Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Πότε ανοίγει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις του 2015

Πότε ανοίγει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις του 2015
Συγκεκριμένα σύμφωνα με απάντηση της κ Βαλαβάνη στον βουλευτή του Ποταμιού κ. Θεοχάρη σε σχετική επερώτηση ανέφερε ότι η πρόβλεψη είναι ότι το Taxisnet θα ανοίξει για τις φορολογικές δηλώσεις τόσο των νομικών προσώπων όσο και των φυσικών προσώπων μέσα στην πρώτη βδομάδα του Μαΐου.
Η κ. Βαλαβάνη συμπλήρωσε ότι η προθεσμία των δηλώσεων θα τηρηθεί κανονικά. «Ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος (ΚΦΕ) ως γνωστόν προβλέπει για πρώτη φορά σταθερές ημερομηνίες καταβολής του φόρου, τρεις δίμηνες δόσεις -31/7, 30/9 και 30/11- ανεξάρτητα από την ημερομηνία, νωρίτερα ή αργότερα, υποβολής της δήλωσης.» ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός. Για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των εφαρμογών η αναπληρώτρια υπουργός πέταξε το μπαλάκι
στην ΓΓΔΕ και ανέφερε ότι χρειάστηκε η έκδοση δεκάδων αποφάσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων. Ακόμα, θα έλεγα βέβαια ότι για να είναι στην ώρα τους να μπορέσουν να ανοίξουν θα χρειαζόταν να έχουν καθοριστεί τα έντυπα και να έχει αρχίσει η ηλεκτρονική επεξεργασία το φθινόπωρο.
«Ήθελα να πω ότι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ο πρώτος, ο καινούργιος κώδικας φορολογίας εισοδήματος είναι για τη χρήση του 2014, άρα ουσιαστικά δεν είναι συγκρίσιμα τα στοιχεία τα προπέρσινα με τα στοιχεία τα περσινά από την άποψη της διαχείρισης. Αυτό είναι το πρώτο.» Επίσης έκανε γνωστό ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αλλάξουν οι σταθερές ημερομηνίες καταβολής του φόρου εισοδήματος που ξεκινούν με δίμηνες δόσεις από 31/7.
Η κ. Βαλαβάνη ανέφερε ότι με πολύ καλή οργάνωση και με εξαιρετική συνεργασία με αυτούς που θα έχουν το κύριο βάρος, που είναι κατ' αρχάς οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί και κατά δεύτερο λόγο οι εφοριακοί, έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε -το πολύ-πολύ να υπάρξει καμιά δεκαριά ημέρες να είναι ένα δίμηνο καθαρό ανοιχτές οι φορολογικές δηλώσεις.
Παράλληλα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε «Μπόνους» για την εφάπαξ εξόφληση φόρου έως τις 30 Ιουλίου 2015. «Θα κάνουμε μια τελευταία παρέμβαση αυτή την εβδομάδα, ώστε να υπάρξει ένα μικρό μπόνους σε όσους πληρώσουν την Εφορία εφάπαξ έως τις 30 Ιουλίου», είπε. Παράλληλα προειδοποίησε για αναγκαστικές κατασχέσεις σε δήμους, ΔΕΚΟ και μεγάλες επιχειρήσεις εάν δεν ενταχθούν στην ρύθμιση για τις 100 δόσεις.
Συγκεκριμένα, είπε πως μέχρι να ολοκληρωθεί η ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν θα υπάρξουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ωστόσο, έκανε γνωστό ότι ετοιμάζεται «πακέτο μέτρων» για όσους δεν ανταποκριθούν σε αυτήν. Μάλιστα έκανε λόγο για κατάλογο οφειλετών που περιλαμβάνει «δεκάδες ΔΕΚΟ, 200 βιομηχανίες, 60 ναυτιλιακές εταιρείες, ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις, δεκάδες εμπορικές επιχειρήσεις και άλλους», ενώ πάνω από 150.000 ευρώ οφειλές προς το Δημόσιο έχουν 13.000 νομικά πρόσωπα και 10.500 φυσικά πρόσωπα.
Προβληματίζουν οι καθυστερήσεις
Αξίζει να σημειωθεί πως παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και όπως όλα δείχνουν η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet αναμένεται να ανοίξει σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις 10 Μαΐου καθώς αναμένεται να παραταθεί μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014 που έληγε τη Δευτέρα 27 Απριλίου. Τα στοιχεία για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και για τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν στα συγκεκριμένα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2014 θα είναι προσυμπληρωμένα στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι.
Στον ορίζοντα και η παράταση
Οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται φέτος στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να φέρουν και παράταση της προθεσμίας η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου.
Ήδη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για μια παράταση 10 ημερών αλλά έμπειροι λογιστές – φοροτεχνικοί θεωρούν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί να δώσει μεγαλύτερη παράταση, καθώς τα δεδομένα φέτος -σε ό,τι αφορά στην υποβολή των δηλώσεων- είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι. Όπως λένε οι δηλώσεις θα υποβληθούν υπό το πλαίσιο ενός νέου φορολογικού νόμου, με νέα έντυπα και νέες οδηγίες, οι οποίες ακόμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Επίσης ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί σημαντικές ερμηνευτικές αποφάσεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που επηρεάζουν άμεσα τον υπολογισμό των κερδών των επιχειρήσεων και τη σωστή συμπλήρωση των δηλώσεων τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων.
Φέτος αναμένεται να υποβληθούν περίπου 6.000.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων και περίπου 240.000 δηλώσεις νομικών προσώπων.
Σύμφωνα με τους λογιστές για να υποβληθούν όλες αυτές οι δηλώσεις σε διάστημα δύο μηνών θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά (και τα Σαββατοκύριακα) 104.000 δηλώσεις εισοδήματος, πράγμα σχεδόν αδύνατο.
Σε ένα ρεαλιστικό σενάριο το Τaxis θα δέχεται από 30.000 έως 60.000 δηλώσεις καθημερινά κατά τον πρώτο μήνα, ενώ τον δεύτερο θα επιφορτισθεί με τον κύριο όγκο των δηλώσεων που σε αρκετές περιπτώσεις θα πρέπει να ξεπερνούν ακόμη και τις 200.000 δηλώσεις ημερησίως, με ό,τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό στην επιβάρυνση του συστήματος, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα