Είναι η διασημότερη στον κόσμο και τα συστατικά της είναι απλά: Βασιλικός, τομάτα, μοτσαρέλα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ο λόγος για τη μαργαρίτα, την πρώτη πίτσα που δοκιμάσαμε όλοι και κανείς δεν έχει πει πως δεν του άρεσε.
Από πού, όμως, πήρε το όνομά της;
Η πιο διαδεδομένη ιδέα, είναι η Μαργαρίτα της Σεβοΐας, σύζυγος του Βασιλιά Ουμπέρτο Ι της Ιταλίας. Επισκέφθηκαν μαζί τη Νάπολη το 1889 και αποφάσισαν να ξεκουραστούν στο πιο γνωστό εστιατόριο: Την Pizzeria Brandi. Εκεί εργαζόταν ο πιο διάσημος σεφ της εποχής, Ραφαέλε Εσποζίτο,
και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του προκειμένου να τους εντυπωσιάσει. Δημιούργησε ένα πιάτο που ονόμασε Πίτσα Μαργαρίτα, και το αφιέρωσε, φυσικά, στην ευγενή που τον
επισκέφθηκε.
Παρότι η λέξη «πίτσα» αναφερόταν κυρίως σε γλυκά, λόγω της γλυκιάς γεύσης της ζύμης, εκείνος καινοτόμησε χρησιμοποιώντας αλμυρά υλικά. Εμπνευσμένος από τα χρώματα της ιταλικής σημαίας, ετοίμασε κάτι που εντυπωσίασε τόσο τη βασίλισσα, που τον έκανε γνωστό σε όλη τη χώρα.
Μία άλλη θεωρία, όχι εξίσου διάσημη, θέλει το αγαπημένο αυτό φαγητό να πήρε το όνομά του από το γνωστό λουλούδι, λόγω του σχήματός του.
Πηγή:jenny
Η ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΔΗ
-
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Τον αείμνηστο βαλυραίο Αθανάσιο Καρύδη, είχα επισκεφτεί 2 φορές στη
Θεσσαλονίκη, φωτογράφισα από το αρχειακό του ...
Πριν από 18 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα