Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Πολύ κακό για το τίποτα η συνέντευξη Τατούλη

Μίλησε για «εκατό» θέματα, αποπληροφορώντας δημοσιογράφους και πολίτες
Π. Τατούλη για Κ. Μητσοτάκη: «Η ελληνική κοινωνία δε θέλει άλλους πατερούληδες» 
Για τα σκουπίδια και τις αναθέσεις καρφώνει τον Π. Νίκα ο Π. Τατούλης
«Το πρόβλημα με τον κ. Μητσοτάκη δεν είναι προσωπικό, είναι βαθύτατα πολιτικό. Η ελληνική κοινωνία δε θέλει άλλους πατερούληδες» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, δεχόμενος ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Καλαμάτα για τη Νέα Δημοκρατία και τη ρήξη που έχει επέλθει στις σχέσεις τους.
Σφοδρή ήταν και η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του δημάρχου Καλαμάτας και συνυποψηφίου του, Παναγιώτη Νίκα, με αιχμή του δόρατος το θέμα των απορριμμάτων. Εκμεταλλευόμενος, δε, συγκεκριμένη ερώτηση που του έγινε για τις αναθέσεις μεταφοράς σκουπιδιών από το Δήμο Καλαμάτας σε εργολάβο με ποινικό παρελθόν, ο κ. Τατούλης είπε για τον κ. Νίκα πως «όταν λες ότι θα έρθεις σε μίαν άλλη δομή για να επιβάλεις τη διαφάνεια, θα πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός για το δικό σου παρελθόν και για τους δικούς σου χειρισμούς». Μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα το χαρακτήρισε ως μείζον με μαύρες σελίδες. Επίσης, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας ότι δεν έκανε τίποτα για τα σκουπίδια και πως αν δεν ήταν η Περιφέρεια, «η Καλαμάτα θα ήταν ένας απέραντος σκουπιδότοπος».

Τέλος, για τα σενάρια ότι το αναπτυξιακό συνέδριο ήταν η αφορμή για να έρθει κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι όποιος το υποστηρίζει «πλανάται πλάνην οικτρά», καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους.

Νέα Δημοκρατία
Χθες ο κ. Τατούλης εμφανίσθηκε κατά των χρισμάτων, επιμένοντας στην ανεξαρτησία του συνδυασμού του. Μάλιστα, είπε ότι «η ανεξάρτητη δομή που δημιούργησε προκάλεσε ταραχή στο πολιτικό σύστημα» και πρόσθεσε: «Δε ζητήσαμε από κανέναν ούτε χρίσμα ούτε στήριξη. Το 2010 η στήριξη προήλθε από πρωτοβουλίες των πολιτικών κομμάτων και τη δεύτερη φορά η στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία ήρθε από την εκπεφρασμένη άποψη του τότε πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ότι στηρίζει την προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής λόγω του μεγάλου έργου. Αυτά δεν είναι κουβέντες δικές μου, είναι κουβέντες του κ. Σαμαρά».
Ακολούθως, σημείωσε ότι ο συνδυασμός του εμπιστεύεται και μιλάει μόνο με τους πολίτες και δεν εμπιστεύεται κανέναν κομματικό μηχανισμό. «Πιστεύουμε στους πολίτες και είμαστε απολύτως ειλικρινείς μαζί τους. Δεν τους είπαμε ποτέ πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Πολλές φορές έχω αναλάβει αυτό το κόστος. Δεν έχω εγκαταλείψει ποτέ τις αρχές και τις κεντροδεξιές και κεντροαριστερές ιδέες που είχα πάντοτε».
Σε ερώτηση για το πότε ακριβώς επήλθε η ρήξη στις σχέσεις του με τη Ν.Δ., ο κ. Τατούλης είπε ότι «οι απόψεις του ήταν άκρως επικίνδυνες για τα υψηλόβαθμα στελέχη, γιατί είχε διαφορετική προσέγγιση πάνω στη λειτουργία του κόμματος» και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα με τον κ. Μητσοτάκη δεν είναι προσωπικό, είναι βαθύτατα πολιτικό. Θέλει ανθρώπους που θα υπηρετήσουν την πολιτική του. Εγώ έχω διαφορετική προσέγγιση. Εμένα με ενδιαφέρει να υπηρετώ τους πολίτες και την Πελοπόννησο. Δε θα συμβιβαστώ με την άποψη του κ. Μητσοτάκη. Η ελληνική κοινωνία δε θέλει άλλους πατερούληδες. Τελείωσε αυτό το παραμύθι».
Σε επόμενη ερώτηση για το αν η Ν.Δ. επικοινώνησε μαζί του πριν από την επιλογή ως υποψηφίου του κ. Παν. Νίκα, αρχικά ο κ. Τταούλης είπε πως όταν υπήρξε θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, δήλωσε ότι θα καταθέσει υποψηφιότητα και η απάντηση που πήρε ήταν ότι δεν είναι μέλος του κόμματος. Πρόσθεσε πως δεν υπήρξε καμία επικοινωνία μαζί του και υπογράμμισε: «Οι απόψεις που εκφράζει τώρα τελευταία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν μία αντισυνταγματική αντίληψη, ότι θέλει περιφερειάρχες που θα είναι πειθήνια όργανα της κεντρικής κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης για να εκτελούν το πρόγραμμά του. Αντιλαμβάνεστε πόσο πίσω γυρίζει τη χώρα αυτό».
Για πιθανές διαγραφές στελεχών από κόμματα που δε θα πειθαρχήσουν στις επιλογές τους, ο περιφερειάρχης είπε ότι η νοοτροπία αυτή φέρνει τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω και πως πρόκειται για ενέργειες που δείχνουν μεγάλο έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων.
«Δημοκρατία χωρίς πολιτικά κόμματα δεν μπορεί να υπάρξει. Τα πολιτικά κόμματα, λοιπόν, και οι πρόεδροί τους θα πρέπει να σοβαρευτούν πάρα πολύ και να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τα εθνικά ζητήματα, τα κρίσιμα προβλήματα της κοινωνίας, μόνον με τις παρέες τους. Χρειάζεται αντίλογος, χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση. Και ο πρόεδρος του κόμματος, αυτός που στην πολιτική θεωρείται μάγκας, είναι αυτός που μπορεί να συνθέτει και να κρατά τις ισορροπίες», συμπλήρωσε.

Ευθείες βολές σε Π. Νίκα
Σε ό,τι αφορά το συνυποψήφιό του κ. Νίκα, από τα πρώτα που υπενθύμισε, όταν ρωτήθηκε, ήταν παλαιότερη δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας ότι το ΕΣΠΑ πρέπει να το πάρουν οι Δήμοι. «Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά αποτελούν εγγενή προβλήματα της δικής του παρουσίας και αυτά θα είμαι κομμάτια της προεκλογικής διαδικασίας. Πολλές φορές ακούω την έκκληση για πολιτικό πολιτισμό. Αυτά είναι λόγια και κουβέντες ανθρώπων που δεν έχουν καμία απολύτως πολιτική εμπειρία και δεν έχουν καταλάβει ότι ο πολιτικός διάλογος και η πολιτική αντιπαράθεση είναι ένα σημαντικό κομμάτι, που θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να μη στηρίζονται στις υποβολές των κομματικών μηχανισμών, αλλά να έχουν το κριτήριο της αξιολόγησης των προγραμμάτων, των απόψεων, των συμπεριφορών και των προτάσεων. Υπάρχουν, λοιπόν, μαύρα σημάδια, τα οποία και θα δούμε στο μέλλον».
Η επίθεση στον κ. Νίκα συνεχίσθηκε από τον Τατούλη, όταν κλήθηκε να απαντήσει για τις αναθέσεις μεταφοράς σκουπιδιών σε εργολάβο που βαρύνεται με κατηγορίες: «Δεν μπορώ να πω τι συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Νομίζω ότι είναι θέμα που πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Έκπληκτος άκουσα δημοτικό σύμβουλο να λέει ότι από το 2011 μέχρι το 2013 διατέθηκαν 7 εκατομμύρια για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Ξέρουν οι πολίτες της Καλαμάτας ότι πλήρωσαν 7 εκατομμύρια έναν εργολάβο, παραβάτη του κοινού Ποινικού Δικαίου; Και όχι μόνο αυτό: Ακούγεται και γράφεται, δεν ξέρω κατά πόσο είναι αληθή, ότι υπήρξαν και συμβάσεις οι οποίες έγιναν με ανάθεση. Περιμένουμε, λοιπόν, τη Δικαιοσύνη. Την υπόθεση την έχει αναλάβει ο εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Πεπόνης. Και μάλιστα, διάβασα ότι ζητήθηκε ο φάκελος από το Εφετείο της Πάτρας και το επιχείρημα ήταν ότι δεν μπορούσαν να στείλουν 10 μεγάλα χαρτοκιβώτια με το προανακριτικό και ανακριτικό περιεχόμενο. Εκείνο που θα ήθελα λίγο να σχολιάσω είναι πως, όταν λες ότι θα έρθεις σε μίαν άλλη δομή για να επιβάλεις τη διαφάνεια, θα πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός για το δικό σου παρελθόν και για τους δικούς σου χειρισμούς. Υπάρχει κι άλλο ζήτημα, Υπήρξε διεθνής διαγωνισμός με ανάδοχο τον “Ηλέκτωρ”. Υπάρχουν τέσσερις προγραμματικές συμβάσεις με ανάθεση με σημαντικά ποσά σε έναν ανάδοχο. Εάν εμείς κάναμε ανάθεση στην Περιφέρεια, θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν. Αυτά τα λέω, γιατί νομίζω ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις. Είναι ένα μείζον θέμα με μαύρες σελίδες».
Η επίθεση, ωστόσο, δε σταμάτησε εκεί, αφού σε άλλη ερώτηση για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη Μαραθόλακκα, ο κ. Τατούλης είπε ότι με τις αποφάσεις της Οικονομικής Eπιτροπής του Δήμου Καλαμάτας ο χώρος έχει μετατραπεί σε έναν καινούργιο ΧΑΔΑ. «Έχει πάνω από 10.000 τόνους αδεματοποίητα σύμμεικτα σκουπίδια και δεν τηρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις για μια λειτουργία προσωρινής διαχείρισης. Εμείς, το μόνο όπλο που έχουμε είναι τα πρόστιμα. Έχω πληροφορίες ότι προκλήθηκαν προβλήματα από τη λειτουργία του ευρύτερου χώρου, θα το δούμε αυτό. Εμείς εξ αρχής θέλαμε να διευκολύνουμε το Δήμο. Να μην ξεχνάμε ότι αν σήμερα η Καλαμάτα δεν είχε σκουπίδια, οφείλεται σε εμάς. Η Δημοτική Αρχή δεν έκανε τίποτα απολύτως προς αυτή την κατεύθυνση. Αν δεν ήμασταν εμείς, η Καλαμάτα θα ήταν ένας απέραντος σκουπιδότοπος».
Πάντως, σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει ως αντιπολίτευση στην Περιφέρεια σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές, ο κ. Τατούλης εξέφρασε τη βεβαιότητά του για τη νίκη του συνδυασμού του, τονίζοντας ότι η Πελοπόννησος έχει πολίτες υπερήφανους και ελευθερόφρονες.

Για Γ. Δέδε
Για τον πρώην αντιπεριφερειάρχη του και νυν γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Γ. Δέδε, που πιθανότατα θα είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια, όταν ρωτήθηκε ο περιφερειάρχης αρχικά επαίνεσε πως, όταν έφυγε από την Περιφερειακή Αρχή, παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη, αλλά μετά πρόσθεσε: «Έφυγε για να συγκροτήσει ένα συνδυασμό και να ξαναδημιουργήσει τον πολιτικό του φορέα, το ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες τού δώσανε την ευκαιρία να είναι επικεφαλής μιας παράταξης της αντιπολίτευσης. Δεν πέρασε, όμως, ούτε ένας μήνας, σε δύο συνεδριάσεις ήρθε και παραιτήθηκε για να γίνει γενικός γραμματέας μιας άλλης κυβέρνησης, με εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, του ΣΥΡΙΖΑ».

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα