Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Ο Κουκούμης για τα προβλήματα υδροδότησης στην Τριφυλία


«Το νερό… νεράκι και φέτος στην Τριφυλία» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ο Σαράντος Κουκούμης δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας και ο Γιάννης Λεβεντάκης τοπικός σύμβουλος Φιλιατρών.
Οπως σημειώνουν, πριν ένα χρόνο η νέα δημοτική αρχή κατακεραύνωνε -και δικαιολογημένα- την προηγούμενη διοίκηση, αλλά και οι ίδιοι επί του πρακτέου έκαναν από ελάχιστα ως τίποτα. Και υπογραμμίζουν ότι οι συνεχείς διακοπές δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες.
Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Αλλη μια καλοκαιρινή περίοδος και η Τριφυλία με τη νέα δημοτική αρχή και το νέο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ για άλλη μια φορά έδειξαν το αρνητικό τους πρόσωπο, αφού στέρησαν το βασικότερο αγαθό, το νερό, από τους μόνιμους κατοίκους της αλλά και τους επισκέπτες όσον αφορά την επάρκειά του, κυρίως στις τρεις πόλεις Γαργαλιάνους - Φιλιατρά – Κυπαρισσία. Για δε την Κυπαρισσία, οι παρατεταμένες διακοπές καθ’ όλο το 15νθήμερο του Αυγούστου προκάλεσαν και προκαλούν τεράστια προβλήματα στους κατοίκους, αλλά και στα καταστήματα εστίασης και στα ξενοδοχεία, που το νερό επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία τους ως προς την παροχή καλών υπηρεσιών προς τους φιλοξενούμενούς τους. Ιδιαίτερα δε τα καταστήματα της Ανω Πόλης, των οποίων οι ιδιοκτήτες τους έζησαν όλο το προηγούμενο διάστημα την αγωνία αν θα έφτανε το έργο της ανάπλασης της πλατείας σε ένα στάδιο λειτουργικότητας για να ανοίξουν και να μην χάσουν όλη την καλοκαιρινή περίοδο, σίγουρα δεν φαντάζονταν ότι για πολλά βράδια η ΔΕΥΑΤ θα τους στερούσε το νερό που είναι άκρως αναγκαίο για τη λειτουργία τους και επομένως είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση και η οργή τους.
Ηταν πέρυσι τέτοια εποχή που η νέα δημοτική αρχή και προσωπικά ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Γ. Λεβεντάκης κατακεραύνωνε με δημοσιεύματα και φωτογραφίες -και δικαιολογημένα- τη διοίκηση του πρώην δημάρχου κ. Κατσίβελα, για την απαράδεκτη κατάσταση που υπήρχε στις δεξαμενές και στο δίκτυο ύδρευσης, αλλά και την «αμαρτωλή» διοίκηση της ΔΕΥΑΤ, όπου έχανε «η μάνα το παιδί» με πολλά χρέη, με έλλειψη ισολογισμών - απολογισμών, με ανείσπρακτες οφειλές δεκάδων χιλιάδων ευρώ, με παράνομες συνδέσεις και κλέψιμο πόσιμου νερού για αρδεύσεις και τόσα άλλα και απειλούσε με προσφυγή στη δικαιοσύνη για να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Τι έκαναν η νέα δημοτική αρχή και η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΤ στον ένα χρόνο λειτουργίας τους, σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια βάση, ώστε να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση; Η ζοφερή εικόνα και αυτής της καλοκαιρινής περιόδου, πέρα από καταγγελίες και εξαγγελίες, επί του πρακτέου, ελάχιστα έως τίποτα.
Για τον παμπάλαιο και ακατάλληλο από αμίαντο αγωγό ύδρευσης του Αλικοντουζίου, αντί να συμπληρωθούν οι υπάρχουσες μελέτες και να γίνει προσπάθεια υπαγωγής του σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την αντικατάστασή του, εξαγγέλλονται νέες μελέτες. Η γεώτρηση της Λεύκης παρόλο που έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα ένα «σκασμό» λεφτά, είναι προβληματική στη λειτουργία της και στη συνεισφορά της στην ύδρευση των Γαργαλιάνων.
Στα Φιλιατρά έπρεπε να «κορακιάσουν» για νερό για να μπουν σε λειτουργία μετά και από πολλές διαμαρτυρίες, αφού επισκευάστηκαν δύο ανενεργές γεωτρήσεις.
Στην Κυπαρισσία αντί να δουν όλες τις διαθέσιμες ποσότητες νερού και πώς θα τις κατανέμουν στο δίκτυο, η όλη κατάσταση αντιμετωπίστηκε με μεγάλη προχειρότητα και ερασιτεχνισμό. Αλήθεια πόσο χρόνο και πόσα χρήματα απαιτούνταν για μια συμπληρωματική δεξαμενή που θα έλυνε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες ύδρευσης της Κυπαρισσίας;
Δε γνωρίζουμε σε τι πρακτικό αποτέλεσμα κατέληξαν οι καταγγελίες του κ. Λεβεντάκη σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι αρκετοί «επιφανείς» πολίτες των Φιλιατρών πότιζαν παράνομα ελαιοπερίβολα από το δίκτυο ύδρευσης του Περδικονερίου, αλλά αν το ψάξουν εκεί στη ΔΕΥΑΤ παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στους Γαργαλιάνους αλλά και στην Κυπαρισσία, που σε προηγούμενα χρόνια έδιναν νερό χωρίς υδρομετρητές ή έκαναν τα «στραβά μάτια» σε παράνομες συνδέσεις για λόγους ψηφοθηρικούς, φυσικά.
Για να μην αναφερθούμε στην άνιση μεταχείριση των δημοτών, άλλοι να πληρώνουν με το κυβικό, άλλοι το πάγιο και άλλοι καθόλου, που διαμορφώνει και την κουλτούρα της «ψευτομαγκιάς» και του πελατειακού συστήματος. Αυτά και άλλα πολλά σχετικά με το θέμα της ύδρευσης αν είχαν μπει και συζητηθεί ως θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι ως απλή ενημέρωση όπως συνηθίζει να κάνει, κατά την προσφιλή του μέθοδο ο κ. Λεβεντάκης, θα είχαν παρθεί αποφάσεις και θα δίνονταν λύσεις, ώστε να μη βιώσουμε με τον χειρότερο τρόπο και φέτος το «μαρτύριο της σταγόνας» που ήταν και η χειρότερη δυσφήμηση για την Τριφυλία, μιας και όλοι κόπτονται για την τουριστική ανάπτυξη.
Δυστυχώς αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά πως η αλλαγή προσώπων χωρίς ουσιαστικές αλλαγές που θα βάζουν στο στόχαστρο τους πραγματικούς υπαίτιους των προβλημάτων δεν θα επιφέρουν καμιά ουσιαστική αλλαγή στην ποιότητα ζωής και στην καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων.
Γι’ αυτό καλούμε τον κόσμο να συσπειρωθεί στους μαζικούς φορείς και να διεκδικήσει ουσιαστικές λύσεις για τα προβλήματά του, αλλά και να απαιτήσει να παρέχεται το νερό ως αναγκαίο δημόσιο αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.
Καλούμε δε τον κ. Λεβεντάκη και τον κ. Αυρηλιώνη που είναι και πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, να φέρουν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της ύδρευσης της Τριφυλίας και τα έργα που πρέπει να γίνουν για να μην έρθουν άλλα καλοκαίρια παρόμοια με το φετινό».  eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα