Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Θεσμοθέτηση μέτρων προστασίας για την περιοχή Natura «Θίνες Κυπαρισσίας»

Όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την περιοχή «Θίνες Κυπαρισσίας» και το είδος προτεραιότητας Caretta caretta έχει λάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την ολοκλήρωση και υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το χαρακτηρισμό, τη ρύθμιση και τον καθορισμό όρων προστασίας και μέτρων διαχείρισης των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Συγκεκριμένα, έχει ήδη υποβληθεί στο ΣτΕ το σχέδιο ΠΔ «Χαρακτηρισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των “GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος”, “GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία” και “GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι – Κυπαρισσία)” ως “Περιφερειακό Πάρκο Κόλπου Κυπαρισσίας”, καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης».Το σχέδιο ΠΔ είναι απολύτως συμβατό με τις πρόνοιες τις σχετικής κοινοτικής Οδηγίας 92/43 και τις συστάσεις της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Επισημαίνεται ότι το σχέδιο ΠΔ αναφέρεται σε συνολικά 3 προστατευόμενες περιοχές και καλύπτει 72,3 χλμ. ακτογραμμής. Τίθενται αυστηρότατοι όροι και περιορισμοί για την προστασία των περιοχών αυτών και για πρώτη φορά επιβάλλονται ανώτατα όρια στις εκμεταλλεύσεις που συνολικά μπορούν να αναπτυχθούν επί της παραλίας (ξαπλώστρες, ομπρέλες κλπ.).
Χαρακτηριστικά, με το σχέδιο ΠΔ επιβάλλεται καθεστώς προστασίας σημαντικά αυστηρότερο από αυτό που ισχύει στην αντίστοιχη προστατευόμενη περιοχή της Ζακύνθου.
Έως την έκδοση του ΠΔ εξακολουθεί να ισχύει η υπ’ αρ. πρωτ. 24407/28-5-2014 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Νικόλαου Ταγαρά, με την οποία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά και η εκτέλεση οικοδομικών δραστηριοτήτων με βάση ήδη εκδοθείσες οικοδομικές άδειες.
Υπενθυμίζεται δε, ότι για την τουριστική περίοδο 2014 ίσχυσε η από 8-5-2014 απόφαση της γενικής γραμματέως ΥΠΕΚΑ, Νάντιας Γιαννακοπούλου, που καθόριζε συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και των αμμωδών παραλιών του ΤΚΣ «Θίνες Κυπαρισσίας» για την αποτελεσματική προστασία της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, κατ’ αναλογία με προγενέστερες αποφάσεις.
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε σχετική απαντητική επιστολή της γ.γ. ΥΠΕΚΑ στην οποία περιγράφονταν τα προσωρινά μέτρα και το τότε υπό διαμόρφωση σχέδιο ΠΔ, ανέφερε ότι «τα μέτρα τα οποία αναφέρονται στην επιστολή σας είναι θετικά και η Επιτροπή ενθαρρύνει τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν όλα αυτά το ταχύτερο δυνατόν». Επίσης, ότι «με ευχαρίστηση σημειώνω τις πρόσφατες προσπάθειες των ελληνικών Αρχών να επιτευχθεί πλήρης συμμόρφωση με όλες σχετικές υποχρεώσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι με την επίσημη υιοθέτηση του ΠΔ η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα σταματήσει.
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ΜΚΟ «Αρχέλων», η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα προστασίας της χελώνας Caretta caretta, ο πληθυσμός της παρουσιάζει διαχρονικά σταθερή αύξηση στην περιοχή. Από τις περίπου 240 φωλιές που είχαν καταγραφεί το 2002, ο αριθμός αυξήθηκε σε περισσότερες από 840 το 2012 και έφτασε τις 1.450 φωλιές το 2013, δηλαδή περισσότερες από 100.000 νεογέννητες θαλάσσιες χελώνες. 

tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα