Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Εκτός προϋπολογισμού προεκλογικές δεσμεύσεις του δημάρχου Τριφυλίας

Σε αναμονή υλοποίησής τους με αναμόρφωση ή μελλοντική τροποποίηση
Στη δημόσια ζωή του τόπου, είναι γνωστό, σημασία δεν έχουν τα λόγια και οι εξαγγελίες, αλλά οι πράξεις και κυρίως η συνέπεια λόγων και πράξεων. Όταν υπάρχει αναντιστοιχία λόγων και πράξεων, συνακόλουθα υπάρχει θέμα που δεν είναι τόσο πολιτικό, όσο αξιοπιστίας. Η αξιοπιστία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμπιστοσύνη. Στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως συνηθίζεται να λέγεται, αλλά και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι πάμπολλα τα παραδείγματα και οι περιπτώσεις που άλλα λέγονται προεκλογικά και άλλα γίνονται μετεκλογικά. Υπάρχουν εξαγγελίες, ωστόσο, που έγιναν λόγια του αέρα, όπως λέει ο λαός μας.
Ο προϋπολογισμός του 2020 αποτυπώνει μια δουλειά ενός έτους, οκτώ μήνες της προηγούμενης δημοτικής Αρχής και τρεισήμισι της νέας δημοτικής Αρχής, επισήμανε κατά

τη συζήτηση του προϋπολογισμού οικ. έτους 2020 η αντιδήμαρχος, Χάιδω Παναγιωτοπούλου. «Ποιο είναι το όραμα της δημοτικής Αρχής; Είναι το πρόγραμμά της. Γιατί αυτό παρουσίασε, μ’ αυτό εκλέχθηκε», τόνισε ο Στάθης Ανδρινόπουλος. «Για εμάς, οι δεσμεύσεις όπως αναλυτικά αναφέρονται στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, αποτελούν το στόχο για κάθε ημέρα διοίκησης, την πυξίδα που ορίζει την πορεία μας, το γνώμονα για τις καθημερινές μας αποφάσεις», σημείωσε στην εισήγησή του o πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Διοικητικού, Οικονομικού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Δημήτριος Στριμπάκος. Ωστόσο, διαβάζοντας κανείς τον προϋπολογισμό του 2020 του δήμου Τριφυλίας διαπιστώνει ότι απ’ αυτόν απουσιάζουν προεκλογικές δεσμεύσεις του προγράμματος του συνδυασμού του δημάρχου, που οιοσδήποτε μπορεί να το διαβάσει στο διαδίκτυο. Σημειώνεται εμβόλιμα ότι, προ της σύνταξης του τεχνικού προγράμματος και του σχεδίου προϋπολογισμού δεν ζητήθηκαν προτάσεις από τις Κοινότητες και τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και δεν έγινε καμία διαβούλευση ούτε ελήφθη απόφαση για καθορισμό ετήσιας Πάγιας Προκαταβολής που θα διατίθεται στις Κοινότητες.
Προεκλογικές δεσμεύσειςΕπίσης, ως προς τις προεκλογικές δεσμεύσεις: Προ της σύνταξης του τεχνικού προγράμματος και του σχεδίου προϋπολογισμού δεν ελήφθη απόφαση για μείωση των δημοτικών τελών, για την οποία είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο δήμαρχος και ο συνδυασμός του, αναφέροντας στο πρόγραμμά τους: «Μείωση 10% των δημοτικών τελών για Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα και επιπλέον 10% για τους συνεπείς καταναλωτές», παρότι στην Οικονομική Επιτροπή έγινε πρόταση από την Αντιπολίτευση για μείωση των τελών, την οποία όμως καταψήφισε η παράταξη δημάρχου.

Στον προϋπολογισμό 2020 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κωδικός και πρόβλεψη για «Υπογεννητικότητα. Με τη γέννηση κάθε παιδιού ο δήμος θα παρέχει ετήσιο επίδομα σίτισης ποσού 1.000 ευρώ για τα πρώτα τρία χρόνια», όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο δήμαρχος και ο συνδυασμός του στο πρόγραμμά τους.

Στον προϋπολογισμό 2020 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κωδικός και πρόβλεψη για «Υποτροφία σε όλους τους απόφοιτους των Λυκείων μας που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Ο δήμος θα παρέχει δωρεάν ηλεκτρονικό υπολογιστή και χρηματικό επίδομα της τάξεως των 380 ευρώ. Το εν λόγω χρηματικό επίδομα θα προέρχεται από Ιδιωτικούς Φορείς μέσα από δωρεές», όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο δήμαρχος και ο συνδυασμός του στο πρόγραμμά τους. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, δηλαδή, το ποσό που απαιτείται για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών οι οποίοι θα δίδονταν στους εισαχθέντες Τριφύλιους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στον προϋπολογισμό 2020 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κωδικός και πρόβλεψη για πρόσληψη εταιρείας security, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο δήμαρχος κι ο συνδυασμός του στο πρόγραμμά τους που επί λέξει αναφέρεται: «Προτεραιότητα η ασφάλεια όλων των πολιτών: 1) Δημόσιος διαγωνισμός για πρόσληψη εταιρείας security για τις περιοχές (Δ.Ε. Αετού, Δ.Ε. Αυλώνας, Δ.Ε. Τριπύλης, Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνοι), προϋπολογισμός έργου: 180.000 ευρώ».

Προφανώς, λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος θητείας της νέας δημοτικής Αρχής Τριφυλίας δεν κατέστη εφικτό να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2020 οι ως άνω προεκλογικές δεσμεύσεις του δημάρχου και αυτό είναι κατανοητό. Προφανέστατα ο δήμαρχος έχει κάνει επαφές και παρεμβάσεις για προγράμματα και χρηματοδοτήσεις που θα δούμε προσεχώς. Ας αναμένουμε, λοιπόν, κατά τη διάρκεια του έτους, την αναμόρφωση του προϋπολογισμού ή και τις τροποποιήσεις του.
Του Ηλία Γιαννόπουλου tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα