Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Από εξετάσεις θα περνούν οι διοικητές νοσοκομείων – Θα ελέγχονται κάθε τρίμηνο σε τέσσερις τομείς

Στα νοσοκομεία τοποθετήθηκαν λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου οι πρώτοι διοικητές, μια εβδομάδα μετά τις τροποποιήσεις που πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας σε 13 πρόσωπα από το σύνολο των 111 νέων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών.
Οι διορισμοί των πρώτων διοικήσεων σε νοσοκομεία της Αθήνας δημοσιεύτηκαν στην Eφημερίδα της Κυβέρνησης και αναμένεται να δημοσιευτούν σε ΦΕΚ σταδιακά οι διορισμοί για το σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας. Οι πρώτοι διοικητές υπέγραψαν και το συμβόλαιο αποδοτικότητας βάσει του οποίου θα αξιολογούνται κάθε τρίμηνο, μέσα από μια διαδικασία – καινοτομία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σύμβαση αποδοτικότητας, οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων θα ελέγχονται ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά σε τέσσερις τομείς: Οικονομική διαχείριση, επενδύσεις – αναπτυξιακή πολιτική, λειτουργική επάρκεια και ποιότητα-ασφάλεια ασθενών.
Oσον αφορά στην οικονομική διαχείριση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οι… εξετάσεις που θα περνούν ανά τρίμηνο οι διοικητές αφορούν, μεταξύ άλλων, στο κόστος ανά ημέρα

νοσηλείας, σε έσοδα και έξοδα, στην τάση δημιουργίας νέων χρεών, στο σύνολο των απλήρωτων υποχρεώσεων, στο κόστος προμηθειών μέσω διαγωνισμών, στον δείκτη μέσης περιόδου εξοφλήσεως των πληρωτέων λογαριασμών, στο ποσοστό υπέρβασης προϋπολογισμού.
Στον τομέα της αναπτυξιακής πολιτικής, οι διοικητές θα κρίνονται στον προϋπολογισμό έργων για αναβάθμιση υποδομών, στον προϋπολογισμό συμβασιοποιημένων έργων σε προγράμματα ΕΣΠΑ και στα ποσά από δωρεές. Οι δείκτες που αφορούν στην αύξηση της λειτουργικής επάρκειας των νοσοκομείων είναι, μεταξύ άλλων, οι κλειστές ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών), το ποσοστό κάλυψης κλινών, ο αριθμός των διακομιδών σε άλλα νοσοκομεία, το ποσοστό των κενών κλινών πριν τη γενική εφημερία.
Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα και την ασφάλεια των ασθενών, οι εξεταζόμενοι δείκτες για τους διοικητές είναι το ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η κατανάλωση αντιβιοτικών, το ποσοστό συμμόρφωσης στην υγιεινή των χεριών, το ποσοστό χρήσης γενοσήμων, ο αριθμός των κλινικών μελετών κ.ά.
Hδη δημοσιεύτηκαν στην Eφημερίδα της Κυβέρνησης οι διορισμοί του νέου διοικητή και του υποδιοικητή του Ασκληπιείου Βούλας, όπως και των νέων διοικητών του Ευαγγελισμού, του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γεννηματάς», του Λαϊκού και του Αγίου Σάββα. Ακολουθούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα νέα πρόσωπα για το νοσοκομείο ΚΑΤ, το «Αττικόν», το «Ελπίς», το γυναικολογικό «Eλενα Βενιζέλου», το Σισμανόγλειο.
Η θητεία των διοικητών είναι τριετής. Σύμφωνα με τη σύμβαση αποδοτικότητας, οι διοικητές είναι υποχρεωμένοι εντός 30 ημερών από την υπογραφή της να συλλέξουν τους παραπάνω δείκτες με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία. Για όλη τη διάρκεια της θητείας τους, οι διοικητές οφείλουν να υποβάλλουν εντός 15 ημερών μετά το τέλος κάθε ημερολογιακού τριμήνου το σύνολο των δεδομένων που αφορούν τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τον διοικητή της ΥΠΕ μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του υπουργείου Υγείας προς απόδειξη της επίτευξης της ορισθείσας στοχοθεσίας.
Σύμβαση αποδοτικότητας υπογράφουν και οι αναπληρωτές διοικητές, οι οποίοι θα αξιολογούνται βάσει διαφοροποιημένων σε σχέση με των διοικητών δείκτες. Συγκεκριμένα, οι αναπληρωτές διοικητές θα κρίνονται στους εξής τομείς: Πληροφοριακά συστήματα (κόστος πληροφοριακών συστημάτων, αναβάθμιση αυτών κ.ά.), λειτουργικοί δείκτες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα χειρουργεία (αριθμός επεμβάσεων, ποσοστό υλοποίησης λίστας χειρουργείων) τα οποία όπως φαίνεται από το συμβόλαιο αποδοτικότητας θα είναι ευθύνη των αναπληρωτών διοικητών. Οι αναπληρωτές διοικητές θα αξιολογούνται, επίσης, σε δείκτες που αφορούν σε προγράμματα υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων, στις εφημερίες και τις υπερωρίες προσωπικού και στην προστασία δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας. eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα