Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Υποβάθμιση της μονάδας εμφραγμάτων λόγω Covid-19

Παρέμβαση από την ελληνική καρδιολογική εταιρεία
Όπως ήταν φυσικό, οι αλλαγές στα νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ αυτών και της Καλαμάτας, με την υποβάθμιση της Μονάδας Εμφραγμάτων, έχουν εγείρει πολλές διαμαρτυρίες.
Υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία σύσκεψη του Δήμου Καλαμάτας με φορείς της Υγείας στη Μεσσηνία ο καρδιολόγος και επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες”, Μανώλης Μάκαρης, είχε επισημάνει ότι δεν μπορεί να καταργηθεί η Μονάδα Εμφραγμάτων και να αντικατασταθεί από Υπομονάδα Εμφραγμάτων.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, η Μονάδα Εμφραγμάτων καταργείται γιατί στη θέση της θα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς με covid. Ο Μανώλης Μάκαρης

τόνισε, όμως, ότι τα σοβαρά εμφράγματα δεν μπορεί να νοσηλεύονται σε Υπομονάδα.
Για τους παραπάνω λόγους η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στην επιστολή της προς τον υπουργό τονίζει: “Σύμφωνα με καταγγελίες από μέλη μας, ορισμένοι διοικητές νοσοκομείων και υπηρεσιακοί παράγοντες, από υπερβάλλοντα ζήλο και έλλειψη γνώσης, σχεδιάζουν τη μετατροπή των Στεφανιαίων Μονάδων των νοσοκομείων τους σε μονάδες για τη νοσηλεία βαθέως πασχόντων από SARS -COV-2.
Αναγνωρίζουμε όλοι τις δύσκολες καταστάσεις και τις έκτακτες συνθήκες που ζει ο κόσμος παγκοσμίως και την ανάγκη για τον όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας για τη νοσηλεία των ασθενών λόγω της πανδημίας COVID-19.
Ωστόσο, δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο, παρά την πανδημία COVID-19, εξακολουθεί να είναι η στεφανιαία νόσος, με πολύ μεγαλύτερο αριθμό αναμενόμενων θανάτων φέτος από τον αναμενόμενο αριθμό θανάτων λόγω της πανδημίας COVID-19.
Ήδη υπάρχουσες αξιόπιστες μελέτες μιλούν για αύξηση των αιφνίδιων θανάτων, ελλιπή αντιμετώπιση των οξέων εμφραγμάτων, αύξηση των επιπλεγμένων εμφραγμάτων και πιθανή αύξηση της θνητότητας της στεφανιαίας νόσου.
Ο αριθμός των κρεβατιών στις στεφανιαίες μονάδες είναι ήδη πολύ μικρός. Η αναλογία κρεβατιών στεφανιαίας μονάδας προς το γενικό πληθυσμό είναι πολύ μικρότερη από την αναλογία κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας προς το γενικό πληθυσμό. Να είστε σίγουρος ότι η σχεδιαζόμενη από ορισμένους διοικητές μετατροπή κρεβατιών στεφανιαίας μονάδας σε κρεβάτια γενικής μονάδας θα επιδεινώσει έτι περαιτέρω τον τρόπο αντιμετώπισης της στεφανιαίας νόσου και θα αυξήσει την ήδη μεγάλη θνητότητά της”.
tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα