Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Ο ΕΝΦΙΑ έρχεται από την ΑΑΔΕ στο Taxisnet, τι αλλάζει και τι μένει ίδιο στην πληρωμή

Κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες, καθώς ο ΕΝΦΙΑ ανεβαίνει στο Taxisnet μόλις τελειώσει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις στο τέλος του μήνα. Ο Σεπτέμβριος έρχεται και οι φορολογούμενοι βρίσκονται μπροστά σε έναν βαρύ λογαριασμό με πολλές πληρωμές.
Ο ΕΝΦΙΑ ανεβαίνει στο Taxisnet τις επόμενες μέρες και φέτος είναι μια κρίσιμη χρονιά, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν να λαμβάνουν το περιβόητο επίδομα των 534 ευρώ, άλλοι βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι, καταστήματα κλείνουν, αλλά οι φορολογικές υποχρεώσεις τρέχουν.
Μέχρι την Παρασκευή 28 Αυγούστου πρέπει να γίνουν οι φορολογικές δηλώσεις γιατί εκπνέει η προθεσμία.
Από την άλλη πλευρά μέχρι τις 31 Αυγούστου θα πρέπει να πληρωθεί η δόση του φόρου. Ο φόρος εισοδήματος πληρώνεται σε 8 δόσεις: Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος,

Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος και Φεβρουάριος.
Μέσα στις πρώτες δέκα μέρες του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν βγει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία θα είναι ίδια με τα περυσινά. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή, ούτε στον τρόπο υπολογισμού, ούτε στις αντικειμενικές αξίες.
Η διαφορά είναι ότι αυξάνονται οι δόσεις και από 5 που ήταν μέχρι πέρυσι εφέτος γίνονται 6.
Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2021.
Αυτό σημαίνει ότι τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα έχουμε να πληρώσουμε διπλές δόσεις (και φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ), ενώ τον Δεκέμβριο έχουμε επιπλέον και τα τέλη κυκλοφορίας.
Σε ότι αφορά τη συζήτηση που γίνεται για μειωμένο ΕΝΦΙΑ, αυτές οι μειώσεις είναι μικρές και αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων.
Συγκεκριμένα σε καθεστώς μειωμένου ΕΝΦΙΑ θα υπαχθούν όσοι:
Έχουν ήδη εξοφλήσει το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος, καθώς σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση φόρου 2% λόγω της αποπληρωμής θα συμψηφιστεί με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή αν κάποιος πλήρωσε εφάπαξ 2.000 ευρώ για φόρο εισοδήματος, θα πάρει την έκπτωση φόρου των 40 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ.
Μείωση στον ΕΙΝΦΙΑ θα έχουν όσοι είδαν μείωση εισοδημάτων από την έκπτωση του ενοικίου κατά 40% ενώ και η έκπτωση φόρου που δικαιούνται είναι μεγαλύτερη από τον φόρο του εκκαθαριστικού. Σε αυτή την περίπτωση η επιστροφή του φόρου συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος με το ποσό που περισσεύει να αφαιρείται από τον ΕΝΦΙΑ
Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για τον ΕΝΦΙΑ του 2020 και μετά την Παρασκευή 28 Αυγούστου που λήγει η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ο χρόνος για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων στο Taxisnet θα τρέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα