Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Τουρκολιάς: Χορηγήσεις 5 δισ. ευρώ το 2015 από την Εθνική Τράπεζα

Στην Καλαμάτα προχθές η ηγεσία της ΕθνικήςΤράπεζας!

Ζανιάς: Οχι επιστροφή στις ρίζες του κακού 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Στο πλαίσιο της πολιτικής της για αμεσότερη επικοινωνία με το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, συνοδευόμενη από ανώτερα και ανώτατα στελέχη, επισκέφθηκε προχθές την Καλαμάτα.
Κατά τις επισκέψεις αυτές, πέραν από συγκεντρώσεις και δείπνα με πελάτες, έχουν προγραμματιστεί και επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες της Μεσσηνίας, αλλά και άλλων πόλεων της Πελοποννήσου στη συνέχεια.
​Την πρόβλεψη ότι είναι ζήτημα 2-3 το πολύ τριμήνων για να δούμε θετική μεταβολή των πιστώσεων και ανάκαμψη των καταθέσεων στο βαθμό που δε θα διαταραχθεί η υπάρχουσα μακροοικονομική δυναμική και η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παραμείνει υποστηρικτική, διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην Καλαμάτα.«Η εκκίνηση του εσωτερικού μηχανισμού δημιουργίας ρευστότητας της οικονομίας είναι προ των πυλών, αρκεί να μην απεμπολήσουμε το απόθεμα αξιοπιστίας, που με τόσο κόπο οικοδομήσαμε. Το 2015 είναι κρίσιμο για την παγίωση της δυναμικής ανάκαμψης, την ολοκλήρωση των επιχειρηματικών μετασχηματισμών και την αναπλήρωση της επενδυτικής αιμορραγίας εξαιτίας της κρίσης.
Είναι ενθαρρυντικό ότι οι επενδύσεις εκτός κατοικιών αυξήθηκαν κατά 11%, σε ετήσια βάση στο 9μηνο του 2014 - για πρώτη φορά μετά από μια 7ετία. Ο δρόμος, όμως, είναι μακρύς καθώς η οικονομία έχει να αναπληρώσει καθαρή απώλεια παραγωγικού κεφαλαίου άνω των 30 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης» ανέφερε ο κ. Τουρκολιάς.
Την περίοδο αυτή, τόνισε, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος επαφών της διοίκησης της Τράπεζας με το παραγωγικό δυναμικό της χώρας. «Επιζητώντας την άμεση επικοινωνία με το επιχειρείν, αλλά και με τους πελάτες της Τράπεζας, που υπερβαίνουν τα 6 εκατ., η διοίκηση επισκέφθηκε σχεδόν όλη την επικράτεια και συναντήθηκε με τουλάχιστον 4.000 παράγοντες της οικονομικής ζωής: από το μικρό βιοτέχνη και τον ελεύθερο επαγγελματία μέχρι τον καθιερωμένο παραγωγό και μεγαλοεπιχειρηματία.
Από το νέο με ιδέες και θέληση να ασχοληθεί με το επιχειρείν και από τον πρωτοεισερχόμενο στην παραγωγική διαδικασία, που αναζητά τον προσανατολισμό του, μέχρι τον καθιερωμένο που αναζητά διεξόδους».


Χορηγήσεις 5 δισ. ευρώ 
από την Εθνική Τράπεζα το 2015
Και συμπλήρωσε: «Η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει την υλοποίηση της πολιτικής της για την προώθηση της ανάπτυξης, δηλαδή την ευημερία της κοινωνίας. Ολοκληρώνουμε το σχεδιασμό μας για το 2015, θέτοντας ως στόχο τη διάθεση, στο σύνολο της οικονομίας, τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Στόχος φιλόδοξος, αλλά εφικτός. Στόχος που εναρμονίζεται με τις διεθνείς εκτιμήσεις για ουσιαστική ανάπτυξη το 2015, έπειτα από 6 έτη επώδυνης ύφεσης. Η Ελλάδα χρειάζεται όχι απλώς επενδύσεις, χρειάζεται κύμα επενδύσεων και μάλιστα διάχυσή τους στην περιφέρεια».
«Χώρες της Ευρωζώνης που ήταν σε οικονομικά προγράμματα, όπως εμείς και τώρα, έχουν βγει και έχουν αποκτήσει σε μεγάλο βαθμό, και εντός των πλαισίων που επιτρέπει η θέση τους σε μια νομισματική ένωση, όπως η Ευρωζώνη, την εθνική οικονομική τους ανεξαρτησία. Εθνική οικονομική ανεξαρτησία, όμως, σημαίνει και αυξημένη υπευθυνότητα και σε καμία περίπτωση δε σημαίνει επιστροφή στις ρίζες του κακού, στις πολιτικές δηλαδή που μας οδήγησαν σε αυτό το τέλμα» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης για τους πελάτες της τράπεζας στην Καλαμάτα.
«Η επίσκεψη στη Μεσσηνία, που είναι και η δεύτερη στην Πελοπόννησο, συμπίπτει με μία "περίεργη", θα έλεγα, συγκυρία. Από τη μια πλευρά, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως βγαίνουμε από την κρίση, πως ξεκινάει η επούλωση των πληγών που άφησε πίσω της, πως ο τραπεζικός τομέας επούλωσε πρώτος τις πληγές του και ανέκτησε ήδη τις δυνάμεις του. Από την άλλη, αυτό που βγαίνει σήμερα προς τα έξω να είναι, για άλλη μια φορά, μια εικόνα κρίσης, μιζέριας και έντασης που θολώνει την πραγματική οικονομική εικόνα της χώρας.
Μια θολή εικόνα που, αν συνεχιστεί, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πραγματικότητα και να μας ρίξει πίσω, ακριβώς την ώρα που και οι στρεβλώσεις της οικονομίας έχουν σε μεγάλο βαθμό διορθωθεί και η χώρα έχει ήδη μπει, μετά από αρκετά χρόνια, σε μια τροχιά νέας ανάπτυξης» σημείωσε ο κ. Ζανιάς και πρόσθεσε:
«Η ελληνική οικονομία όχι μόνο σταθεροποιείται αλλά περνάει και σε αναπτυξιακή τροχιά. Γίνεται πλέον ολοένα και περισσότερο φανερό πως πολλά πράγματα αλλάζουν στη χώρα μας. Το οικονομικό κλίμα βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών, τα μεγάλα έργα έχουν αρχίσει και δουλεύουν, ο τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η αγορά εργασίας σταθεροποιείται και ξεκινά η αποκλιμάκωση της ανεργίας, θετικό πρόσημο έχει αρχίσει να εμφανίζεται στις λιανικές πωλήσεις, οι αναπτυξιακές προσδοκίες επανακάμπτουν στη βιομηχανία».

tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα