Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Σαν σήμερα 21/12, Ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας του 20ου αιώνα: το ράδιο και το πολώνιο πανάκεια, αλλά και συμφορές για τον κόσμο


Μια μέρα σαν σήμερα, 21 Δεκεμβρίου του 1898, ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας του 20ου αιώνα: η επιστήμων από την Πολωνία που ονομαζόταν Μαρία Κιουρί και κατοικούσε στο Παρίσι, ανακάλυψε μαζί με τον σύζυγό της Πιέρ, ένα νέο χημικό στοιχείο, το οποίο ονόμασαν «ράδιο», λόγω της φυσικής του ακτινοβολίας (στα λατινικά η αχτίδα: radius)
Η Μαρία Κιουρί, ο σύζυγός της, η κόρη τους και ο σύζυγος της καθώς και ο σύζυγος της δεύτερης κόρης τους τιμήθηκαν με βραβεία Νόμπελ! Σε μια οικογένεια η Σουηδική Ακαδημία είχε προσφέρει τέσσερα βαρύτιμα- παγκόσμιας εμβέλειας- βραβεία! Η ίδια η Μαρία Κιουρί τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ: Φυσικής το 1903 και τη Χημείας το 1911!
Η Μαρία είχε γεννηθεί στη Βαρσοβία το 1867 ως Μαρία Σκουοντόφσκα. Το 1891, σε ηλικία 24 ετών, η Μαρία μετακόμισε στο Παρίσι για να παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή Θετικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Σορβόνης απ' όπου αποφοίτησε με πτυχία Μαθηματικών, Χημείας και Φυσικής. Η Μαρία Σκουοντόφσκα συνάντησε για πρώτη φορά τον Πιερ Κιουρί τον Φεβρουάριο του 1894· ήταν λίγα χρόνια μεγαλύτερός της και είχε σπουδάσει Φυσική· ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν.
Στις 26 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε επίσημα η ανακάλυψη του ραδίου, τα ισότοπα του οποίου είναι εξαιρετικά ραδιενεργά. Το πολώνιο ανακαλύφθηκε την ίδια χρονιά με το ράδιο· το πολώνιο - 210 είναι ένα από τα 25 πιο ραδιενεργά και τοξικά ισότοπα του πολώνιου.


Το 1906 ο Πιερ Κιουρί, ενώ διέσχιζε τον δρόμο βυθισμένος στις σκέψεις του, παρασύρθηκε από άμαξα και σκοτώθηκε. Μερικά χρόνια μετά τον θάνατο του Πιερ, το 1910, η Μαρία σύναψε σχέση με τον Πολ Λανζεβάν, πέντε χρόνια μικρότερό της και πατέρα τεσσάρων παιδιών, παντρεμένο σε διάσταση με τη σύζυγό του, πρώην μαθητή του συζύγου της· η γαλλική κοινωνία κατέκρινε τη Μαρία Κιουρί, και σε συνδυασμό με μια ασθένεια που την ταλαιπωρούσε, κινδύνευσε σοβαρά η υγεία της.
Ο γαλλικός Τύπος, μάλιστα, αδιαφόρησε επιδεικτικά για την απονομή του Νόμπελ Χημείας στην Κιουρί το 1911: ουδεμία εφημερίδα έγραψε κάτι σχετικό με τη διάκριση της επιστήμονος. Η Κιουρί, όμως, θεωρούσε τη Γαλλία δεύτερη πατρίδα και την λάτρευε· στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μάλιστα, με τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει από τα δύο βραβεία Νόμπελ, εξόπλισε περίπου 250 ακτινολογικούς θαλάμους στα πολεμικά μέτωπα.
Η Μαρία Κιουρί ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας, επίσης το πολώνιο (το ονόμασε προς τιμή της πατρίδας της) και ήταν η πρώτη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Λέγεται ότι η Μαρία Κιουρί, είχε πάντα στην τσέπη της φιαλίδια με ράδιο τα οποία μετέφερε προς ανάλυση στο εργαστήριό της. Με αυτό τον τρόπο είχε μολύνει όλα τα προσωπικά της αντικείμενα, δίχως να γνωρίζει τις ολέθριες συνέπειες.

Ο Πιέρ Κιουρί. 

Η Μαρία Κιουρί πέθανε το 1934 από απλαστική αναιμία (αναιμικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από έλλειψη όλων των τύπων των κυττάρων του αίματος και μείωση ή εξαφάνιση των κυτταρικών σειρών στο μυελό των οστών). Η μακροχρόνια έκθεση της στη ραδιενέργεια την είχε σκοτώσει. Αν και έχουν περάσει 90 χρόνια από τον θάνατό της Μαρίας Κιουρί, τα οστά και τα προσωπικά της αντικείμενα εκπέμπουν ακόμη ραδιενέργεια! Η δεύτερη κόρη των Κιουρί, Εύα πέθανε σε ηλικία 103 ετών το 2007.
Η Μαρία Κιουρί, ανακαλύπτοντας το ράδιο και το πολώνιο είχε ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας με τις συμφορές του 20ου αιώνα· τα δώρα της στην ανθρωπότητα, αποδείχτηκαν κατάρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα