Νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην Αθήνα δείχνει ότι το ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και με μειωμένη θνησιμότητα από κάθε αιτία.
Το ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε χθες στο συνέδριο Προληπτικής Καρδιολογίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στην Αθήνα.
«Εάν έχετε δίλλημα να ανεβείτε τις σκάλες ή να πάρετε τον ανελκυστήρα, πηγαίνετε από τις σκάλες γιατί θα βοηθήσει την καρδιά σας», είπε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Sophie Paddock από το University of East Anglia και το Norfolk and Norwich University Hospital Foundation Trust, Norwich, στο Ην. Βασίλειο. «Ακόμη και μια σύντομη σωματική δραστηριότητα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία και το ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών θα πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινή μας ρουτίνα».
Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση, εξετάζοντας εννέα μελέτες με 480.479 συμμετέχοντες. Το δείγμα περιλάμβανε υγιείς ενήλικες ηλικίας από 35 έως 84 ετών και ενήλικες με προηγούμενο ιστορικό καρδιακής προσβολής ή περιφερικής αρτηριακής νόσου.
Το ανέβασμα της σκάλας συσχετίστηκε με 24% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και με 39% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Το ανέβασμα σκαλοπατιών συσχετίστηκε επίσης με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, το επόμενο βήμα είναι η αντικειμενική αξιολόγηση του βέλτιστου αριθμού σκαλοπατιών που πρέπει να ανεβαίνουν οι άνθρωποι κάθε μέρα και σε ποια ένταση. «Η μελέτη μας προτείνει ότι όσο περισσότερες σκάλες ανεβαίνουμε, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη, αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί περαιτέρω. Έτσι, είτε στη δουλειά, στο σπίτι ή αλλού, πηγαίνετε από τις σκάλες», είπε η Δρ. Paddock. Για να αξιοποιηθεί στο έπακρο το ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών, οι συγγραφείς συνιστούν την επιτάχυνση του ρυθμού ώστε να ενισχυθεί η καρδιοαναπνευστική λειτουργία.
Η τακτική άσκηση βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, γιατί ενισχύει τον καρδιακό μυ και βελτιώνει την αγγειακή λειτουργία. Οι αερόβιες ασκήσεις όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία και το κολύμπι μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της καλής λειτουργίας της καρδιάς. Το ανέβασμα σκαλοπατιών είναι μια μορφή αερόβιας άσκησης, η οποία παρέχει πολλά οφέλη. Η τακτική αερόβια άσκηση βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε διάστημα 24 ωρών, γεγονός που αυξάνει την ευελιξία στα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση). Η άσκηση αυξάνει επίσης τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης, η οποία βοηθά στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και του κινδύνου αθηροσκλήρωσης. Επιπλέον, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και της σχετικής βλάβης των αιμοφόρων αγγείων.
Η νέα μελέτη δεν έκανε συγκεκριμένη σύσταση για τη συχνότητα ανεβοκατεβάσματος σκαλοπατιών. Σύμφωνα με τους συγγραφείς. Ο στόχος είναι τρία έως έξι ανεβοκατεβάσματα τουλάχιστον 15 σκαλοπατιών την ημέρα. Μια άλλη μελέτη του 2023 επιβεβαιώνει ότι το ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών περισσότερες από πέντε φορές (ή 50 σκαλοπατιών) καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και θρόμβωση.
Οι ειδικοί λένε πως ακόμη και αν δεν έχουμε σκάλες στο σπίτι μας, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εντάξουμε το ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, εάν κάποιος εργάζεται σε ένα κτίριο με πολλούς ορόφους, μπορεί να πάει από τις σκάλες αντί να πάρει το ασανσέρ. Άλλα κτίρια, όπως ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, ιατρεία και νοσοκομεία, διαθέτουν επίσης κλιμακοστάσια που είναι συνήθως ανοικτά για δημόσια χρήση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα