Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Κινδυνεύουν με κατάρρευση τα κληροδοτήματα Αλεξόπουλου…

Θλίψη και ταυτόχρονα οργή προκαλεί η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας – κληροδοτήματα του αείμνηστου δωρητή και ευεργέτη, Γεωργίου Αλεξόπουλου, στο κέντρο της αγοράς, τα οποία κινδυνεύουν με κατάρρευση.
Τα ακίνητα, επί της οδού 25ης Μαρτίου στη συμβολή της με την οδό Χριστιανουπόλεως, συνολικού εμβαδού περίπου 1.000 τετραγωνικών μέτρων και με τεράστιο αίθριο χώρο, έχουν αφεθεί στην τύχη τους, δίχως κανείς από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, την 6η ΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας, καθώς και τις τοπικές Αρχές, να νοιάζεται και να δείχνει ενδιαφέρον για την προστασία, αποκατάσταση και αξιοποίησή τους! Μόνο επί των ημερών στη διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας του Πάνου Μπόζου έγιναν προσπάθειες για την ακίνητη περιουσία του νοσοκομείου, όπως και για τα συγκεκριμένα ακίνητα, αλλά, δυστυχώς, ακολούθησε η συνδιοίκηση με το Νοσοκομείο Καλαμάτας και μετά η ενιαία διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, και ενώ είχαν δρομολογηθεί εξελίξεις και διαδικασίες, τίποτα δεν προχώρησε και προωθήθηκε αρμοδίως.Θυμίζουμε πως το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας λειτουργεί από το 1947, επί υπουργίας του Αλεξάνδρου Καλαντζάκου, μετά τη δωρεά του Γεωργίου Αλεξόπουλου, ο οποίος με την υπ’ αριθμ. 485/36 διαθήκη του κληροδότησε όλη του την ακίνητη περιουσία στο Ελληνικό Δημόσιο με το μόνο όρο να ιδρυθεί και να λειτουργεί νοσοκομείο, άλλως η περιουσία θα περιέλθει στους συγγενείς του.
Η ακίνητη περιουσία του Γεωργίου Αλεξόπουλου δεν ήταν μόνο ο χώρος, το οικόπεδο που ανεγέρθηκε το νοσοκομείο, αλλά και οικόπεδα, γεωργικές καλλιεργούμενες εκτάσεις, καθώς και ακίνητα – κτίσματα, όπως αυτά στο κέντρο της αγοράς της Κυπαρισσίας.
Οι πολίτες της Τριφυλίας, αναγνωρίζοντας την προσφορά του νοσοκομείου, το αγκάλιασαν και το στήριξαν, διαχρονικά, εμπράκτως και μάλιστα αρκετοί, ακολουθώντας το παράδειγμα του Γεωργίου Αλεξόπουλου, έχουν συμβάλει με δωρεές στη βελτίωση και αναβάθμισή του.
Με δωρεά της Αθηναΐδας Κόντου έγινε μελέτη και κατασκευάστηκε κτήριο 303 τ.μ. (έτος 1998), όπου λειτουργεί η Μονάδα Τεχνικού Νεφρού.
Με δωρεά των αδελφών Ελένης Συναδινού και Βενετίας Γεωργοπούλου (έτος 2001) πάνω από το κτήριο της Μ.Τ.Ν. έγινε μελέτη και κατασκευή  δεκατεσσάρων (14) μονόκλινων και δίκλινων  θαλάμων σε κτήριο 370 τ.μ., όπου λειτουργεί κλινική.
Με δωρεά του Βενετσιάνου Κάκκαβα (έτος 2008) έγινε η μελέτη για την αναδιαρρύθμιση / ανακαίνιση των χώρων του Χειρουργείου. Μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων εργασιών και την ενίσχυση με σύγχρονα μηχανήματα, το νοσοκομείο διαθέτει πλήρες ανακαινισμένο και σύγχρονο χειρουργείο.
Με δωρεά της Κάκιας Κοντοπούλου – Δενδρινού, το 2010, το νοσοκομείο απέκτησε, επιπλέον, ένα σύγχρονο ασθενοφόρο, πλήρως εξοπλισμένο, από τα καλύτερα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της TEMES, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, δώρισε τη μελέτη αναδιαρρύθμισης του ισογείου του νοσηλευτικού ιδρύματος, έκτασης 1.100 τ.μ. περίπου, όπου στεγάζονται τα εξωτερικά ιατρεία.
Ακόμη, με δωρεά του Κώστα Αρνόκουρου το νοσοκομείο διαθέτει σύγχρονη ΜΕΘ, με δωρεά του Νίκου Νικολόπουλου κατασκευάστηκε σύγχρονος ψυκτικός θάλαμος για τους νεκρούς, ενώ σημαντική ενίσχυση προήλθε από τη δωρεά τμήματος της περιουσίας του Ιωάννη Τσουκαλά και άλλων καλών συμπατριωτών Κυπαρίσσιων και Τριφύλιων.
Η εγκατάλειψη, λοιπόν, των ακινήτων του νοσοκομείου στο κέντρο της αγοράς της Κυπαρισσίας είναι και ασέβεια των αρμοδίων και υπευθύνων του νοσοκομείου, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της ελληνικής Πολιτείας με τους θεσμικούς εκφραστές και εκπροσώπους της, στη μνήμη του Γεωργίου Αλεξόπουλου, αλλά και απέναντι σε όσους ακολούθησαν το παράδειγμά του και με ανιδιοτέλεια, και μόνο κίνητρο την αγάπη τους για τον τόπο και το συνάνθρωπό τους, έκαναν και κάνουν δωρεές στο νοσοκομείο.
Είναι γεγονός πως ο πρώην διοικητής Πάνος Μπόζος ενδιαφέρθηκε πραγματικά για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του νοσοκομείου και ήρθε σε επαφές και συνεννοήσεις με τον πρώην δήμαρχο Κώστα Κόλλια. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής του κ. Κόλλια, το 2011, ανάπτυξαν στενή συνεργασία.
Για την αξιοποίηση των ακινήτων στην αγορά της Κυπαρισσίας είχαν κάνει αλλεπάλληλες συζητήσεις, ενώ σε σύσκεψη που είχαν ακριβώς πριν από τρία χρόνια, στις 30 Νοεμβρίου του 2011, στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας, ο αναπληρωτής διοικητής Πάνος Μπόζος και ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, συναποφάσισαν τη συνεργασία - σύμπραξη για την αξιοποίηση του ακινήτου του νοσοκομείου, κληροδοτήματος Αλεξόπουλου, στο εμπορικό κέντρο (κεντρική αγορά) της Κυπαρισσίας.
Σύμφωνα, δε, με όσα τότε αποφάσισαν, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα συνέτασσε προκαταρκτική μελέτη για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτιρίου, η οποία θα του έδινε τεράστια έσοδα και, παράλληλα, θα το γλίτωνε και από έξοδα για στέγαση (όπως κάνει χρόνια τώρα πληρώνοντας ενοίκια) δικών του υπηρεσιών.
Την επόμενη κιόλας ημέρα ο κ. Μπόζος απέστειλε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου τα σχέδια των ακινήτων για να τα μελετήσουν και να ετοιμάσουν μια πρόταση για την αξιοποίησή τους. Οι μήνες πέρασαν, πέρασαν και τα χρόνια, άλλαξαν κυβερνήσεις, άλλαξε η διοίκηση του νοσοκομείου, άλλαξαν οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Πολιτείας στο χώρο της υγείας, για την προκαταρκτική αυτή μελέτη - πρόταση τίποτα δεν έχει ακουστεί. Άγνωστο είναι κι αν έχει συνταχθεί.
Τα ακίνητα Αλεξόπουλου στο κέντρο της αγοράς της Κυπαρισσίας επί χρόνια παραμένουν αναξιοποίητα, ρημάζουν, ερειπώνουν και ουσιαστικά, αν δε γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες για την προστασία, στήριξη, αποκατάσταση, ανακαίνιση – αναπαλαίωσή τους, θα καταρρεύσουν!
Και η κατάρρευση αυτή θα είναι ντροπή για κάθε αρμόδιο και υπεύθυνο. 

Του Ηλία Γιαννόπουλου














tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα