Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Ισραήλ: Νεαροί ανακάλυψαν σπάνια χρυσά νομίσματα


Νέοι που συμμετείχαν σε αρχαιολογική ανασκαφή στο κεντρικό Ισραήλ ανακάλυψαν 425 χρυσά νομίσματα που ήταν θαμμένα για 1.100 χρόνια. Θ...
Θαμμένος μέσα στο πήλινο σκεύος και καρφωμένος στο έδαφος με ένα καρφί, ώστε να μην μετακινηθεί, ο θησαυρός αυτός εντοπίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Γιάβνε, στο σημερινό Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η Ισραηλινή Αρχαιολογική Αρχή (ΙΑΑ) τη Δευτέρα.
Τα νομίσματα βρίσκονταν μέσα σε ένα αγγείο από πηλό και τα περισσότερα χρονολογούνται από την πρώιμη ισλαμική περίοδο, όταν η περιοχή αποτελούσε κομμάτι του Χαλιφάτοy των Αββασιδών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα νομίσματα, που το βάρος τους αγγίζει τα 845 γραμμάρια, την εποχή εκείνη ήταν αρκετά για να αγοράσει κάποιος ένα πολυτελές σπίτι σε μία από τις πόλεις του χαλιφάτου.



Οι δύο έφηβοι που ξέθαψαν τα νομίσματα από καθαρό χρυσό συμμετείχαν σε κοινωφελή εργασία που προορίζεται για άτομα της ηλικίας τους πριν υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό (όπου υπηρετούν και τα δύο φύλα). Αρχικά πίστευαν πως βρήκαν ένα βάζο με πολύ λεπτά φύλλα.

«Όταν είδαμε προσεκτικά, παρατηρήσαμε πως ήταν χρυσά νομίσματα. Ήταν συναρπαστικό να βρεις κάτι τόσο ξεχωριστό και έναν αρχαίο θησαυρό» λέει ένας εκ των δύο, ο Oz Cohen.



Η ανακάλυψη ενός τέτοιου θησαυρού είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς συνήθως το χρυσάφι ήταν το πρώτο που «σάρωναν» μεταγενέστεροι πολιτισμοί και το έλιωναν για να χρησιμοποιηθεί εκ νέου σε νεότερες εποχές.

Το ποιος τα τοποθέτησε εκεί και γιατί δεν γύρισε ποτέ να τα πάρει πίσω, αποτελεί μυστήριο.

«Ο άνθρωπος που έθαψε αυτόν τον θησαυρό εδώ πριν από 1.100 χρόνια, φιλοδοξούσε να τον ανακτήσει, είχε μάλιστα τοποθετήσει και ένα καρφί στο αγγείο για να παραμένει σταθερό», ανέφεραν οι διευθυντές της ανασκαφής, Liat Nadav-Ziv και Elie Haddad σε δήλωσή τους, προσθέτοντας πως η εύρεση χρυσών νομισμάτων σε τόσο μεγάλη ποσότητα είναι «εξαιρετικά σπάνια».

Οι επικεφαλής των ερευνών εξηγούν πως ο χρυσός, καθώς ήταν πάντα πολύτιμος, δεν εντοπίζεται σχεδόν ποτέ στις αρχαιολογικές ανασκαφές καθώς λιώνεται σε χυτήρια και «περνάει» εκ νέου από γενιά σε γενιά. «Ήταν τρομερό. Έσκαβα και είδα κάτι που έμοιαζε με λεπτά φύλλα. Όταν κοίταξα ξανά κατάλαβα πως ήταν χρυσά νομίσματα», ανέφερε ο νεαρός Oz Cohen που εντόπισε τα νομίσματα.





Από την πλευρά του, ο Robert Kool, που ειδικεύεται στα αρχαία νομίσματα, ανέφερε πως στο αγγείο βρέθηκαν χρυσά δηνάρια, αλλά και 270 κομμάτια χρυσού, μικρότερης αξίας, που χρησίμευαν ως «ρέστα». Ένα από αυτά ήταν ένα «κομμένο» χρυσό νόμισμα που χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεόφιλου. Η χύτευσή του είχε γίνει στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον Kool το εύρημα αυτό αποτελεί μία σπάνια υλική απόδειξη των συνεχιζόμενων δεσμών ανάμεσα στις δύο αντίπαλες αυτοκρατορίες εκείνη την περίοδο.
Πηγή: LiFO, iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα