαν ότι το πρόβλημα είναι ορθοπεδικό. Τελικά όταν αναγκάσθηκε να καταφύγει στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο ΚΑΤ διέγνωσαν ότι η γυναίκα είχε νοσήσει από μελιταίο πυρετό.
Της Βίκυς Βετουλάκη πηγή:το θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα