Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Κόβουν το ρεύμα στο Γηροκομείο Αθηνών όπου μένουν 150 ηλικιωμένοι

Κόβουν το ρεύμα στο Γηροκομείο Αθηνών όπου μένουν 150 ηλικιωμένοιΤο γηροκομείο χρωστά πάνω από 1,3 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος. Στον χώρο φιλοξενούνται 150 ηλικιωμένοι
Εντολή για την απενεργοποίηση του μετρητή κατανάλωσης ρεύματος στο Γηροκομείο Αθηνών έχει δώσει η ΔΕΗ, καθώς το ίδρυμα χρωστά περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια ευρώ σε απλήρωτους λογαριασμούς. Ενώ το σκάνδαλο κακοδιαχείρισης από προηγούμενη διοίκηση εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η προσωρινή διοίκηση του ιδρύματος έχει καταθέσει αιτήσεις στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για έκδοση προσωρινών διαταγών, την ώρα που στο γηροκομείο φιλοξενούνται 150 ηλικιωμένοι. «Να πάψουν οι εχθροί του γηροκομείου να παρεμποδίζουν το έργο μας και να αφήσουν εμάς και τους
πραγματογνώμονες να κάνουμε τη δουλειά μας», δήλωσε στο LiFO.gr ο πρόεδρος του γηροκομείου Ζώης Κολιός.
 «Είναι έργο αγάπης και προσφοράς, εμείς δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα. Η πολιτεία και οι εισαγγελείς πρέπει να "ξυπνήσουν"», καταλήγει εκφράζοντας την ανησυχία του για την τύχη των ηλικιωμένων. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του LiFO.gr, τόσο η ΔΕΗ όσο και προμηθευτές κατηγορούν την διοίκηση του γηροκομείου πως ενώ έχει έσοδα από ακίνητα και τις συντάξεις των φιλοξενούμενων, δεν εξοφλεί εκκρεμείς λογαριασμούς. Η τελευταία πληρωμή στη ΔΕΗ είχε γίνει τον Μάιο του 2014 και έκτοτε η οφειλή έχει εξαπλασιαστεί. Τώρα, αν η διοίκηση δεν εμφανιστεί για διακανονισμό, το ρεύμα θα κοπεί. «Τα μοναδικά έσοδα που έχει το γηροκομείο προέρχονται αποκλειστικά από τις μισθώσεις των ακινήτων», υποστηρίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος κάνοντας λόγο για φιλοξενούμενους «μοναχικούς ανθρώπους χωρίς έσοδα».
«Οχτακόσια ακίνητα καταστρέφονται που θα μπορούσαν επιφέρουν έσοδα ώστε να πάμε σε ρυθμίσεις για ΔΕΚΟ και εφορία», ισχυρίζεται ο κ. Κολιός, που κάνει λόγο για «δικαστικά εμπόδια» στο εν λόγω εγχείρημα.
 Με αφορμή την εντολή για απενεργοποίηση του μετρητή κατανάλωσης ρεύματος στο Γηροκομείο, ο δικηγόρος και δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας, κατέθεσε αναφορά προς τον εισαγγελέα του Εφετείου Αθηνών, τονίζοντας πως οι διαφαινόμενες εξελίξεις μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη ζωή των πιο ευαίσθητων εκ των ηλικιωμένων.
Όπως επισημαίνει, το Γηροκομείο βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και ένα βήμα πριν από την αναστολή της λειτουργίας του, όπου απασχολούνται περίπου 90 εργαζόμενοι. Η ΔΕΗ είχε ενημερώσει με επιστολή της το σωματείο «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών» και στις 3 Ιανουαρίου έδωσε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να απενεργοποιήσει τον μετρητή. Στην επιστολή, που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Real News, σημειώνεται πως η εντολή για διακοπή της παροχής ρεύματος εντάσσεται στην αντιμετώπιση των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών», δηλαδή όσων θεωρείται πως διαθέτουν ρευστό αλλά παρόλα αυτά δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
«Παρά τις συνεχείς και τακτικές οχλήσεις μας τα τελευταία επτά χρόνια καθώς και της πρόσφατης εξώδικης πρόσκλησής μας δεν έχει καταστεί δυνατή η τακτοποίηση του υπερβολικά υπέρογκου χρέους σας, από καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας και ανεξόφλητους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς πολλών χρονικών περιόδων, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σας να υφίστανται από τον Αύγουστο του 2013, δηλαδή πέραν των έξι ετών», τονίζει η ΔΕΗ. Σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, η οφειλή ανέρχεται σε 1.313.574 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η προσωρινή διοίκηση του ιδρύματος έχει καταθέσει αιτήσεις στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, για την παροχή αδείας εκμίσθωσης συγκεκριμένων ακινήτων του Γηροκομείου. Στους λόγους της προσφυγής για έκδοση προσωρινών διαταγών περιλαμβανόταν και η οφειλή στη ΔΕΗ και η επαπειλούμενη διακοπή ρεύματος. Το δικαστήριο απέρριψε τις σχετικές αιτήσεις και ο Γιάννης Ντάσκας, ζητά από τον εισαγγελέα να διασφαλίσει τη ζωή των ηλικιωμένων, «με όποιον τρόπο κρίνει πρόσφορο, προστατεύοντας το Δημόσιο συμφέρον».
 Ως λύση, προτείνεται η σύνδεση του ρεύματος του Γηροκομείου κατευθείαν με τα αρμόδια υπουργεία, αφού «η διερεύνηση των σκανδάλων κακοδιαχείρισης βρίσκεται ακόμα σε πρώτο βαθμό εκδίκασης στο Εφετείο Κακουργημάτων κατά της πρώην αιρετής, μέχρι το 2016, διοίκησης, ενώ αναφορές του προσωρινού προέδρου του Δ.Σ. του Γηροκομείου για την έκθεση ηλικιωμένων σε κίνδυνο ζωής που έχουν κατατεθεί από το καλοκαίρι του 2018, εκκρεμούν».
 Το πολύκροτο σκάνδαλο του Γηροκομείου Αθηνών εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η υπόθεση αφορά στην κακοδιαχείριση στο Γηροκομείο κατά τη διάρκεια της διοίκησης του αρχιμανδρίτη Προκόπιου Μπούμπα.
Στο κατηγορητήριο περιγράφονται σοβαρές παραβάσεις για την ακίνητη περιουσία του γηροκομείου, καθώς πολλά οικήματα φαίνεται να μισθώνονταν με αδιαφανείς διαδικασίες ενώ εμφανίζονταν ως κενά, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται τα μισθώματα, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα