Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

«Ο πρωτογενής τομέας στη Μεσσηνία βουλιάζει» προειδοποιούν οι αγρότες

«Αν δε δοθούν λύσεις, θα πλημμυρίσει η Nομαρχία με 100 τόνους πατάτας»
Πατατοπαραγωγοί και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων επισκέφθηκαν τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο
Τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας επισκέφθηκε χθες το πρωί αντιπροσωπεία πατατοπαραγωγών από την περιοχή της Μεσσήνης, καθώς και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων της Μεσσηνίας. Κύριο θέμα στην «ατζέντα» της συζήτησης ήταν φυσικά η απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσήνης, ενώ έθεσαν στον αντιπεριφερειάρχη και άλλα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στη Μεσσηνία.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πατατοπαραγωγός από τη Μεσσήνη, Κώστας Νικ. Δουρούμης, τόνισε ότι ο Στάθης Αναστασόπουλος τους υποσχέθηκε να κάνει

ό,τι περνάει από το χέρι του, κάτι που, όπως είπε, έχει αποδείξει και στο παρελθόν. Επανέλαβε, δε, τη «δραματική» κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσήνης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν δε βρεθεί λύση άμεσα, την επόμενη φορά που θα επισκεφτούν τη Νομαρχία θα τη γεμίσουν με 100 τόνους πατάτας, για «να φάει ο κόσμος».
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, Σπύρος Νικολόπουλος, σημείωσε ότι συμπαρίστανται στα δίκαια αιτήματα των πατατοπαραγωγών, ενώ ανέφερε τη δέσμευση που τους έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης, τόσο για διενέργεια ελέγχων όσο και για δημόσια τοποθέτηση για την «αισχροκέρδεια» που παρατηρείται από την απόκλιση της τιμής σε παραγωγούς και σούπερ μάρκετ.
Ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, έθεσε μιαν άλλη σημαντική παράμετρο και ένα «πάγιο» αίτημα των αγροτών, αυτό της κατώτερης εγγυημένης τιμής στα αγροτικά προϊόντα, που θα εξασφάλιζε ένα κέρδος στον παραγωγό, προκειμένου να είναι σε θέση να καλλιεργήσει και του χρόνου το χωράφι του, αλλά και στον καταναλωτή μια λογική τιμή. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς προσφέρει κατώτερες εγγυημένες τιμές στα διόδια και τις ανεμογεννήτριες, ενώ στους αγρότες λέει ότι δεν μπορεί. Σχολίασε, μάλιστα, ότι η Πολωνία, που είναι χώρα της Ε.Ε., το κάνει…
Τελευταίος μίλησε, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, Κώστας Αποστολόπουλος, ο οποίος έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάθε χρόνο ο πρωτογενής τομέας της Μεσσηνίας «βουλιάζει». Ως παράδειγμα έφερε την τιμή του ελαιολάδου, που κοστίζει 2 ευρώ στον παραγωγό και στο σούπερ μάρκετ πωλείται 4 και 5 ευρώ, την πατάτα που κοστίζει 0,25 λεπτά και στο σούπερ μάρκετ 1,20-1,50 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι ανάλογη πορεία θα ακολουθήσουν το καρπούζι της Τριφυλίας και τα κηπευτικά. Ζήτησε, δε, απ’ όλους τους βουλευτές του νομού, τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη να «συστρατευτούν» και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ο οποίος, όπως είπε, ενδιαφέρεται μόνο για τους μεγαλοεμπόρους.


Στάθης Αναστασόπουλος: «Αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με την τιμή της πατάτας – Τα πολυκαταστήματα να επιλέγουν τα άριστα μεσσηνιακά προϊόντα»
Στο πλευρό των πατατοπαραγωγών, με όσα μέσα διαθέτει, σημείωσε πως βρίσκεται και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση τόνισε και από την πλευρά του πως αυτό που συμβαίνει με την τιμή της πατάτας, που οι παραγωγοί πωλούν 0.20 λεπτά και στα «ράφια» των σούπερ μάρκετ είναι στα 1.20 ευρώ, είναι αδιανόητο. Πρόσθεσε ότι η Περιφερειακή Αρχή έχει δυνατότητα μόνο σε ελέγχους προέλευσης των προϊόντων και όχι στον καθορισμό των τιμών στο πλαίσιο λειτουργίας της «ελεύθερης αγοράς». Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Βορίδη, και το πρώτο θέμα που του έθεσε ήταν αυτό των πατατοπαραγωγών, χωρίς ωστόσο να λάβει μέχρι στιγμής κάποια απάντηση, κάτι που αναμένεται.
Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση προς τα μεγάλα πολυκαταστήματα της περιοχής να προτιμήσουν την άριστη ποιότητα της μεσσηνιακής πατάτας από άλλες εισαγόμενες, ενώ το ίδιο ζήτησε και από τους Μεσσήνιους καταναλωτές, να δείχνουν προτίμηση στα ελληνικά και δη στα τοπικά προϊόντα, όπως είναι η μεσσηνιακή πατάτα και τα κηπευτικά της Τριφυλίας. Του Κώστα Γαζούλη  tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα