Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους…

■Κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στους αρμόδιους υπουργούς και στους αρχηγούς των κομμάτων για την απόσυρση διατάξεων του πολυνόμου, και προειδοποίηση για συνέχιση του αγώνα 

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ):

Κοινή επιστολή παραίτησης από τα δημοτικά αξιώματά τους συνυπογράφουν 25 δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, ανταποκρινόμενοι σε σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).
Την επιστολή, που απευθύνεται στον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους αρμόδιους υπουργούς και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κατέθεσε σήμερα το μεσημέρι, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Μάλιστα, κάλεσε και τις άλλες ΠΕΔ της χώρας να προβούν στην υποβολή παρόμοιων επιστολών, ωςύστατη έκφραση διαφύλαξης της αξιοπρέπειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «η οποία», όπως τόνισε, «με τις αντισυνταγματικές, αντιαυτοδιοικητικές και αντιευρωπαϊκές ρυθμίσεις αλλεπάλληλων νομοθετημάτων, δέχεται επαναλαμβανόμενα, εξουθενωτικά και ταπεινωτικά πλήγματα, που την οδηγούν στον πλήρη αφανισμό».
Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, δε, έγινε ομόφωνα δεκτή η πρότασή του για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως επίσης στα ευρωπαϊκά και διεθνή συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την επιστολή υπογράφουν οι Σίμος Δανιηλίδης (πρόεδρος ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών), Θεόδωρος Παπαδόπουλος (αντιπρόεδρος ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Θέρμης),Βασίλειος Παπαγιάννης (γραμματέας ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιδικής),Λάζαρος Κυρίζογλου (μέλος δ.σ. ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης),Δημήτριος Γαλαμάτης (μέλος δ.σ. ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Βόλβης), Αναστάσιος Καραμπατζός (μέλος δ.σ. ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Νάουσας Ημαθίας), Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης (μέλος δ.σ. ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Ηράκλειας Σερρών), Ευστάθιος Λαφαζανίδης (μέλος δ.σ. ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου), Θεοδόσιος Μπακογλίδης (μέλος δ.σ. ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Καλαμαριάς), Ευάγγελος Μπαλάσκας(μέλος δ.σ. ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Κιλκίς), Διαμαντής Παπαδόπουλος (μέλος δ.σ. ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Παύλου Μελά), Δημήτριος Πασόης (μέλος δ.σ. ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Αλμωπίας Πέλλας), Γρηγόριος Στάμκος (μέλος δ.σ. ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πέλλας), Πέτρος Αγγελίδης(δήμαρχος Σερρών), Γεώργιος Γλώσσης (δήμαρχος Δέλτα), Ιωάννης Μπίκος (δήμαρχος Χαλκηδόνος), Φώτιος Δημητριάδης (δήμαρχος Αλεξάνδρειας Ημαθίας), Δαμιανός Ιορδανίδης (δήμαρχος Νέας Προποντίδας), Δημήτριος Καλαϊτζής (δήμαρχος Βισαλτίας Σερρών), Απόστολος Καρύδας (δήμαρχος Σιντικής Σερρών), Αθανάσιος Λαπόρδας(δήμαρχος Παιονίας Κιλκίς), Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη (δήμαρχος Βέροιας),Γεώργιος Παπαθανασίου (δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Πιερίας), Ευάγγελος Πολύζος(δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Πιερίας), Δημήτριος Σαραμάντος (δήμαρχος Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης).
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τα πρώτα ονόματα που υπογράφουν την επιστολή παραίτησης, καθώς η διαδικασία κινήθηκε πολύ γρήγορα ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπογράψουν άλλοι πέντε δήμαρχοι, ο συνολικός αριθμός των οποίων αύριο αναμένεται να ξεπεράσει τους τριάντα.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ
Αναλυτικά η επιστολή παραίτησης των δημάρχων, η οποία εστάλη στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους αρχηγούς των κομμάτων έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Αντιπρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Αρχηγοί των Κομμάτων,
»Ένας θεσμός συνιστά την σπονδυλική στήλη του Γένους, από τις απαρχές της ύπαρξής του μέχρι σήμερα: η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
»Ένας θεσμός διατρέχει την ιστορία των Ελλήνων και διαποτίζει τις παραδόσεις τους (ανεξάρτητα από την μορφή, το είδος ή ακόμη και την παρουσία της εκάστοτε κρατικής οντότητας): η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
»Ένας θεσμός αποτελεί τη μήτρα του δημοσίου βίου των Ελλήνων: η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
»Ένας θεσμός συγκροτεί το ακλόνητο θεμέλιο της παιδείας και του πολιτισμού μας: η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
»Ένας θεσμός ενσαρκώνει, με αδιάλειπτη συνέχεια, τη λαϊκή συμμετοχή και το δημοκρατικό ήθος, με τους εκπροσώπους του να βρίσκονται διαρκώς στο μικροσκόπιο των Τοπικών Κοινωνιών: η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
»Σε μια Πολιτεία, που έχει προσδιορίσει σαφώς τα όρια και την έκταση της Κεντρικής Εξουσίας (: «Η διοίκηση του Κράτους οργανώνεται σύμφωνα με το αποκεντρωτικό σύστημα», άρθρο 101 § 1 του Συντάγματος), η αυτόφωτη, αυτοτελής και αυθύπαρκτη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
-αναγνωρίζεται στο συνταγματικό στερέωμα («Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού», άρθρο 102 § 1 εδ. α΄ του Συντάγματος• «Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Οι αρχές τους εκλέγονται με καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως νόμος ορίζει», άρθρο 102 § 2 του Συντάγματος• «Το Κράτος ασκεί στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης εποπτεία που συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας και δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους», άρθρο 102 § 3 του Συντάγματος• «Κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τον καθορισμό και την είσπραξη τοπικών εσόδων απευθείας από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης», άρθρο 102 § 5 εδ. γ΄-δ΄ του Συντάγματος),
-και περιβάλλεται με την αυξημένη ισχύ του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτονομίας (Ν. 1850/1989).

»Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην παρούσα δυσμενή συγκυρία, της παρατεταμένης, πολύπλευρης και πολυπλόκαμης κρίσης, που μαστίζει τη χώρα μας, είναι το πιο οικείο, το πιο προσιτό και το πιο φιλόξενο καταφύγιο όλων των κατοίκων, χωρίς διακρίσεις, εξαιρέσεις ή περιορισμούς.
»Έχοντας τεθεί, ουσιαστικά, υπό επιτροπεία, και έχοντας υποστεί δεινότατη οικονομική αποψίλωση και οδυνηρό υπηρεσιακό ακρωτηριασμό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (παρ’ όλ’ αυτά) εφαρμόζει καθημερινά, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, τις αρχές της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, όπως επιτάσσει η ιστορία και η παράδοσή της.
»Μέχρι τώρα, η καταρράκωση αυτής της παράδοσης, οι αλλεπάλληλες προσβολές της πολιτικής αυθυπαρξίας της, και οι επαναλαμβανόμενες τραγικές περικοπές των λιγοστών εσόδων της, εκλήφθηκαν, καλόπιστα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως το αναγκαίο τίμημα της συνεισφοράς της για την αντιμετώπιση της κρίσης.
»Όμως, ο «μολώχ» της Κεντρικής Εξουσίας δεν αρκείται σ’ αυτές τις θυσίες των Δήμων και των Δημοτών. Απαιτεί, και μεθοδικά εφαρμόζει, την πολιτική εξουθένωση, την ηθική εξόντωση, την θεσμική εξαφάνιση, τον διοικητικό εκμηδενισμό, τον οικονομικό όλεθρο, τον κοινωνικό ευνουχισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
»Οι αλυσιδωτές αντιαυτοδιοικητικές, αντισυνταγματικές και αντιευρωπαϊκές νομοθετικές εμπνεύσεις της Κεντρικής Εξουσίας, [με τις ισοπεδωτικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τους δαιδαλώδεις πολυ-νόμους (που εμφανίζονται αιφνιδιαστικά και ψηφίζονται με συνοπτικές διαδικασίες)], διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό περιβάλλον, θανατηφόρο για τους Δήμους, αποσαθρωτικό για τη Λαϊκή Κυριαρχία, διαλυτικό για τις Τοπικές Κοινωνίες.
»Αυτό το εφιαλτικό περιβάλλον μπορεί, σταδιακά, να αλλάξει, αν θελήσει, έστω και τώρα, η Κεντρική Εξουσία να ακούσει την φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αποδεχτεί τα δίκαια αιτήματά μας (όπως διατυπώνονται στο από 11-7-2013 Ψήφισμα και την από 19-7-2013 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που επισυνάπτονται).
»Αν όμως η Κεντρική Εξουσία αγνοήσει, για μια ακόμη φορά, αυτή την ύστατη έκκληση, ας γνωρίζει πως:
-εμείς, οι άμεσα εκλεγμένοι απ’ το Λαό Εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας, τιμώντας την εντολή και την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας, σεβόμενοι την ιστορία του θεσμού που υπηρετούμε, και έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο υπομονής, κάθε ικμάδα αντοχής και κάθε ελπίδα αναμονής απέναντι σε μια αδηφάγα, ανάλγητη και αναίσθητη Κεντρική Εξουσία,
ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ τις παραιτήσεις μας από τα δημοτικά αξιώματά μας,
και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι συνεχίζουμε, μαζί με τους συμπολίτες μας, τον αγώνα για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντάξια του ονόματος και των παραδόσεών της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα