Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Φοροκράχ χωρίς τέλος


Τα στοιχεία για τις δηλώσεις του 2011 αποκαλύπτουν τις πάγιες μαύρες τρύπες του φορολογικού συστήματος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Έλενα Λάσκαρη
Εισοδήματα πείνας δήλωσαν πέρυσι στην Εφορία ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες, ένας στους τρεις έμπορους και βιομηχάνους και επτά στους δέκα αγρότες και εισοδηματίες.

Στις φορολογικές τους δηλώσεις αποτύπωσαν εισοδήματα χαμηλότερα των 5.000 ευρώ και αξιοποιώντας τις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού απέφυγαν να πληρώσουν φόρους που τους αναλογούν, μεταφέροντας τα βάρη σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να κρύψουν τα εισοδήματά τους, στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών έδινε ακόμα μία μάχη με τη φοροδιαφυγή στα πρότυπα των τελευταίων δεκαετιών, είτε στα λόγια είτε με μεγαλόσχημα σχέδια τα οποία μένουν στα χαρτιά.

Οι περιπτώσεις καραμπινάτης φοροδιαφυγής που αποκαλύπτονται από την επεξεργασία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος δεν σταματούν στο περίπου 1,5 εκατ. φορολογουμένων που δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο των 5.000 ευρώ και δεν είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα μισθωτοί.
Οι περισσότεροι πλούσιοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 500.000 ευρώ εντοπίζονται στους κόλπους των μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς υπάρχουν 95 μισθωτοί με ετήσιο εισόδημα λίγο χαμηλότερο από 1 εκατ. ευρώ. Στην ίδια εισοδηματική κατηγορία εντάσσονται 36 αγρότες και εισοδηματίες, 48 ελεύθεροι επαγγελματίες και 47 έμποροι και βιομήχανοι.
Ολα τα προαναφερόμενα στοιχεία βασίζονται στα στατιστικά δεδομένα τα οποία προκύπτουν από τις 5,7 εκατ. δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν πέρυσι 8,8 εκατ. φορολογούμενοι και επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.
Η εικόνα δεν διαφοροποιείται για ακόμη μία χρονιά. Μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν επτά στα δέκα ευρώ εισοδήματος που υποδέχεται η Εφορία και πληρώνουν το 55% των συνολικών φόρων, αφήνοντας σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να μοιραστούν το υπόλοιπο 45% των φορολογικών επιβαρύνσεων.
Πέρυσι, τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων αυξήθηκαν από τα 81,2 δισ. ευρώ το 2010 στα 81,8 δισ. ευρώ, αλλά ο φόρος που καταβλήθηκε μειώθηκε από τα 7 δισ. ευρώ στα 5,7 δισ. ευρώ. Η παράμετρος της μπόνους έκπτωσης φόρου για τη συλλογή περισσότερων αποδείξεων από τις απαιτούμενες κόστισε στο δημόσιο ταμείο, προς όφελος των φορολογουμένων που εισέπραξαν αυξημένες επιστροφές.


η αυξηση. Σε αντιδιαστολή με την ισχνή αύξηση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων, τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών αυξήθηκαν κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ (από 19,4 σε 21,9 δισ. ευρώ). Μέρος της αύξησης οφείλεται στην εφαρμογή αυστηρότερων τεκμηρίων, τα οποία όμως όπως υποδεικνύουν τα στατιστικά ευρήματα μάλλον είναι ανεπαρκή για να αποκαλύψουν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Ενδεικτικά της φοροδιαφυγής είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τα στατιστικά της ΓΓΠΣ, σύμφωνα με τα οποία:
n Εως 5.000 ευρώ δηλώνουν 1.160.145 αγρότες και εισοδηματίες σε σύνολο 1.646.684 φορολογουμένων αυτής της κατηγορίας. Πρακτικά επτά στους δέκα ζουν, σύμφωνα με όσα δηλώνουν στην Εφορία, κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες (180.396 σε σύνολο 355.982 φορολογουμένων) αλλά και ένας στους τρεις εμπόρους και βιομηχάνους (216.406 σε σύνολο 625.246 φορολογουμένων).
n Στο κλιμάκιο εισοδήματος έως 12.000 ευρώ, το αφορολόγητο όριο που ίσχυε κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2010 τα οποία αποτυπώθηκαν στις δηλώσεις του 2011, συνωστίζεται η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων που δεν είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Οκτώ στους δέκα (σε σύνολο 2,6 εκατ. φορολογουμένων, 2,1 εκατ.) αγρότες και εισοδηματίες, εμπόρους και βιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν πέρυσι εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Αν είχαν και φοροαπαλλαγές θα ήταν δικαιούχοι επιστροφής φόρου, εκτός αν αποκαλύφθηκαν από τα τεκμήρια.
n Οι εύποροι φορολογούμενοι, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της Εφορίας, είναι ελάχιστοι. Μόλις 36 αγρότες και εισοδηματίες, 47 έμποροι και βιομήχανοι, 48 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα άνω των 500.000 ευρώ. Το εντυπωσιακό είναι ότι αριθμητικά όλες τις επιμέρους κατηγορίες ξεπερνούν οι μισθωτοί. Πάνω από 500.000 ευρώ δήλωσαν 95 στην Εφορία, διπλάσιοι σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα