Πραγματικές φορολογικές αλλαγές, που προσφέρουν μια πρώτη φορολογική ελάφρυνση σε Πολίτες και Επιχειρήσεις, φέρνει το 2020.
Ειδικότερα, οι κυριότερες αλλαγές που έχει φέρει η νέα χρονιά στο πεδίο της φορολογίας είναι οι εξής:
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ
Οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους θα πληρώσουν φέτος φόρο εισοδήματος με μειωμένο συντελεστή.
Από το 28% μειώθηκε στο 24% ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2019, ενώ το ίδιο έγινε και για το φορολογικό συντελεστή των μερισμάτων, που μειώθηκε από το 10% στο 5%. Και οι δύο αυτές μειώσεις θα φανούν ταμειακά για τις επιχειρήσεις από φέτος, οπότε και θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος για τα κέρδη του 2019.
ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ
Καθιερώθηκε νέα φορολογική κλίμακα για τη φορολόγηση του εισοδήματος των φυσικών προσώπων.
ΜΙΣΘΩΤΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ
Η έκπτωση φόρου για μισθωτούς-συνταξιούχους που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται ως εξής:
-Άγαμος: 777 ευρώ, που συνεπάγεται αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ
-Έγγαμος με 1 παιδί: 810 ευρώ, για να προκύπτει αφορολόγητο 9.000 ευρώ
-Έγγαμος με 2 παιδιά: 900 ευρώ, για να προκύψει αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ
-Έγγαμος με 3 παιδιά: 1.120 ευρώ, που οδηγεί σε αφορολόγητο 11.000 ευρώ
-Έγγαμος με 4 παιδιά: 1.340 ευρώ, που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ
-Για κάθε επιπλέον τέκνο η έκπτωση φόρου προσαυξάνεται κατά 220 ευρώ.
Τα ποσά της έκπτωσης φόρου παρέχονται στο σύνολό τους για εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις έως 12.000 ευρώ.
Για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ οι εκπτώσεις φόρου θα περιορίζονται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.
Από τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, προκύπτουν μειώσεις στο φορολογικό βάρος για την πλειονότητα των μισθωτών και συνταξιούχων, που θα φανούν μέσω της μείωσης της παρακράτησης φόρου εισοδήματος. Κερδισμένοι της νέας φορολογικής κλίμακας είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς η νέα φορολογική κλίμακα τους προσφέρει ελάφρυνση σε όλη την γκάμα των εισοδημάτων.
ΟΛΟΙ, ΜΕ ΚΑΡΤΑ: 30% ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Όχι μόνο οι μισθωτοί, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει από το νέο έτος να δαπανούν τουλάχιστον το 30% του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
Εφόσον δαπανούν λιγότερα, τότε θα τους επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22% επί του ποσού της δαπάνης που υπολείπεται από το ελάχιστο απαιτούμενο.
Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται από το τριάντα τοις εκατό (30%) στο είκοσι τοις εκατό (20%) του πραγματικού τους εισοδήματος.
Στο φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών περιορίζεται στα πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 ευρώ), ενώ προβλέπονται εξαιρέσεις για φορολογούμενους που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, όπως είναι οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών και οι κάτοικοι μικρών οικισμών.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ AIRBNB
Θεσπίστηκε ακόμα και ηλεκτρονικό λουκέτο για τις πλατφόρμες διαμοιρασμού κατοικιών τύπου Airbnb, εφόσον δε συνεργαστούν με τις ελληνικές φορολογικές Αρχές για την παροχή στοιχείων αναφορικά με τις μισθώσεις και τα εισοδήματα από βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων.
Με το φορολογικό νομοσχέδιο θεσπίζεται το δικαίωμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να ζητά επίσημα τα σχετικά στοιχεία από τους δικτυακούς τόπους διαμοιρασμού ακινήτων. Εφόσον δεν ανταποκριθούν, οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο θα εντέλλονται να “ρίξουν μαύρο” στους σχετικούς ιστότοπους από το ελληνικό Internet. Αν οι πάροχοι Internet δε συμμορφωθούν, προβλέπεται πρόστιμο έως και 100.000 ευρώ.
ΑΚΙΝΗΤΑ: ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ
Θεσπίστηκε έκπτωση 40% από το φόρο εισοδήματος για τη δαπάνη ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων. Η μέγιστη έκπτωση φόρου είναι πλέον 6.400 ευρώ, που θα κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα φορολογικά έτη. Η έκπτωση φόρου ισχύει μόνο για τις εργασίες και όχι για τα υλικά και δίνεται σε τέσσερις ετήσιες δόσεις.
Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που πραγματοποιεί δαπάνη αναβάθμισης ακινήτου του με εργασίες ύψους 10.000 ευρώ, θα έχει συνολική έκπτωση 4.000 ευρώ, που θα μοιραστεί σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή 1.000 ευρώ ετησίως. Προϋπόθεση για την παροχή της έκπτωσης είναι η δαπάνη να έχει εξοφληθεί με τραπεζικό μέσο και να έχει εκδοθεί για αυτήν φορολογικό παραστατικό.
ΝΕΑ ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Ισχύει νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση.
Για τις τακτικές φορολογικές οφειλές οι δόσεις μπορούν ακόμα και να διπλασιαστούν, δηλαδή από τις 12 να φτάσουν έως και τις 24, ενώ για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές μπορούν να φτάσουν έως και τις 48, αντί για έως 24 που ισχύουν σήμερα. Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων ορίζεται με βάση εισοδηματικό κριτήριο. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέγουν για τακτικές φορολογικές οφειλές, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, περισσότερες από 12 δόσεις θα επιβαρύνονται με αυξημένο επιτόκιο κατά μία εκατοστιαία μονάδα. Το ίδιο θα γίνεται και για όσους επιλέγουν να εξοφλήσουν έκτακτες φορολογικές οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς, σε περισσότερες από 24 δόσεις.
ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΕ ΕΙΔΟΣ
Μειώθηκε η φορολόγηση των παροχών σε είδος, αλλά και στα stockoptions στους εργαζομένους (στο 15% από 45% σήμερα), εφόσον διακρατηθούν για περισσότερους από 24 μήνες.
ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ ΒΡΕΦΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ
Μειώθηκε ο ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24%, που είναι σήμερα, στον μειωμένο συντελεστή 13%.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ
Εντός του έτους έρχεται και επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα με επέκτασή τους σε περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται.
Η δημιουργία νέου πλαισίου για τις αντικειμενικές αξίες αποτελεί, για το οικονομικό επιτελείο, μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα θα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει.
Με το δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών και τη σχετική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αναθεωρήσει τη φορολογία ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ και στη φορολογία κεφαλαίου, όπως είναι οι συντελεστές και τα κλιμάκια των φόρων κληρονομιάς, μεταβίβασης κ.ά. Ανακοινώθηκε ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί επιπλέον 8% προκειμένου να ολοκληρωθεί η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% για όλους τους ιδιοκτήτες (προηγήθηκε το 2019 μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%).
ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εντός του 2020 έρχεται μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ποσοστό που μπορεί να ανέλθει ακόμα και 30%.
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Φεβρουαρίου
-
Aνακοινώθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής κύριων και επικουρικών συντάξεων από
τον ΕΦΚΑ. Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού
μεταξύ Μ...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα