Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Στις 29 Ιουλίου η απολογία του Άκη Τσοχατζόπουλου

Αρνητική απάντηση έλαβε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος ζήτησε να απολογηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, αντί στις 29 Ιουλίου.
5700AA7DC9102A6F514C700B0B8E995B.jpgΤο δικαστήριο όρισε ως ημέρα έναρξης των απολογιών των κατηγορουμένων στην υπόθεση του λεγόμενου «μαύρου πολιτικού χρήματος» από εξοπλιστικά προγράμματα την Δευτέρα 29 Ιουλίου, οπότε και ορίστηκε να ξεκινήσει η απολογία του βασικού κατηγορούμενου Άκη Τσοχατζόπουλου, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Οι συνήγοροι, ωστόσο, του πρώην υπουργού σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους είπαν ότι το αν θα προσέλθει σε απολογία ή όχι την ορισμένη ημέρα ο εντολέας τους «είναι ανοικτό θέμα».
Οι δικαστές αρνήθηκαν το χρόνο που ζήτησε ο πρώην υπουργός, καθώς έκριναν ότι το διάστημα που μεσολαβεί από την Πέμπτη 25 Ιουλίου που αναμένεται να ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης είναι επαρκές για να προετοιμαστεί ο πρώην υπουργός.
Η απόρριψη του αιτήματος του για την απολογία του, αλλά και η νέα άρνηση του δικαστηρίου στο αίτημα του κ. Τσοχατζόπουλου για κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην υπουργού, ο οποίος ανέφερε ότι το δικαστήριο τήρησε «απόλυτα συνεπή» στάση απέναντι του με την αντίθεση σε όσα ζήτησε.
– Πρόεδρος: Το δικαστήριο έβγαλε μια απόφαση καλώς ή κακώς. Σε άλλο στάδιο μπορεί να κρίνει διαφορετικά. Είναι ένα παράπονό σας…
– Τσοχατζόπουλος: Όχι δεν είναι παράπονο. Είναι διαπίστωση πολιτική για τη στάση σας. Δεν σας ζήτησα ειδική μεταχείριση . Σας είπα ότι δεν ασχοληθήκατε με την ουσία της υπόθεσης . Το μέγα σκάνδαλο των υποβρυχίων. Δεν το θίξατε. Πέντε χρόνια τώρα το Ναυτικό περιμένει τα υποβρύχιά του κι εσείς κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Δεν μπορείτε να αγνοείτε τη ζημία του Δημοσίου. Θα κάνω οτιδήποτε για αυτό. Θα κάνω αγωγή. Η σύμβαση προχωρούσε θαυμάσια. Δημιούργησε αρχικώς αποτελέσματα. Έως το 2007 έπρεπε να τελειώσει . Από το 2007 και μετά χάθηκε η μπάλα.
– Πρόεδρος: Μην ανησυχείτε. Το δημόσιο ξέρει να προασπίζει τα συμφέροντά του και μην νομίζετε ότι δεν θα ζητήσει ευθύνες εάν υπάρχουν.
– Τσοχατζόπουλος: Έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον. Εγώ δεν το έβλαψα. Εσείς θα περάσετε αυτά τα θέματα; Τι θα πει ο κόσμος;
– Πρόεδρος: Η αποδεικτική διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
– Τσοχατζόπουλος: Δεν πρέπει να περάσει η εντύπωση ότι το δικαστήριό σας αρνείται να εξετάσει αυτά τα θέματα. Το έκανε αυτό το Κοινοβούλιο.
Η διαδικασία σήμερα συνεχίστηκε με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης κατηγορουμένων, μεταξύ αυτών και οι προταθέντες από τον πρώην Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ Γιάννη Σμπώκο.
Στην κατάθεση του ο απόστρατος, πρώην Διευθυντής στο γραφείο του κατηγορούμενου κ. Γ. Μαμαλάκης, τόνισε ότι ο κ. Σμπώκος δεν ήταν δυνατό να παρέμβει στις επιλογές των Επιτροπών που επέλεγαν τα όπλα που θα προμηθευόταν τα Σώματα. Όπως τόνισε ο μάρτυρας αναφερόμενος στον κ. Σμπώκο, «ήταν πολύ υπηρεσιακός. Απαιτούσε την τήρηση της νομιμότητας και των διαδικασιών. Δεν δεχόταν παρεμβάσεις» και πρόσθεσε ότι «την αποφασιστική, την τελευταία λέξη για προμήθεια την είχε η επιτροπή». Ο Κ. Μαμαλάκης είπε επίσης ότι αποκλειστικό λόγο στην επιλογή των όπλων είχε το ΚΥΣΕΑ.
– Πρόεδρος: Αν έρθει το ΚΥΣΕΑ θα δώσει απάντηση ποιοι καρπώθηκαν τις «μίζες»;
– Μάρτυρας: Φοβάμαι πως το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να σας πει για μίζες.
– Πρόεδρος :Κι αν το γνωρίζει, θα έρθει να το καταθέσει; Να βάλει το κεφάλι του στη λαιμητόμο;
Ο μάρτυρας τέλος εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να πιστέψει πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος «παραπλάνησε όλη την ηγεσία, το ΚΥΣΕΑ , ένα πολυμελές όργανο που προήδρευε ο πρωθυπουργός. Εγώ το θεωρώ αδύνατο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα