Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Τι παθαίνει όποιος πίνει χλωρίνη. Τι έχουν δείξει περιστατικά ασθενών;


Οι πιθανές επιπτώσεις κυμαίνονται από διαβρωτικές βλάβες έως σαπωνοποίηση και νέκρωση των ιστών. Τι έχουν δείξει οι υπάρχουσες μελέτες. Οι κίνδυνοι και από το καθαρό οινόπνευμα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο πρώτος που είχε τη φαεινή ιδέα να δοκιμαστεί η χλωρίνη για θεραπευτικούς σκοπούς. Τουναντίον, εδώ και μια δεκαετία «ξεφυτρώνουν» σαν τα μανιτάρια στο διαδίκτυο «θεραπείες» με χλωρίνη που υπόσχονται να θεραπεύσουν από τη γρίπη και το κρυολόγημα μέχρι τον ιό HIV/AIDS και τον αυτισμό.
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) ήδη από το 2010 προειδοποιεί το κοινό για τους κινδύνους από προϊόντα που πωλούνται με ονομασίες όπως Miracle ή Master Mineral Solution, Miracle Mineral Supplement, MMS, Chlorine Dioxide (CD) Protocol, Water Purification Solution (WPS) κ.λπ.

Το 2019, λ.χ., η FDA προειδοποίησε ότι η κατανάλωση αυτού του είδους των προϊόντων «είναι σαν να πίνει κάποιος καθαρή χλωρίνη». Και πρόσθεσε πως οι καταναλωτές δεν πρέπει να τα δίνουν για κανένα λόγο ούτε στα παιδιά τους (!).

Επιπλέον, νωρίτερα τον Απρίλιο η FDA πήγε στα δικαστήρια μια ομάδα που πωλούσε ένα τέτοιου είδους προϊόν ως θεραπεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Οι δίκες εκκρεμούν, αλλά τουλάχιστον βγήκε προσωρινή διαταγή που απαγορεύει την πώλησή τους.

Ποιο είναι το γενικό συμπέρασμα της FDA; «Τα προϊόντα με υποχλωριώδες νάτριο (χλωρίνη) είναι επικίνδυνα και εσείς και η οικογένειά σας δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε», υπογράμμισε σε μία από τις προειδοποιήσεις της.

Τι προκαλεί η χλωρίνη στον οργανισμό

Τι μπορεί να πάθει όμως όποιος πίνει προϊόντα με χλωρίνη ή με καθαρό οινόπνευμα, όπως επίσης έχει συμβεί; Και τα δύο, απαντούν οι ειδικοί, είναι τοξικά. Επομένως προκαλούν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό και μπορεί να αποβούν μοιραία.

Όταν καταναλώνεται η χλωρίνη μπορεί να προκαλέσει την επονομαζόμενη υγροποιητική νέκρωση. Είναι μία κατάσταση κατά την οποία μετατρέπονται οι ιστοί σε μία υγρή, ιξώδη μάζα. Η χλωρίνη προκαλεί επίσης βλάβες στα κύτταρα καθώς το χλώριο αντιδρά με τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια των ιστών, με μια διαδικασία που λέγεται σαπωνοποίηση, ανέφεραν το 2018 γιατροί από την αμερικανική Ένωση Ιατρών Επείγουσας Ιατρικής (EMRA).

Την ίδια χρονιά, δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ), η περίπτωση ενός 65χρονου ο οποίος κατανάλωσε κατά λάθος μία ταμπλέτα χλωρίνης. Λίγες ώρες μετά τη λήψη της, έχασε τη φωνή του και οι ιστοί στο λάρυγγά του άρχισαν να νεκρώνονται, είχαν γράψει οι γιατροί του. Για να τον σώσουν χρειάστηκε να τον νοσηλεύσουν για εβδομάδες στο νοσοκομείο, υποβάλλοντάς τον μεταξύ άλλων σε τραχειοστομία.

Σε μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 στην επιθεώρηση Clinical Toxicology, αμερικανοί επιστήμονες είχαν αναφέρει ότι είναι συχνά τα ατυχήματα με χλωρίνη. Κάθε χρονιά την περίοδο 2012-2016 αναφέρονταν στα αμερικανικά κέντρα δηλητηριάσεων 43.000-46.000 περιστατικά. Άλλα από αυτά αφορούσαν κατανάλωση χλωρίνης και άλλα εισπνοή των ατμών της.

Οι ερευνητές σημείωναν σε αυτή τη μελέτη ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας χλωρίνης μπορεί να προκαλέσει «σοβαρή και μερικές φορές μοιραία διαβρωτική βλάβη». Μάλιστα αυτό ισχύει είτε το διάλυμα της χλωρίνης είναι αραιωμένο είτε συμπυκνωμένο.
Και το καθαρό οινόπνευμα

Κίνδυνος υπάρχει και με την ισοπροπυλική αλκοόλη ή άλλη μορφή καθαρού οινοπνεύματος. Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε στο MedPage Today η περίπτωση 35χρονου, ο οποίος φοβόταν ότι τον είχε μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις του. Είχε καταναλώσει άγνωστη ποσότητα αλκοόλ από ένα μπουκάλι με περιεκτικότητα 91% σε καθαρό οινόπνευμα.

Όταν ένας άνθρωπος πίνει οινόπνευμα, αυτό απορροφάται από τον οργανισμό και φθάνει στο ήπαρ. Εκεί διασπάται σε ακετόνη και ύστερα μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος. Μέσω του αίματος φθάνει σε όλο το σώμα. Ο οργανισμός όμως δεν μπορεί να διασπάσει περαιτέρω την ακετόνη. Έτσι, πρέπει να την αποβάλλει εν καιρώ μέσω των ούρων. Στην πορεία, όμως, μπορεί να προκληθούν βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή στον εγκέφαλο.

Για την ιστορία, ο νεαρός άνδρας ήταν πολύ τυχερός. Έπεσε σε κώμα, αλλά ευτυχώς ο οργανισμός του απέβαλλε γρήγορα την ακετόνη και συνήλθε.

Βέβαια, κάποιοι αναρωτιούνται τι πειράζει το καθαρό οινόπνευμα, αφού οινόπνευμα περιέχει και το τσίπουρο.
Καλό είναι να γνωρίζουν πως ποτά και οινόπνευμα για εντριβή περιέχουν διαφορετικό είδος αλκοόλης. Επιπλέον, και η υπερκατανάλωση ποτών είναι τοξική για τον οργανισμό. Μπορεί, π.χ., να προκαλέσει την οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ η οποία έχει κοστίσει ζωές (και στη χώρα μας).
ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα