Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Ερώτηση Χαρίτση στη Βουλή: Άμεση στήριξη των παραγωγών μεσσηνιακής πατάτας

Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχετικά με τη μεσσηνιακή πατάτα, καθώς χιλιάδες τόνοι παραμένουν αδιάθετοι εξαιτίας των αθρόων και χωρίς έλεγχο εισαγωγών πατάτας Αιγύπτου, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση.
Ο κ. Χαρίτσης τονίζει ότι είναι αδιανόητο, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, «ποιοτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως είναι η ανοιξιάτικη μεσσηνιακή πατάτα, λόγω των χαμηλών τιμών διάθεσης και του υψηλού κόστους παραγωγής να παραμένουν απούλητα στα χωράφια. Όταν, μάλιστα, η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετική και ποιοτικά και ποσοτικά για το μεσσηνιακό προϊόν.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις αθρόες εισαγωγές πατάτας Αιγύπτου, που πλησιάζουν τους 70.000 τόνους, με κόστος ανά κιλό από 7 έως 15 λεπτά, δεν αφήνει κανένα περιθώριο κέρδους στους Μεσσήνιους παραγωγούς, τη στιγμή που το μέσο κόστος ανά στρέμμα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν ούτε τα έξοδα παραγωγής τους και να γίνεται ασύμφορη μέχρι και η συλλογή της. Τη στιγμή που οι εισαγωγείς και οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων αποκομίζουν τεράστια κέρδη οι Έλληνες παραγωγοί βλέπουν την παραγωγή τους να σαπίζει στα χωράφια, με αποτέλεσμα, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, η μελλοντική παραγωγή αυτού του ξεχωριστού προϊόντος της μεσσηνιακής γης να οδηγηθεί σε εξαφάνιση».

Καταλήγοντας ο Αλέξης Χαρίτσης ζητά να ενημερωθεί για τις άμεσες ενέργειες του υπουργού, προκειμένου η φετινή σοδειά να διοχετευθεί στην αγορά με τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής της. Ρωτά, επίσης, ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων και τη διασφάλιση του προϊόντος από τον αθέμιτο ανταγωνισμό τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε σχέση με τα εισαγόμενα προϊόντα.
tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα