Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ...

...μπορούσαμε και μπορούμε  και τώρα.

Μπορούσε και μπορεί και τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου να μιμηθεί τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία. Να σιωπήσει. Να αφιερωθεί στην οικογένειά του και στις ταβέρνες. Να κάνει δημόσιες σχέσεις σε ουδέτερο έδαφος. Να μην ενοχλεί για να μην τον ενοχλούν.

Μπορούσε και μπορεί και τώρα να κάνει χρήση των προσωπικών σχέσεων και επιρροής που μόνο αυτός έχει από τους Έλληνες πολιτικούς σε αυτό το βαθμό  και να βρίσκεται τώρα  στην κορυφή κάποιου διεθνούς οργανισμού. Να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την διεθνή αναγνώριση και  αποδοχή στο πρόσωπό του για προσωπικό όφελος.
Μπορούσε και μπορεί και τώρα να λειάνει τις γωνίες, να «ξεχάσει» τις πραγματικές αιτίες για την κρίση, τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος και της οικονομικής ολιγαρχίας που όλοι μας εκθρέψαμε και συντηρήσαμε ή και ανεχτήκαμε με επιλογές και παραλείψεις μας.

Μπορούσε και μπορεί και τώρα να «τα έχει καλά» με τους ισχυρούς στο τραπεζικό σύστημα, στο λόμπι των μεγάλων επιχειρήσεων, στα ΜΜΕ. Να εξασφαλίσει ότι θα μείνει στο απυρόβλητο, να εξαγοράσει «ασυλία» και «δημοφιλία» από το ολιγοπώλιο διαμόρφωσης της κοινής γνώμης όπως έκανε και κάνει ο προκάτοχός του στην πρωθυπουργία.

Μπορούσε και μπορεί και τώρα να αποφύγει να αναδεικνύει  συνεχώς και επίμονα την αναγκαιότητα αλλαγής και υπέρβασης του συστήματος στο σύνολό του. Να αναφέρεται και να παρεμβαίνει μόνο για τα επιμέρους και τα ανώδυνα.

Μπορούσε και μπορεί και  τώρα να αλλάζει πολιτικές θέσεις ανάλογα με την φορά του ανέμου όπως κάνουν οι υπόλοιποι είτε δεξιοί είτε «αριστεροί». Να υποτιμά τους πολίτες και να μην επιμένει στην αναγκαιότητα συμμετοχής τους στις μεγάλες και μικρές αποφάσεις.

Μπορούσε και μπορεί και τώρα να παζαρέψει σε κλειστά δωμάτια πολιτικές στρατηγικές και συμμαχίες διασφάλισης πολιτικής εξουσίας.
Μπορούσε και μπορεί και τώρα να είναι αρεστός στους λίγους και ισχυρούς και κατασκευασμένα «δημοφιλής» στους πολλούς.

Τα μπορούσε  όλα αυτά αλλά διάλεξε διαφορετικά. Γιατί είναι διαφορετικός. Διάλεξε να επιμείνει και να υποστηρίξει με κόστος ανυπολόγιστο πολιτικό και προσωπικό, αλήθειες, αρχές και αξίες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δείξει το δρόμο. Όχι τώρα εν όψει εκλογών, όχι χτες με αφορμή διεργασίες και ίντριγκες συγκυριακές, αλλά εδώ και χρόνια. Με σθένος, με επιμονή, με πίστη δίνει τη μάχη της δημοκρατίας, της ανασυγκρότησης της χώρας βασισμένης στην αλήθεια, στην δικαιοσύνη, στην συμμετοχή του πολίτη. Αυτή του τη στάση την πλήρωσε ακριβά με λοιδορίες, βρισιές, ανυπόστατες κατηγορίες τόσο στο πρόσωπό του όσο και στην οικογένειά του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει την ανάγκη να αποδείξει σε κανέναν οτιδήποτε. Απόδειξη είναι η στάση του και η πορεία του δια πυρός και σιδήρου όλα αυτά τα χρόνια.
Καθήκον του πολιτικού ηγέτη είναι πρωτίστως να δείχνει το δρόμο που πιστεύει. Όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κάνει και με το παραπάνω το καθήκον του.

Τώρα είναι η δική μας σειρά. Τώρα είναι η ώρα να πράξουμε εμείς το καθήκον μας. Οι επιλογές αλλά και οι ευθύνες των όποιων επιλογών μας είναι δικές μας.

Μπορούσαμε αλλά μπορούμε και τώρα να συνδεθούμε με τους πόλους της νυν ή της επόμενης εξουσίας.

Μπορούσαμε και μπορούμε και τώρα να υποκριθούμε ότι δεν ξέρουμε και δεν καταλαβαίνουμε, ότι δεν ακούσαμε και δεν είδαμε και να πάμε στα εύκολα, να χωθούμε στην αγκαλιά και την θαλπωρή του παρασιτικού συστήματος εξουσίας που παραμένει το ίδιο ανεξάρτητα πρόσημου, δεξιού ή αριστερού. Δεν ενδώσαμε.  Πράξαμε διαφορετικά και τελικά αποδείξαμε ότι σκεπτόμαστε και πράττουμε διαφορετικά.

Μπορούμε όμως και πάλι να επιλέξουμε διαφορετικά και να επιμείνουμε στον δύσκολο δρόμο, στο δρόμο που έχει δείξει και ανοίξει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μπορούμε και πάλι  μετά από χρόνια να πούμε ότι ξεκινάμε χωρίς βεβαιότητες και πολιτικές καβάντζες, χωρίς ατομικές στοχεύσεις. Μπορούμε να τολμήσουμε και να κάνουμε σημαία του αγώνα αρχές και αξίες. Απέναντι  σε όλους όσους έχουν σημαία του αγώνα τους εξουσίες και υπεραξίες.

Ήρθε η ώρα να επιλέξουμε. Με ειλικρίνεια, με νηφαλιότητα, με ηρεμία και αποφασιστικότητα, με οδηγό το όνειρο και την ελπίδα. Ήρθε η ώρα να παλέψουμε και πάλι για έναν κόσμο καλύτερο για τις γενιές που έρχονται.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει εδώ και χρόνια οριοθετήσει και κάνει το κάλεσμά του.
Τώρα είναι η δική μας σειρά να πούμε δημόσια και καθαρά  στον  Γιώργο Παπανδρέου ότι ανταποκρινόμαστε και να τον καλέσουμε να  σηματοδοτήσει τώρα το ξεκίνημα της μεγάλης και δύσκολης πορείας.

Ο καθένας μας  «Εφ΄ω ετάχθη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα