Η ρύθμιση αυτή θα μετατρέψει ουσιαστικά το σύστημα υγείας σε έναν απολύτως αυτόνομο φορέα, ο οποίος θα διοικείται από ένα νέο οργανισμό που θα δημιουργηθεί. Έγκυρες πληροφορίες του ethnos αναφέρουν ότι ήδη ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έχει αρχίσει να επεξεργάζεται ένα σχέδιο το οποίο βέβαια δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί πριν από τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο ξεκινούν οι σχετικές διεργασίες ώστε το ΕΣΥ να γίνει ανταγωνιστικό απέναντι στον ιδιωτικό τομέα και τα νοσοκομεία να μπορούν να παρέχουν πιο ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Η χρηματοδότηση
Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση του νέου Οργανισμού που θα ελέγχει όλα τα νοσοκομεία της χώρας, τα Κέντρα Υγείας αλλά και τις υπόλοιπες μονάδες, αυτή θα γίνεται προς τον φορέα που θα δημιουργηθεί ώστε να κατανέμονται τα κονδύλια με βάση τις ανάγκες της κάθε δομής.
Το ύψος των κονδυλίων θα είναι το σημερινό, απλώς η διαχείριση θα γίνεται από τα στελέχη του οργανισμού και όχι από το υπουργείο υγείας. Ούτως ή άλλως πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr, προτίθεται από την επόμενη χρονιά (το 2025) να μεταφέρει τις πληρωμές των νοσοκομείων απευθείας στον ΕΟΠΥΥ, καθώς ήδη έχει δημιουργηθεί το νέο σύστημα κοστολόγησης των νοσηλευτικών πράξεων τα γνωστά DRGs.
Η στελέχωση του νέου φορέα
Ο νέος Οργανισμός που θα δημιουργηθεί και θα ελέγχει το ΕΣΥ θα διαθέτει το σημερινό προσωπικό από διάφορα τμήματα του υπουργείο Υγείας τα οποία ασχολούνται με τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Όπως λένε πληροφορίες, οι μισές υπηρεσίες του οργανισμού θα προέρχονται από το υπουργείο υγείας ενώ αναμένεται να διοριστούν μόνο τα υψηλόβαθμα στελέχη που θα ελέγχουν τον αυτόνομο Οργανισμό.
Παράλληλα στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που θα αλλάξουν το ρόλο του υπουργείου Υγείας ο οποίος θα είναι πλέον πιο στρατηγικός. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας θα αναλάβει έναν συντονιστικό ρόλο όλων των υπηρεσιών υγείας, ώστε και η ηγεσία να συνομιλεί με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) και αυτοί με τη σειρά τους με τους διοικητές νοσοκομείων. Το νέο υπουργείο Υγείας θα χαράσσει την συνολική πολιτική που θα ακολουθείται στο ΕΣΥ και η οποία θα εφαρμόζεται καθέτως από τις επιτελικές δομές που υπάρχουν σήμερα.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο εάν εφαρμοστεί ολοκληρωμένα στην πράξη, θα δημιουργήσει ένα νέο πιο ευέλικτο σύστημα υγείας, καθώς εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει και αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και του προσωπικού. Μια αξιολόγηση που σήμερα δεν εφαρμόζεται σε κανένα επίπεδο μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα