Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Τα ψέμματα των Καραμανλικών για την οικονομία

από το epikairo.gr
Για να πάρουμε μία γεύση για το τι θα ζήσουμε στην εξεταστική, αυτό είναι το πρωτοσέλιδο της Δημοκρατίας στις 04/05/2015. Επί του θέματος, ο Κοττάκης τοποθετείται με 2 διαδοχικά άρθρα. Το πρώτο έχει τίτλο ''Στον ιστό της αράχνης με εξοπλισμούς-μαμούθ'' και αναφέρει τα εξής:
ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ η ώρα της αλήθειας, αγαπητοί, πλησιάζει... Και αυτό που θα προκύψει από τις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για τα Μνημόνια και το Χρέος, σε συνδυασμό με τα ευρήματα της δικαστικής έρευνας για την αλλοίωση του ελλείμματος του 2009, θα είναι μια συγκλονιστική αποκάλυψη: Μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη χρεοκοπία της χώρας έχουν οι Γερμανοί εταίροι, οι οποίοι, σε αγαστή συνεργασία με τους τοπικούς εκπροσώπους τους στη σοσιαλιστική παράταξη, πρώτα (το 1998 2003) φόρτωσαν τη χώρα με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος για εξοπλιστικά και μετά (το 2010) τη «βούλιαξαν» στα Μνημόνια για να τους πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης τα δανεικά!
ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΥ πρόκειται. Γερμανοί απαίτησαν να αγοράσουμε εξοπλισμούς-μαμούθ 84 δισ. ευρώ για να μπούμε στην ΟΝΕ. Γερμανοί έδωσαν εντολή στους εδώ υπαλλήλους τους να αλλοιώσουν το έλλειμμα του 2009 (με επιπλέον 4,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,9 δισ. από παραλαβές εξοπλισμών μελλοντικών ετών!). Για να μην έχουμε, λοιπόν, καρδιακά επεισόδια, προειδοποιώ: Θα ζήσουμε ζωηρές συγκινήσεις. Τα πρώτα στοιχεία που παρέλαβε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος από την έρευνα που πραγματοποίησε στο Πεντάγωνο η Ζωή Γεωργαντά δείχνουν ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε Γερμανούς (και σε άλλους) με κρατική «προμήθεια» 84 δισ. ευρώ σε εξοπλιστικές δαπάνες την περίοδο 1998-2003. Ήταν το... διόδιο για την ένταξή της στην ΟΝΕ. Οι εταίροι στην αρχή έκαναν, μάλιστα, τα... στραβά μάτια και οι συμβάσεις του δανεισμού-μαμούθ, στον οποίο υποχρεωθήκαμε για να μπούμε στα ευρωπαϊκά σαλόνια, δεν ενεγράφησαν στα ελλείμματα εκείνων των ετών (με το κόλπο της παραλαβής). Το ποσό των 84 δισ. των εξοπλιστικών δαπανών 1998-2003 αντιστοιχεί στο 25% του δημόσιου χρέους και ξεσκεπάζει όλο το σύστημα που έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ με μια πέτρα στον λαιμό.
ΣΥΣΤΗΜΑ το οποίο, ακόμη και μετά την είσοδο μας στην Ένωση, πίεζε τον Καραμανλή να κατεβάσει το έλλειμμα κάτω από το 3% από τη μία και να αγοράσει πανάκριβα Eurofighter και ελαττωματικά υποβρύχια από την άλλη (αρνήθηκε και το πλήρωσε). Σύστημα το οποίο ζητούσε επιτακτικά να υπαχθούμε σε «επιτήρηση», αλλά, όταν ο Καραμανλής επεδίωξε τον εξοστρακισμό της κλεπτοκρατίας -μέσω του βασικού μετόχου-, εκείνο έβαλε βέτο μέσω των εκπροσώπων του στην Κομισιόν.
Η χρεοκοπία, λοιπόν -όπως θα καταδειχθεί στις επιτροπές-, εξελίχθηκε σε δύο φάσεις: Στην πρώτη, το 1998-2003, μας φόρτωσαν τα 84 δισ. ευρώ (ο Καραμανλής έκανε μόνο μία αγορά 40 F-16, αξίας 2 δισ. ευρώ), που μας εκτόξευσαν στις πρώτες πέντε χώρες παγκοσμίως σε επίπεδο εισαγωγής εξοπλισμών! Στη δεύτερη, το 2010, όταν, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, χάθηκε ο έλεγχος, έβαλαν τη γερμανική ηγεσία της Eurostat να πειράξει, μέσω των εδώ υπαλλήλων της, το έλλειμμα του 2009, ώστε να χωθούμε πιο βαθιά στο Μνημόνιο καινά εξοφλήσουμε με μέτρα λιτότητας τους εμπόρους όπλων. Είκοσι δισ. ευρώ δαπάνες για εξοπλιστικά πλήρωσε το Δημόσιο την περίοδο 2010-2015, την ώρα που έκοβε μισθούς και συντάξεις!
ΘΑ ΕΙΝΑΙ πολύ οδυνηρή η στιγμή -συμπεραίνω- όπου άπαντες θα καταλάβουν ότι το ευρώ δεν είναι το κοινό νόμισμα όλων, αλλά μια μεγάλη μπίζνα εις βάρος των λαών. θα είναι πικρή η ημέρα όπου οι ευρωπαϊκοί λαοί θα συνειδητοποιήσουν ότι πέντε χρόνια τώρα δεν δανείζουν την πατρίδα μας για να περνάνε καλά οι «τεμπέληδες Έλληνες», αλλά για να εξοφληθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ στους Γερμανούς εμπόρους όπλων, πολιτικούς φίλους σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών, θα είναι πικρή η ημέρα που θα ξεχωρίσουν οι πολιτικοί που έβαζαν τον λαό πάνω από τους εμπόρους και οι πολιτικοί που έβαζαν τους εμπόρους πάνω από τον λαό.Θα είναι, τέλος, πικρή, γιατί πράγματι θα αποδειχθεί -εκτιμώ- ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας είναι όντως ανήθικο και απεχθές, άρα πρέπει να ρυθμιστεί γενναία και χωρίς εκπτώσεις."

Στο δεύτερο άρθρο, με τίτλο ''Η χρεοκοπία, το Βερολίνο και τα εξοπλιστικά προγράμματα'', o *ευρωπαϊστής* Κοττάκης αναφέρει τα εξής:
Σόκαρε πολλούς φίλους, πολιτικούς, αναγνώστες, αναλυτές, η αποκάλυψη της στήλης ότι το 25% του χρέους πάει σε αποπληρωμή εξοπλιστικών προ γραμμάτων ευρωπαϊκών εταιριών ότι το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε στα χρόνια του Μνημονίου 20 δισ. ευρώ σε εξόφληση παλαιών οφειλών ότι μεγάλος μέρος της ευθύνης για την ελληνική χρεοκοπία φέρει και το Βερολίνο, το οποίο μας φόρτωσε με μια θηλιά 84 δισ. ευρώ για να μπούμε στην ΟΝΕ και, όταν ήρθε η πρώτη στραβή, άρχισε τις πατητές των Μνημονίων. Σας βεβαιώ ότι δεν τα έγραψα αβασάνιστα.
Ο πρώτος που υπέστη ισχυρό σοκ μετά την πρώτη αξιολόγηση των στοιχείων που τέθηκαν υπ' όψιν μου ήμουν εγώ. Θεωρώ τον εαυτό μου «αμετάκλητα» ευρωπαϊστή και δεν πίστευα ποτέ ότι θα έφτανε η μέρα που θα διαπιστώσω ότι το ευρώ δεν είναι νόμισμα αλλά μπίζνα. Με την ιδέα της Ευρώπης μεγάλωσα. Η απογοήτευση ήταν τεράστια. Τα στοιχεία όμως είναι στοιχεία. Σε όσους είναι καχύποπτοι και άπιστοι Θωμάδες λοιπόν ένα έχω να πω: Να περιμένουν την αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων στη Βουλή και μετά να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Χάριν της συζήτησης θα εισφέρω σήμερα μερικά νέα στοιχεία και, αν υπάρχει ακόμη αμφιβολία, θα επανέλθω.
Η Ελλάδα ανεδείχθη την περίοδο 2005 - 2009 (σε εκτέλεση συμβάσεων που είχαν υπογραφεί πριν από το 2004) ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο μετά την Κίνα, την Ινδία, τη Νότιο Κορέα και τα Αραβικά Εμιράτα. Η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής οπλικών συστημάτων της Γερμανίας την περίοδο 1998 - 2014 ξεπερνώντας την Τουρκία στο νήμα, με την παραλαβή των περίφημων υποβρυχίων.

Απόσπασμα έκθεσης της Eurostat για το έλλειμμα πιστοποιεί ότι «οι δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς είχαν ευρέως υποεκτιμηθεί από την κυβέρνηση μεταξύ 1997 και 2003». Η παραλαβή των οπλικών συστημάτων που είχε παραγγελθεί την περίοδο 1998 - 2003 και επιβάρυνε υπέρμετρα έλλειμμα και χρέος ήταν σε πολλές περιπτώσεις προβληματική. Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιπτώσεις των ελικοπτέρων Απάτσι των αρμάτων Λέοπαρντ και των πυραυλακάτων Σούπερ Βίτα. Η Ιρλανδία που βγήκε από το Μνημόνιο είχε να εξυπηρετήσει αμυντικές δαπάνες ίσες με το 1,7% του ΑΕΠ της, η Πορτογαλία δαπάνες ίσες με το 4,4% του ΑΕΠ και η Ελλάδα -μακράν πρώτη- δαπάνες ίσες με το 6,3% του ΑΕΠ. Ο αγώνας για τη μείωση των ελλειμμάτων και οι συγκρίσεις είναι άνισα.
Θεωρώ κατόπιν τούτου τουλάχιστον ανήθικο να περικόπτεται δραματικά το εισόδημα εκατομμυρίων Ελλήνων, για να αποκτήσουν καθεστώς προνομιακού πιστωτή σε διαδικασία εκκαθάρισης έμποροι όπλων. Το ξέρω, χαλάω την πιάτσα, αλλά αυτή είναι η αλήθεια."


Eίναι προφανής η αγωνία των Καραμανλικών με αιχμή τον Καμμένο, να κάνουν ολόκληρη την Ελλάδα ένα λαϊκό δικαστήριο το οποίο να αποφανθεί για τις ευθύνες Σημίτη-Παπανδρέου που εγκλώβησαν τον Καραμανλή και χρεοκόπησαν τη χώρα. Το σχέδιο όπως το παραθέτει με ρεπορτάζ ο Κοττάκης βασίζεται σε 2 κύρια σημεία.

Το πρώτο είναι η υπέρμετρη αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων σε μία μόνο συγκεκριμένη περίοδο (1998-2003), αυτή δηλαδή του Σημίτη, με συνοδά στοιχεία που «βγάζουν λάδι» την κυβέρνηση Καραμανλή.

Το δεύτερο αφορά στο έλλειμμα του 2009, όπου ο Κοττάκης αναφέρει ότι προστέθηκαν 4,7 δις, και μάλιστα τα 2,9 δις από εξοπλιστικά που δεν παραλήφθηκαν, για να φουσκωθεί το έλλειμμα και να μπει η χώρα με σχέδιο στο μνημόνιο.

Το χειρότερο όλων, είναι ότι η εφημερίδα ακολουθεί την πεπατημένη των κακών ξένων που μας ελέγχουν και θέλουν το κακό μας, μία από τις 3 θεωρίες που θέτει τη χώρα σε κίνδυνο, αναπτύσσοντας εν προκειμένω το εθνικιστικό προφίλ του Έλληνα, με τη φασίζουσα προσέγγιση της κατασκευής εξωτερικών εχθρών και εσωτερικών συνεργατών (θεωρίες που αγγίζουν τα όρια συνωμοσίας). Με εύστοχο τρόπο έκανε επί αυτού επισήμανση ο φίλος μου Θοδωρής Κ, λέγοντας ''με τόσο πατριωτισμό που πουλάει αυτή η κυβέρνηση, αν κάνει πως πέφτει, να δω τόσους φασίστες πού θα τους βάλουμε''.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Ας ρίξουμε λίγο φως στο θέμα των εξοπλιστικών δαπανών για να έχει ο αναγνώστης την πραγματική εικόνα:

- Καταρχάς, να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) οι δαπάνες σε εθνικό νόμισμα της Ελλάδας για το σύνολο των αμυντικών δαπανών (εξοπλισμοί, λειτουργικές δαπάνες, μισθοδοσία κ.ο.κ.) έφτασε μεταξύ των 1988-2014 τα 112,5 δισ.€. Αντίστοιχα η περίοδος εκτίναξης των αμυντικών δαπανών ήταν αυτή της 5ετούς περιόδου 2004-2009, με δεύτερη εκείνη της 8ετούς περιόδου 1996-2003 (Γράφημα 1)

Γράφημα 1, αφορά στις αμυντικές δαπάνες για την περίοδο 1988-2014:

Source: SIPRI

- Από το 1988 έως και το 2004 οι αμυντικές δαπάνες στο σύνολο του Α.Ε.Π. μειώθηκαν από 4,2% σε 2,7%, ενώ αντίθετα από το 2004 μέχρι και το 2009 αυξήθηκαν εκ νέου στο 3,3% του Α.Ε.Π. (Πίνακας 1). Αντίστοιχη είναι και η εικόνα από τα στοιχεία εξέλιξης των αμυντικών δαπανών της χώρας (ως % του ΑΕΠ) της World Bank (Γράφημα 2). Από πουθενά δεν προκύπτει το φανταστικό ποσοστό του 6,3% του Α.Ε.Π. που ισχυρίζεται ο κ. Κοττάκης σε όλη αυτή την περίοδο.

Πίνακας 1, αφορά σε στρατιωτικές δαπάνες Τουρκίας & Ελλάδας σε ποσοστό επί του ΑΕΠ:


Γράφημα 2, αφορά στις αμυντικές δαπάνες Ελλάδας #wordbank

Source: World Bank Database (IBRD – IDA)

- Από το 1996 έως και το 2011 το σύνολο των αμυντικών δαπανών έφτασε τα 84,1 δισ.€.

Από αυτά τα 47,2 δισ.€ αφορούσαν εσ λειτουργικές δαπάνες και μισθοδοσία μέσα στην 15ετία και τα 36,8 δις. € σε εξοπλιστικές δαπάνες.

Με άλλα λόγια το 54% των αμυντικών δαπανών αφορούσε στην πλειονότητα του μισθοδοσία, λειτουργικά έξοδα και όχι εξοπλισμούς (νέες αγορές, εκσυγχρονισμοί, συντηρήσεις κ.ο.κ.) στο οποίο αναλογεί το 46%.

Άλλωστε, ακόμα και η έννοια των εξοπλισμών δεν σημαίνει ΜΟΝΟ αγορές νέων οπλικών συστημάτων, αλλά ενέχει και:

α) δαπάνες συντήρησης και προμήθειας ανταλλακτικών, β) συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης (FOS) και γ) δαπάνες εκσυγχρονισμού αμυντικών συστημάτων ήδη ενταγμένων στο οπλοστάσιο.

Ως εκ τούτου, οι πραγματικές δαπάνες αγορών νέων οπλικών συστημάτων μειώνονται ραγδαία.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποτέλεσε πρόσφατα τρανταχτό παράδειγμα μιας κακώς εννοούμενης τέτοιας διαδικασίας, όπου για τον εκσυγχρονισμό 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ηλικίας 50 ετών (κατασκευής 1965 – 1967) πρόκειται να δαπανηθεί το ποσό των 500 εκ.$ (!)..

- Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες την περίοδο 1996-2003 έφτασαν 15,8 δις. € και σε καμία περίπτωση το φανταστικό των 84 δισ.€ που ισχυρίζονται κάποιοι. Αντίστοιχο ήταν και το ποσό (15,8 δισ.€) που δαπανήθηκε την περίοδο 2004-2009. Αντίστοιχα, σύμφωνα με Έκθεση της Τ.τ.Ε. το σύνολο των εξοπλιστικών δαπανών την περίοδο 1999-2014 ανέρχεται στα 18,9 δις. € (Διάγραμμα 1)

Διάγραμμα 1, αφορά σε ετήσια έκθεση της Τράπεζας Της Ελλάδος για τις εξοπλιστικές δαπάνες την περίοδο 1999-2014


- Τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) διαψεύδουν ότι οι εισαγωγές οπλικών συστημάτων την περίοδο 1996-2003 οφείλονται για την διόγκωση του Ελληνικού Χρέους. Ειδικότερα, από την βάση δεδομένων εξαγωγών/εισαγωγών οπλικών συστημάτων οργανισμού προκύπτει ότι οι εισαγωγές οπλικών συστημάτων την περίοδο 1996-2003 ήταν 7,9 δις.$, την περίοδο 2004-2009 5,95 δις.$ και την περίοδο 2010-2014 1δις.$ δηλ. συνολικές εισαγωγές οπλικών συστημάτων μεταξύ 1996 - 2014 ύψους 14,85 δισ. €. Άξιο απορίας πως προκύπτουν τα 84 δισ.€ του κ. Κοττάκη! (Γράφημα..)


Source: SIPRI

Ως προς το δεύτερο σκέλος, δηλαδή τα 2,9 δις εξοπλιστικών δαπανών που δήθεν φούσκωσαν το έλλειμμα, η γνωστή πλέον καταγγελία Καμμένου - Γεωργαντά, δεν είναι απλά ανυπόστατη αλλά στερείται κάθε σοβαρότηταςδιότι το ποσό που αναφέρεται είναι το νούμερο της συνολικής δαπάνης για το 2009. Εν ολίγοις, ο ισχυρισμός μάς λέει ότι το 2009 θα έπρεπε να ξοδευτούν για αμυντικές δαπάνες 0 (μηδέν) ευρώ. Το προκείμενο θέμα το έχουμε εξηγήσει στους αναγνώστες μας -> Ο τελευταίος ψεκασμός / Απάντηση στον Π. Καμμένο για το «φουσκωμένο έλλειμμα»

Και βέβαια, προκύπτουν κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα προς εκείνους που, παρότι έφεραν την χώρα στον γκρεμό, νομίζουν ότι θα διασωθούν δραπετεύοντας από τις πολιτικές τους ευθύνες και στον τομέα αυτό. Ειδικότερα:

- Θέλετε να μας απαντήσετε γιατί από το 2006 και μέχρι και το 2009 η χώρα δεν παραλάμβανε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα επικαλούμενη προσχηματικά τεχνικές αποκλίσεις όπως φάνηκε εκ των υστέρων, γεγονός που επιβάρυνε την διαπραγματευτική θέση της χώρας από το 2009 και μετά (π.χ. Υποβρύχια Παπανικολής, ελικόπτερα Apache, κ.ο.κ.);.

- Είναι αλήθεια ότι σκοπός της παρελκυστικής πολιτικής μη παραλαβής οπλικών συστημάτων την τριετία 2007-2009 ήταν η μετακύλιση των παραλαβών δεδομένων των δημοσιονομικών προβλημάτων που είχαν διαφανεί ήδη από το 2007 αλλά η Κυβέρνηση Καραμανλή έκρυβε κάτω από το χαλί;.

- Είναι αλήθεια ότι η τελευταία μεγάλη αγορά αμυντικού υλικού έγινε από τη Ν.Δ. το 2005 και επί υπουργίας ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος, με την αγορά 30 αεροσκαφών F-16 Block 52 Adv με απευθείας ανάθεση (!) χωρίς καμία διαπραγμάτευση και μάλιστα μέσω μακροχρόνιων δάνειων και με υψηλή επιβάρυνση τόκων;

- Είναι αλήθεια ότι το Καλοκαίρι του 2006 το ΚΥΣΕΑ υπό την Προεδρεία του Κώστα Καραμανλή ενέκρινε ένα νέο δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα (ΕΜΠΑΕ) για την επόμενη δεκαετία, συνολικού ύψους πάνω από 26 δισ. ευρώ (!);

- Είναι αλήθεια ότι λίγο πριν ο Κώστας Καραμανλής δραπετεύσει από την Πρωθυπουργία της χώρας βλέποντας ότι η βόμβα στης πτώχευσης θα σκάσει στα χέρια του, υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τους Ρώσους για την αγορά οπλικών συστημάτων αξίας 1,5 δις. €; Γνωρίζοντας την άθλια δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας την περίοδο εκείνη γιατί επέλεξε ο κ. Καραμανλής να υπογράψει μια διεθνή συμφωνία την οποία δεν μπορούσε να τηρήσει;

- Είναι αλήθεια ότι στις αρχές του 2009, λίγο πριν σκάσει η δημοσιονομική βόμβα του Χρέους, , ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανακοίνωσε εσπευσμένα στις 22/01/2009 νέο εξοπλιστικό πακέτο με την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με τη Γαλλία για την προμήθεια 6 φρεγατών (4+2 option) πολλαπλού ρόλου FREMM συνολικού κόστους 2,2 δισ. ευρώ καθώς 15+2 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης Super Puma ύψους 700 εκ.€;

- Θα είχε ενδιαφέρον να μας απαντήσουν επίσης τα τότε Κυβερνητικά στελέχη πως συνέβαλαν με συγκεκριμένες ενέργειες στη διόγκωση των αμυντικών δαπανών μέσα κυρίως από την υπέρμετρη αύξηση των λειτουργικών δαπανών των ενόπλων δυνάμεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αύξηση του αριθμού των νέου τύπου Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ) που υπηρετούν και στους τρεις κλάδους του στρατεύματος την περίοδο 2005-2008 με σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων € ανά έτος.


http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα