Πάσχα χωρίς αρνί δεν γίνεται… Αφού όλοι ανυπομονούμε να μαζευτούμε παρέα με τους αγαπημένους μας την Κυριακή του Πάσχα για το καθιερωμένο σούβλισμα του οβελία.
Εάν φέτος, φιλοξενείτε το έθιμο για πρώτη φορά ή εάν απλώς θέλετε να φρεσκάρετε την τεχνική σας, τα παρακάτω μυστικά εγγυώνται σούπερ αποτέλεσμα.
Πώς θα επιλέξετε το σωστό αρνί
Για να είναι επιτυχημένο το ψήσιμο, πρέπει αρχικά να επιλέξετε ένα παχουλό αρνί, καθώς τα λιποβαρή έχουν την τάση να «χάνονται» στην σούβλα.
Μερικές πριν λοιπόν, κάντε μια βόλτα και ψάξτε για αρνί με κόκκινο ή ελαφρώς ανοιχτό ροζέ χρώμα. Θα πρέπει να είναι ελαφρώς υγρό και αποφύγετε εκείνα με το πιο καφετί χρώμα καθώς πιθανότατα θα είναι πολλές ημέρες σφαγμένα.
Αγοράστε το περίπου 3-4 μέρες πριν και αποφύγετε την κατάψυξη. Αντ’αυτού αφήστε το να ξεκουραστεί, τυλιγμένο σε λαδόκολλα και αναδιπλωμένο στο ψυγείο σας.
Εξίσου σημαντικό είναι να μην αφαιρέσετε την διάφανη μεμβράνη, που θα το προστατέψει από το πρώτο κύμα θερμότητας και φωτιάς κατά το σούβλισμα.
Τα απαραίτητα για το σούβλισμα
Εάν δεν επιλέξετε ψησταριά, έχετε κατά νου ότι η σούβλα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη σε μήκος από το αρνί, τουλάχιστον 1 με 1,5 μέτρο.
Εκτός από τα ποιοτικά κάρβουνα για δυνατή φωτιά, θα χρειαστείτε και μερικά εργαλεία, όπως μεγάλο πινέλο με ανθεκτική τρίχα, σύρμα και σπάγκο για το δέσιμο.
Εάν θέλετε να κάνετε την διαδικασία πιο εύκολη και ξεκούραστη, ένα μοτέρ σούβλας είναι η ιδανική επιλογή, αφού θα το ρυθμίσετε και εκείνο θα γυρνά τον οβελία για ομοιόμορφο ψήσιμο.
Πώς θα προετοιμάσετε τον οβελία
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινήστε προετοιμάζοντας το λαδολέμονο. Αναμείξτε λάδι, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Επιλέξτε την αναλογία κάθε συστατικού ανάλογα με το πόσο δυνατή ή ήπια θέλετε την γεύση του.
Θα χρειαστείτε το λιγότερο τέσσερις κούπες, καθώς θα περνάτε το αρνί καθόλη την διάρκεια του ψησίματος.
Ώρα για σούβλισμα
Αφού αφαιρέσετε τις τρίχες του, περάστε το αρνί από την σούβλα, δένοντας με χοντρό σύρμα τα πόδια του σε σχήμα U.
Πιάστε την πλάτη του από την σούβλα με σύρμα σε δύο διαφορετικά σημεία, για να μην σας κρεμάσει, πάλι σε σχήμα U ενώ το ίδιο θα κάνετε και με τον αυχένα του.
Αφήστε το όρθιο, με το κεφάλι προς τα πάνω ώστε να στραγγίσει τα υγρά του
Νωρίς το πρωί της Κυριακής θα ανάψετε την φωτιά σε ένα μεγάλο αλλά όχι πολύ βαθύ λάκο. Θυμηθείτε ότι θα πρέπει να έχετε τιθασεύσει την θέρμη από τα κάρβουνα πριν να βάλετε από πάνω το αρνί.
Για να μην σας αρπάξει, τοποθετήστε το αρνί στα ψηλά και προσεκτικά ανοίξτε τα κάρβουνα κάτω από την κοιλιά, οδηγώντας προς τα πόδια και τις σπάλες.
Ανά διαστήματα περάστε το αρνάκι με το λαδολέμονο, μέχρι να σχηματιστεί μια ροδαλή και λαχταριστή κρούστα.
Διατηρώντας την φωτιά σταθερή, ξεκινήστε να κατεβάζετε το αρνάκι μετά από περίπου μία με μιάμιση ώρα. Σε αυτό το σημείο ιδιαίτερα βοηθητικό είναι και το μοτέρ σούβλας.
Μόλις η ραχοκοκαλιά του αρχίσει σταδιακά να «ανοίγει» και τα πρώτα κόκαλα φανούν, τότε θα ξέρετε ότι είστε στην σωστή κατεύθυνση.
Για ένα αρνί 7-8 κιλών χρειάζονται περίπου 4 ώρες ψησίματος ενώ για κάθε έξτρα κιλό υπολογίστε περίπου 25 λεπτά έξτρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα